• Informacje na temat:

    same białka z zoltkami i cukrem

Artykuły na temat: same białka z zoltkami i cukrem
  • ...1. Rozgrzej piekarnik do 190 st. C. Wyłóż półkę papierem do pieczenia, natłuść go i oprósz cukrem pudrem. 2. Wymieszaj mikserem żółtka z 3/4 szklanki drobnego cukru, aż uzyskasz biały kogel-mogel (4-5 minut). Białka ubij na pianę z resztą cukru. 3 Stopniowo połącz pianę z koglem-moglem. Dodaj kakao i mąkę kukurydzianą i wymieszaj. 4 Wyłóż ciasto na papier, tworząc koło o śr. 22 cm. Piecz 12-18

  • ...kokosowe oraz mak. Całość dokładnie wymieszaj. Białka ubij, dosyp cukier i zmiksuj z jajkami. Kolejno dodaj sypkie składniki. Przelej ciasto do foremki (23x28cm) i piecz 20 minut w 170°C. To samo zrób z drugim blatem. Wyciśnij sok z cytryny i połącz go z mlekiem. Dosyp budyń i cały czas mieszając, zagotuj całość z cukrem białym i waniliowym. Na koniec utrzyj miękkie masło i dodaj do masy...

  • ...drugi blat. 2. 2 białka ubij z 7 dag cukru. Dodaj 2 żółtka i 2 łyżki oleju. Wsyp pozostałą mąkę z 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Przelej do formy, piecz 25 min w 180 st. 3. Pół szklanki mleka odlej, resztę zagotuj. Utrzyj 2 żółtka z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dodaj 3 dag skrobi ziemniaczanej i pozostałe mleko. Wlej do gotującego się mleka. Ogrzewaj, mieszając, aż powstanie gęsty...

  • Biszkopt: 4 jajka, pół szklanki cukru, szklanka mąki, łyżeczka proszku do pie czenia. Ciasto kokosowe: 3/4 szklanki cukru, 4 białka, 20 dag wiórków kokosowych, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia. Krem: budyń śmietankowy, słoik duszonej w cukrze cukinii, 4 łyż ki cukru, łyżka mąki, 25 dag margaryny, 4 żółtka.

  • Składniki na ciasto: 30 dag mąki, 15 dag cukru, 20 dag margaryny, 4 żółtka, 2 łyżki śmietany, szczypta soli. Masa bakaliowa: 2 jajka, szklanka bakalii, 10 dag cukru pudru, serek homogenizowany waniliowy. Beza: 2 białka, pół szklanki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.

  • Składniki na 8 porcji: Ciasto: 20 dag margaryny ● 1,5 szklanki mąki pszennej ● pół szklanki cukru ● 4 żółtka ● łyżeczka proszku do pieczenia. Beza: ● 4 białka ● pół szklanki cukru ● 3 łyżki maku ● 3 łyżki wiórków kokosowych. Masa: ● pół l śmietany kremówki ● 2 zagęstniki do śmietany ● pół szklanki cukru pudru. Dodatkowo: ● 2 gruszki ● 3 łyżki dżemu porzeczkowego.

  • Piętrowiec rumowy z masą serową

    Ciasto: 6 jaj szkl. mąki, szkl. cukru, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka przyprawy do piernika, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki anyżu mielonego. Poncz: kieliszek rumu, 3 łyżki wody (przegotowanej i ostudzonej). Masa serowa: 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego, budyń waniliowy (bez cukru), 1/3 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 4 żółtka jaj, 4 białka jaj, 20

  • Przekąski w sam raz na imprezę

    .... Temperatura pieczenia to 160 st. C, czas - pół godziny lub trochę dłużej. Biszkopt studzimy w formie, a następnie posypujemy cukrem pudrem. Doskonałym dodatkiem do ciasta jest bita śmietana...

  • Cieszy zarówno oko, jak i podniebienie. Przepis przysłała Katarzyna Jaworek z Mętkowa Przygotowanie. Ciasto: białka ubij, stopniowo dodając cukry. Ubijaj, dodając naprzemiennie półtorej szklanki mąki, wymieszanej z proszkiem oraz olej. Ciasto podziel na cztery części. Do pierwszej dodaj mak, do drugiej kakao, do trzeciej kisiel, a do czwartej żółtka i 2 łyżki mąki. Każdą z części dokładnie...

