• Informacje na temat:

    salatki miesne

Artykuły na temat: salatki miesne
  • Składniki: 1 puszka (425 ml) cieciorki, 2 duże ząbki czosnku, 28 dag gotowanych buraków czerwonych, 5-6 soku cytrynowego, 6 łyżek oliwy, sól, pieprz, 4 dag pasty sezamowej tahini, 2 średnie cebule, 3 łyżki octu balsamicznego, 1-2 łyżeczki miodu, 3 dag orzechów włoskich, 25-30 dag mieszanego mielonego mięsa, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 6 cienkich chlebków pita albo pszennych tortilli, 2 gałązki koperku, 1 torebka (10 dag) mieszanki różnych sałat.

  • Pani Zofia Goździarska z Łodzi gotuje wspaniale. Nic więc dziwnego, że przy jej stole, oprócz syna pani Zofii – Rafała, zasiada często wnuczka Roksana oraz żona siostrzeńca – Anna. I wszyscy z apetytem zajadają przygotowane przysmaki.

  • Warzywne sałatki  do mięsnych dań

    Z pieczonej papryki i jajek Na blasze ułóż 6 dużych czerwonych papryk. Skrop je oliwą. Piecz w temp. 200°C. Kiedy skórka zbrązowieje, strąki przełóż...

  • Składniki na 4 porcje: • pół kg mielonego mięsa wołowego np. z łopatki • czerstwa bułka • szklanka mleka • cebula • jajko • 2 łyżki tartej bułki • olej do smażenia • 4 duże ziemniaki • 4 czerwone buraki ćwikłowe • sól • pieprz • cukier • szczypta kwasku cytrynowego.

  • Składniki: pół kg wieprzowiny (szynki, łopatki), słoiczek suszonych pomidorów w oliwie, marchewka, cebula, oregano, bazylia, majeranek, sól, pieprz, ocet winny, 100 ml bulionu jarzynowego, 4 łyżki śmietanki kremówki.

  • Wołowina w sałatce z cebulką perłową

    Prezentujemy świetny przepis na danie mięsne.

  • Świetny smak mięsnych specjałów znakomicie podkreślą warzywne sałatki. Kotlety podane w ich towarzystwie nie będą miały sobie równych!

  • Składniki (na 4 porcje): Do kulek: 50 dag mielonego mięsa, 1 czerstwa bułeczka, jajko, 15 dag sera camembert, 3 łyżki oleju, sól, pieprz. Do sałatki: 80 dag ugotowanych ziemniaków, 2 czerwone cebule, 2 marchewki, 30 dag selera naciowego, 1/2 szkl. bulionu drobiowego, 4 łyżki octu winnego, 1 łyżka cukru, 10 dag roszponki, 3 łyżki oleju, 4 łyżki konfitury żurawinowej do mięs.

  • Składniki na 3 słoiczki: 2 młode cukinie • 3 cebule • 3 ząbki czosnku marchewka • posiekana natka pietruszki sól • pieprz. Zalewa: 1/2 szklanki octu winnego 10 proc. • 1/2 szklanki wody • 1/2 szklanki oliwy • 1/2 szklanki cukru.

  • Składniki: po 2 kolby czerwonej i żółtej cykorii, 1 duże kwaskowe jabłko, 20 dag selera korzeniowego, 30 dag sera pleśniowego, 20 dag orzechów włoskich, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, 6 łyżek oliwy, 5 łyżek octu winnego, szczypta cukru, sól, pieprz

Wideo na temat: salatki miesne
  • Vienio: Byłem strasznym chuliganem mięsnym

    Piotr "Vienio" Więcławski i Adriana Marczewska to autorzy kulinarnego talk show "Ślinotok" w Kuchni+. Tym razem w studiu "Dzień Dobry TVN" przygotowali lekkie, zdrowe i kojarzące się z latem dania, czyli domowe spaghetti, sałatkę z komosy ryżowej i kompot z rabarbarowo-śliwkowo-truskawkowy. Jak wspominają rabarbar z dziecięcych lat? (Źródło: DD TVN/x-news)

  • Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiad

    Ćwiartki z kurczaka to znakomity sposób na zrobienie szybkiego, mięsnego obiadu, który nasyci każdego! Pieczone ćwiartki to gwarancja soczystego, lekko przyprawionego aromatycznymi przyprawami mięsa, które skrywa się pod chrupiącą, delikatną skórą. Znakomicie sprawdza się jako część dania głównego - do ćwiartek idealnie pasują młode ziemniaczki i delikatne surówki czy sałatki - jak choćby domowa mizeria. Zobaczcie, jak przyrządzać ćwiartki z kurczaka, by były soczyste i chrupiące z zewnątrz!

