• Informacje na temat:

    sandacz

Artykuły na temat: sandacz
  • Składniki na 4 porcje: 60 dag filetów z sandacza (może być inna biała ryba, np. dorsz), 50 dag małych ziemniaków, 50 dag pomidorów, 3 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, kilka gałązek świeżych ziół (np. oregano, tymianek, rozmaryn), 1 łyżka oleju.

  • Składniki: 4 filety z sandacza , pęczek szparagów, 2 łyżki posiekanych ziół, 2 łyżki masła,1/2 cebuli, 1/2 kieliszka białego wytrawnego wina, cukier, pieprz, sól, olej, cytryna, śmietana, 5 rzodkiewek.

  • Składniki na 4 porcje. Ryba: 4 filety sandacza ze skórą, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka ziaren czerwonego pieprzu, 6 łyżek oleju rzepakowego, 1 łyżka masła, sól. Sałatka: 2 duże ziemniaki, 1/2 selera, 2 ogórki kiszone, 1 czerwona cebula, 1 łyżka oleju, 1 łyżeczka musztardy franc., 1 łyżka posiekanej natki. Oraz: 2 cebule, 2 łyżki mąki, kurkuma, pieprz czerwony, natka, olej.

  • Składniki dla 4 osób: mały sandacz (60 dag) • włoszczyzna • 2 cebule • 4 łodygi selera naciowego • papryczka chili • pieprz mielony • pieprz w ziarnach • czosnek • rozmaryn • sól.

  • Składniki na 8 porcji: 1 i 1/2 kg sandacza, 6 jabłek, 1 cebula, 1 pęczek włoszczyzny, 1/2 szkl. śmietany kremówki, 1 szkl. białego wina, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 listki laurowe, sok wyciśnięty z 1 cytryny, 3 łyżki masła do smażenia, sól, biały pieprz, natka i żurawina do dekoracji.

  • Składniki: ● 80 dag sandacza (filet) ● 1/2 sporego selera ● 2 duże, słodkie marchewki ● 2 liście laurowe ● 2 łyżeczki cukru, sól, pieprz ● 2 łyżeczki miękkiego masła ● 10 dag wyłuskanych orzechów włoskich ● 2 łyżeczki mąki ● ewentualnie zioła do dekoracji...

  • Składniki: na 4 porcje, 80 dag filetów z sandacza, cytryna, sól, pieprz, 4 łyżki mąki, olej, kminek, 30 dag ziemniaków, 2 łyżki masła, 10 dag pasty z anchois. Mieszanka pieczarkowa: cebula, 10 dag pieczarek, 2 ogórki konserwowe, pęczek natki pietruszki, 2 łyżki pasty sardelowej Przygotowanie:

  • Składniki na 4 porcje: • 30 dag makaronu penne • sól • 4 łyżki oliwy z oliwek • 20 dag filetów z sandacza • 20 dag krewetek • sok z połowy cytryny • pieprz • 15 dag różyczek brokułów • 2 ząbki czosnku • 1 czerwona cebula • 2 papryki (żółta i czerwona) • 1 łyżka posiekanych ziół .

  • Składniki na 4 porcje: 80 dag filetów z sandacza, sok z cytryny, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 cebule, 1 łyżka białego wytrawnego wina, mielone ziele angielskie, 2 pokruszone listki laurowe, 1 szkl. gęstej śmietany, 4 łyżki oleju,1 łyżka masła, sól, pieprz...

  • Składniki na 6 porcji: 80 dag filetów z sandacza, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 mały por (tylko biała część), 2 średnie cebule, 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany, sok z jednej cytryny, mielone ziele angielskie, 2 pokruszone listki laurowe, 1 łyżka białego wytrawnego wina, 2 łyżki oleju, 1 łyżka masła, sól, świeżo mielony pieprz, natka pietruszki do dekoracji.

Wideo na temat: sandacz
  • Krem z dyni i dynia faszerowana, jesienne przepisy Jana Kuronia

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" Jan Kuroń przygotował aromatyczne jesienne dania z różnymi rodzajami dyni w roli głównej. Na stole pojawiły się: dynia faszerowana pęczakiem, wędlinami i ziołami, smażony sandacz na purée z dyni z czarnuszką i emulsją z natki pietruszki oraz krem z dyni i wędzonych śliwek podany z bekonowymi chipsami. (źródło: x-news/ Dzień Dobry TVN)

  • Kuchnia z "MasterChefa Juniora". Zupa z soczewicy i miniburgery

    Szef kuchni Mateusz Gessler razem z uczestnikami programu "MasterChef Junior" Igą Kawczak i Karolem Migdałkiem przygotował: zupę z soczewicy, miniburgery i sandacza smażonego z kolorową salsą. Czego Iga i Karol nauczyli się od swoich babć? A czego od swojej nauczył się Gessler?

