• Informacje na temat:

    sałatki z pora i sera

Artykuły na temat: sałatki z pora i sera
  • Składniki na 4 porcje: ● szklanka kaszy kuskus ● rukola ● por ● kilka pomidorków koktajlowych ● 20 dag żółtego sera ● 20 dag krewetek ● ząbek czosnku ● curry ● oliwa ● sól ● pieprz ● garść mieszanych uprażonych pestek.

  • Chrupiąca sałatka

    ...z cytryny, wymieszać z majonezem. Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę, delikatnie wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki, posypać posiekaną natką, schłodzić...

  • Składniki: szklanka suchej zielonej soczewicy, żółta pap ryka, czerwona papryka, 10 pomidorków koktajlowych, ząbek czosnku, mały por , ser typu parmezan, kiełki rzodkiewki, olej, sól, pieprz, kminek, oregano.

  • Pory na 4 sposoby

    Lekkostrawny, dietetyczny i zasadotwórczy - ale wciąż niedoceniany. Poznaj doskonałe przepisy, dzięki którym pory częściej zagoszczą na twoim stole.

  • Pora na pora

    Najlepsze pory kupisz od lipca do połowy lutego. Delikatniejsze w smaku są części białe, zielone - bardziej aromatyczne. Warto jest pora! Obniża poziom złego cholesterolu, dobrze wpływa na układ odpornościowy. Jest lekkostrawny, bogaty w witaminy i mikroelementy.  Jak wybierać Cebula pora nie może mieć zgrubień u podstawy ani żadnych żółtych lub czarnych plam. Jego liście powinny być zielone...

  • Sałatka z soczewicą

    Nie wymaga dużo pracy.

  • ...dobrze komponuje się z ostrymi serami. Roszponka. Subtelna w smaku. Łączy się z oliwą i octem balsamicznym. Sos musztardowy Składniki: 1/2 szklanki oliwy; 2 łyżki soku z cytryny; 1 łyżeczka musztardy...

  • Składniki: słoik selera konserwowego, 4 plastry ananasa z puszki, puszka kukurydzy, mały por, 2 kwaśne jabłka, 4 jajka, 30 dag szynki konserwowej, 20 dag żółtego sera, mały słoiczek majonezu, pęczek cienkiego szczypiorku...

  • Wiosenne sałatki - najlepsze przepisy

    .... Cząstki grejpfruta odsączyć z powstałego sosu i połączyć z pozostałymi składnikami sałatki. Sok wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem. Polać sosem. Sałatkę dekorować wędzonym łososiem. Czas...

  • .... Z papryki usunąć nasiona, pokroić w kostkę. Białą część pora pokroić w talarki, ogórka obrać ze skórki, pokroić w plastry. Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć 5 minut, odcedzić. 3. Warzywa konserwowe(...) kostki żółtego wędzonego sera albo wędzonego kurczaka. Warto wkroić też kawałki gruszek z octu. Przygotowanie: ok. 15 minut...

Przepisy na temat: sałatki z pora i sera
  • Sałatka z czerwoną fasolą

    Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli (np. marki Sandra) 1 puszka kukurydzy (np. marki Sandra) 200 g szynki 200 g żółtego sera 7 ogórków konserwowych 1 por 6 łyżek majonezu szczypta papryki w proszku sól pieprz Sposób przygotowania: Czerwoną fasolę oraz kukurydzę odsączamy z zalewy. Szynkę, ser żółty i ogórki konserwowe kroimy w kostkę, a białą część pora...

  • Przepisy na wiosenne sałatki, które przygotujesz w 15 minut

    W zależności od pogody często zmieniamy nasze nawyki żywieniowe. W zimę zazwyczaj serwujemy sobie tłuste, mięsne potrawy i rozgrzewające napoje. Wiosną przechodzimy natomiast na sałatki warzywne, owoce i orzeźwiające trunki. Każda pora roku jest bowiem bogata w produkty sezonowe i to zgodnie z nimi i potrzebami naszego organizmu układamy menu. Jeśli nie masz jeszcze pomysłu jak zmienić swój...

  • Finger food, sałatki i ciepłe dania, czyli sylwestrowe menu

    Finger food, sałatki, słodkie przekąski - tego nie powinno zabraknąć w sylwestrowym menu zdaniem ekspertów programu "Żyj smacznie i zdrowo". Sylwester bywa męczący, warto więc także zaserwować ciepłe posiłki w postaci jednogarnkowych dań tj. zapiekanki.

  • Składniki: 1 por, 1 papryka żółta, 1 papryka czerwona, 3 ogórki kiszone, 15 dag sera wędzonego, 1 pomidor.

  • Wiosną jedz sałatki!

    Wiosna to czas kiedy zaczynamy się inaczej odżywiać - mniej kalorii, więcej witamin i mikroelementów. Wszystko po to, aby zbędne kilogramy nie przeszkodziły nam w zakładaniu letnich sukienek i kostiumów bikini. Naszymi sojusznikami w walce o idealną sylwetkę są dietetyczne sałatki!

  • Sałatka warstwowa - Agnieszka

    Wykonanie: Seler odsaczamy i kładziemy na samo dno salaterki. Na to kladziemy puszkę kukurydzy. Warstwę smarujemy majonezem, lekko solimy i pieprzymy. Przyszła pora na pokrojonego ananasa,a po nim pokrojona w paski szynka. I znowu smarujemy majonezem. Na majonez ?cieramy na tarce o drobnych oczkach jajka. Sam szczyt wieńczy ser również starty na puch. Ta salatka jest po prostu super!

  • Sałatka warstwowa - przysłała Magda

    ...2 marchewki; 1 puszka ananasa; 2 jajka na twardo; 1 puszka kukurydzy; 1 puszka groszku; 2 jabłka; 1 por; 1 majonez; 1 l śmietany; 20-30 dkg sera żółtego...

  • Jesienne dary natury, o których nie miałeś pojęcia

    Jesień to pora roku, która nie ma w zwyczaju nas rozpieszczać. Niskie temperatury, wiatr i deszcz, brak słońca oraz ciągle nawracające przeziębienie. To skojarzenia, które najczęściej przychodzą nam na myśl kiedy zbliża się okres listopadowo - grudniowy. Jednak pomimo złej pogody, krótszego dnia i spadku nastroju, wciąż nazywamy ją „piękną, złotą jesienią”. Dlaczego? Bowiem jak żaden inny...

  • Magia cypryjskiej kuchni

    Podróże to nie tylko zabytki, piesze wycieczki i piękne plaże. Podróże to przede wszystkim odkrywanie kultury i smaków regionu. Na takie kulinarne wędrówki dobra jest każda pora roku, ponieważ wszystkie, kolejno niosą ze sobą niezapomniane smaki i aromaty. Cypryjczycy gotują sercem, a do tworzenia swoich znakomitych potraw wybierają te składniki, którymi aktualnie obdarza ich natura. Dlatego...

  • Proste dania z gotowanych ziemniaków

    Chrupiące racuszki, pyszne zapiekanki, lekkie sałatki oraz krokiety, rogaliki, kopytka - prezentujemy przepisy na proste i praktyczne dania z gotowanych ziemniaków.