Przepisy na temat: salatki miesne
  • Ziemniaczana sałatka

    Będzie doskonałym dodatkiem do mięsnych dań z grilla. Dzięki połączeniu owoców i warzyw nie tylko pysznie smakuje, ale również dostarcza organizmowi wiele witamin i minerałów.

  • Chrupiąca sałatka na karnawał. Zaskocz swoich gości!

    Karnawał, to czas wspólnej, szalonej zabawy z najbliższymi i spotkań w gronie przyjaciół. Dobre, a jednocześnie odpowiednio dobrane menu to połowa sukcesu. Dlatego warto zadbać, aby na karnawałowym stole nie zabrakło oryginalnych i kolorowych dań, które zaskoczą gości swoim smakiem, jak i apetycznym wyglądem. W menu nie powinno zabraknąć lekkich sałatek i zdrowych przekąsek, które każdy z nas będzie mógł zjeść w czasie przerwy od szaleństwa na parkiecie. Będą one doskonałą alternatywą dla dań...

  • Żeberka w piwie po myśliwsku

    Treściwy obiad dla miłośników dań mięsnych

  • Sałatka szopska

    Smak Bułgarii.

  • Tradycyjne polskie dania mięsne z jabłkami

    Słodko-kwaskowe dojrzałe owoce idealnie komponują się z każdym mięsem. Z wołowiną, wieprzowiną, drobiem... Spróbuj, a nie pożałujesz!

  • Sałatka z grejpfrutem

    2-3 dojrzałe, czerwone grejpfruty, główka sałaty (najlepiej sałaty zielonej lub lodowej), 15-20 dag półtwardego żółtego sera np. Gouda lub miękkiego sera typu camembert (wedle upodobania), 2/3 szklanki rodzynek, średniej wielkości jabłko, sok wyciśnięty z połowy cytryny lub z jednej cząstki grejpfruta.

  • Tacos z mango i wołowiną

    Wymieszaj składniki sałatki, posól i odstaw do lodówki.

  • Pieczarki na 10 sposobów

    Zupy, pyszne i eleganckie przekąski, aromatyczne zapiekanki, kanapki, sałatki... A wszystko to możesz wyczarować z dodatkiem tych grzybów!

  • Kajzerka na 10 sposobów!

    Czerstwa bułeczka może się przydać! Wyczarujesz z niej zapiekankę lub grzanki do zupy, dodasz do sałatki lub użyjesz do chrupiącej panierki.

  • Smażony bób z czerwoną pastą curry

    Gotowany lub smażony bób z masłem to ulubiony przysmak zarówno Polaków, jak i Azjatów. W Tajlandii bób smaży się z czerwoną pastą curry, co daje niespotykaną kombinację smaków. Potrawa nosi nazwę thua pak-a-phad prig, może być dodatkiem do mięsnych potraw lub samodzielnym posiłkiem dla wegetarian.

Dyskusje na temat: salatki miesne
  • Re: jaka przystawka moglaby byc taka typowo polska???

    no jak to co, sledzik, salatki, miesa na zimno, jajka w majonezie, galaretki miesne, rybne. polska kuchnia slynie z dan na zimno...

  • co na swiateczny stol???

    kochani potrzebuje od was pomocy;) dopiero zaczynam moja przygode z gotowaniem a chcialabym zawiezc cos na swiateczny stol do mojej mamy (nie na wigilie). moze znacie jakies dobre przepisy. jakies salatki,potrawy miesne klopsy itd....???

  • Re: Kotlet po andaluzyjsku z rodzynkami i oregano

    Daaawno juz w mojej kuchni zostaly wyelimonowane wiekszosc macznych potraw, koski smakowe, zupy z torebek, zasmazki, chleb jedzony do kazdej zupy, dania duperele-nicnie warte-typu ryz zapiekany z jablkami, salatki z majonezem komercyjnym kupowane ciastka, ciasta, nawet groch w puszkach i tak moge dlugo wymieniac. Ale polska kuchnie bede zawsze lubic za flaczki, galarety miesne, kaszanke, olej