  • Ciasto makowe: 20 dag maku, 6 jajek, 40 dag mąki, 20 dag cukru, 2 łyżeczczki proszku do pieczenia, 8 dag bułki tartej. Ciasto kokosowe: 12 dag cukru pudru, 8 dag wiórków kokosowych, 3 białka. Krem: 750 ml mleka, 3 budynie śmietankowe, 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 55 dag margaryny. Masa cukrowa: 90 dag cukru, po 3 łyżeczki glukozy i żelatyny, 50 ml gorącej wody, perełki cukrowe...

Przepisy na temat: same białka z zoltkami i cukrem
  • Jak ubić pianę z białek?

    ...doskonale ubija się w naczyniach miedzianych, należy ją jednak szybko przełożyć zaraz po ubiciu. 2.       Jajka Białka z jajek w temperaturze pokojowej ubijają się szybciej. Należy  dokładnie oddzielić  białka od żółtek, jeśli żółtko dostanie się do białka, piana nie ubije się.   3.       Dodatki Odrobina octu (a także cytryny, kwasku cytrynowego lub rzadko w Polsce stosowanego...

  • Klasyczny tort orzechowy

    Rozdziel 7 jaj na żółtka i białka. Żółtka ubij ze szklanką cukru.

  • Puszysty omlet z truskawkami

    Sposób przygotowania 1. Truskawki umyj, wytnij szypułki i pokrój w plastry. Białka oddziel od żółtek, dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj widelcem, dodaj mąkę i cukier(...) stronę. Smaż jeszcze kilka chwil. Podawaj z bitą śmietaną lub cukrem pudrem. Jeśli chcesz, by omlet miał czekoladowy smak, do masy jajecznej wsyp łyżeczkę kakao i wymieszaj.

  • Delicje francuskie z masą orzechową

    ...na 3 części.  3. Ciasto rozwałkuj, złóż na trzy części. Chłodź 30 minut. Powtórz to 2 razy. Nadzienie: białka ubij. Żółtka utrzyj z cukrem, połącz z orzechami, biszkoptami. Delikatnie domieszaj białka...

  • Tiramisu na bogato

    Sposób przygotowania 1. Ciasto: składniki przełóż do miski, zagnieć, uformuj kulę. Podziel ją na pół, każdą część rozwałkuj na kształt prostokątnej foremki do tiramisu. Piecz oddzielnie po 20 minut w 180°C. Poncz: kawę i likier amaretto wymieszaj.  2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, zmiksuj z serkiem. Białka ubij na sztywno, domieszaj do masy. Do foremki włóż...

  • Piegusek z bananami

    DEKORACJA: 1 op. polewy czekoladowej, bita śmietana Sposób przygotowania 1. Spód: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Białka ubij na sztywno. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem. Do masy żółtkowej wsyp sypkie składniki. Domieszaj pianę z białek. Ciasto rozsmaruj na spodzie tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożonej pergaminem. Piecz przez 15 minut w 200

  • Tarta cytrynowa z bezą po angielsku

    ...z 2 łyżkami wody, połącz z gorącym kremem. Rozsmaruj go na kruchym spodzie. Następnie wstaw na godzinę do lodówki. Białka ubij, powoli dosypując pozostały cukier. Bezę równomiernie rozsmaruj na...

  • Tarta limonkowa

    ...rozwałkuj na podobny kształt i piecz w 180 st, C przez 15-20 minut. Odstaw do ostygnięcia. Cukier puder na dekorację i 3 łyżki wrzątku wymieszaj na gęsty syrop. Białka ubij na sztywną pianę i zaparz, miksując z syropem.  2. Budyń: odlej 1/2 szkl. mleka. Wymieszaj je z mąkami, cukrem i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, ew. dodaj skórkę cytrynową. Dolej mleko z dodatkami. Mieszając, gotuj na małym...

  • Puszyste placuszki z morelami

    ...rozkłóć z mlekiem i szczyptą soli. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz ubite białka z cukrem. Morele sparz, obierz, przekrój na połówki, usuwając pestki. 2. Patelnię posmaruj cienko olejem. Nakładaj po 2 łyżki ciasta, formując placuszki. Smaż 2-3 minuty. Po tym czasie na środku każdego placuszka ułóż połówkę moreli. Przełóż na drugą stronę i smaż na złoty kolor. Podawaj z cukrem...

  • Rolada jogurtowa z kawą

    Sposób przygotowania 1. Pokrusz 5 ciastek. Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj z 3 łyżkami wody i ubij. Dosyp 1/2 szkl. cukru, dodaj żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem, wsyp do masy(...) utrzyj z resztą cukru i cukrem waniliowym. Dolej 3 łyżki likieru.3 Upieczony biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin i wraz ze ściereczką zwiń. Śmietanę ubij, domieszaj do masy jogurtowej,dodaj...