-
Informacje na temat:
salatka z ziemniakow i szczypioru
-
-
...4 duże ziemniaki do pieczenia (co najmniej 20 dag każdy), 1 cebula, 35 dag szynki konserwowej, 10 dag korniszonów, 25 dag pomidorków cherry, 1/2 pęczka szczypioru, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 1/2 szklanki jogurtu greckiego, 2 łyżki musztardy sarepskiej, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz świeżo mielony 1. Ziemniaki umyć, osuszyć, zawinąć w folię aluminiową, piec ok...
-
Składniki na 2 porcje. Sałatka: 5 rolmopsów z ogórkiem, 2 jajka, 1 spory ugotowany ziemniak, 1 mała cebula cukrowa, 1/2 cytryny, 1 małe winne jabłko, 2 łyżki posiekanego grubego szczypioru, sól, pieprz. Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, 1 łyżeczka zalewy octowej z rolmopsów, 1 łyżeczka musztardy, szczypta cukru i świeżo mielonego pieprzu.
-
Składniki na 12 porcji: 6 dużych ziemniaków, 1/2 pęczka dymki, 1/2 pęczka koperku, 4-6 łodyg selera naciowego, 2 duże pomidory, 1/2 czerwonej papryki, sól, pieprz, 1/2 szklanki majonezu, 2 ząbki czosnku
-
-
Składniki: 6 ziemniaków, 4 dymki ze szczypiorem, sól, 25 dag pomidorków koktajlowych, 50 dag śledzi korzennych, 20 dag śmietany 12 proc., cytryna, pieprz, 3 łyżki majonezu, po 3 gałązki natki i koperku.
-
-
-
Składniki: 250 g ziemniaków 150 g marchewki 15 szt. jajek przepiórczych 400 g filetu z kurczaka 150 g świeżego zielonego groszku 50 g szczypioru 150 g korniszonów 300 g majonezu Sól, pieprz Zobacz, jak krok po kroku przygotować tę potrawę: Ugotuj: ziemniaki, marchewkę, jajka, mięso. Składniki pokrój w kostkę, połącz. Dodaj pokrojone korniszony, jajka, szczypior...
-
Składniki: 250 g ziemniaków 150 g marchewki 350 g buraków 150 g korniszonów 50 g szczypioru 30 ml oliwy Sól, pieprz Ziemniaki i marchewkę gotuj przez 30 minut. Buraki gotuj przez 1 godzinę. Wszystkie składniki pokrój w kostkę. Połącz składniki. Dodaj drobno pokrojony szczypior. Dobrze dopraw i polej oliwą. Dopraw solą i pieprzem.
-
-
-
-
-
-
-
Składniki: - 3 filety z dorsza, - 2 jajka, - 1 łyżka mąki pszennej, - 3 łyżki bułki tartej, - 30 dag. ziemniaków ugotowanych w mundurkach, - 2 pęczki rzodkiewek, - 1 pęczek szczypioru, - 3 plastry żółtego sera, - sos:0.5 szkl. mocnego bulionu warzywnego gorącego, - sól, pieprz, - 1 łyżka musztardy Przygotowanie: Dorsza wypanierować i usmażyć. W czasie gdy smaży się ryba...
-
-
Na wsi jak byłam dzieckiem nie znaliśmy jeszcze wtedy majonezu moja oma(babcia)robiła prostą sałatkę z "kartofli":ugotowane ziemniaki w mundurkach(lub upieczone w piekarniku) +posiekaną cebulę surową lub w sezonie letnim młodą cebulkę z odrobiną zielonego szczypioru+ogórki kiszone .To była podstawa czasem dodawała posiekane jajko na twardo; to wszystko było okraszane wysmażonym boczkiem ze