Przepisy na temat: sandacz
  • Świąteczny filet z sandacza w sosie holenderskim z serkiem topionym

    ...i pieprzem. Na talerze wyłożyć sos, a na sos gorącego sandacza. Oprószyć rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem. Smacznego!

  • Sandacz w cieście

    Składniki na 8 porcji: - 4 filety sandacza, - 5 dkg masła lub kilka łyżek oleju, - łyżka wegety, - 2 ząbki czosnku Ciasto: - szklanka mąki, - 2 jajka, - 1/2 butelki jasnego piwa, - 2 łyżki masła, - sól i pieprz Przygotowanie: Filety opłukać. Jeśli są mrożone, odstawić na około dwie godziny. Pokroić je na małe kawałki, posypać solą, pieprzem i wegetą. Odstawić na parę minut...

  • Sandacz duszony z jabłkami

    Składniki na 6 porcji: - 1 średni sandacz (do 1,5 kg), - 5 dużych kwaskowych jabłek, - 1/2 szklanki esencjonalnego wywaru rybnego, - 3 łyżki oleju, - 1/2 szklanki śmietany, - cebula, - sól, biały pieprz, - łyżka masła, - 1 duże jabłuszko o czerwonej skórce, - zielenina Przygotowanie: 1. Sprawioną rybę natrzeć solą i pozostawić w chłodnym miejscu na pół godziny. Duże jabłka...

  • Składniki: • filet z sandacza 500 g • Irving Tea Cocktails Cytrusy z nutą Imbiru 2 saszetki • cykoria 400 g • białe wino 50 ml • cukier 50 g • oliwa z oliwek 2-3 łyżki • masło 50 g • sól, pieprz Przygotowanie: 500 g sandacza pokroić, posypać delikatnie solą i pieprzem, wstawić do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika i piec około 12 min. Cykorię pokroić w paski około 3cm, podsmażyć na oliwie...

  • Rolada z sandacza

    Składniki na 6 porcji: - 60-80 dag fileta z sandacza, - 4-5 pszennych tostów, - 4-5 łyżek kremówki, - 3 łyżki gęstej śmietany, - 2 jajka, kieliszek koniaku, - 5 dag rodzynek, - 12 suszonych(...) polać winem, odstawić na 20 minut. Mięso sandacza i odciśnięte tosty zmielić, utrzeć ze śmietaną, pieprzem, solą, koniakiem i żółtkami. Ubić pianę z białek. Rodzynki, pistacje i płatki migdałowe...

  • Gulasz z białej ryby w mleku kokosowym

    ...minut. Czas przygotowania: ok. 70 minut Jaką rybę wybrać? Idealne do duszenia gatunki to m.in. dorsz, sola, halibut, grenadier, sandacz - mają delikatne, zwarte mięso i mało ości. Jeśli kupujesz...

  • Regionalne przysmaki Polski

    ..., sandacz, więc jest wtedy tłuściutki i zupełnie inny w smaku" - twierdzi Jakubiak. Dodatkowo w menu znajdziemy sielawę, lina i okonia. Nie bójmy się także spróbować przysmaku o ciekawej nazwie...

  • Odkurzone polskie menu

    ...i lżejsza. Filet sandacza można przyrządzić w sosie z polskich prawdziwków z dodatkiem oliwy z orzechów laskowych. Z kolei chrupiąca wątróbka świetnie będzie smakowała z duszonymi na maśle śliwkami...

  • Ryba w sosie koniakowym

    Składniki na 4 porcje: - 450 g mrożonego szpinaku, - 5 łyżek masła lub margaryny, - 2 łyżki mąki, - 2 cebule, - 300 g selera, - por, - 100 ml białego wina, - 400 ml bulionu rybnego, - 2 łodyżki bazylii, - 6 gwiazdek anyżku, - 4 filety z sandacza, - sól, pieprz, - ząbek czosnku, - gałka muszkatołowa, - 2 łyżki sklarowanego masła, - 4 łyżki koniaku, - 5 łyżek śmietany...

Dyskusje na temat: sandacz
  • Re: Ryba miruna

    to moje typy: 1. łosoś 2. sandacz 3. flądra :-)

  • Re: Goście, goście!

    sandacz sandacz i jeszcze raz sandacz

  •  Re:  Z czym Rybka???

    Do delikatnych rybek (lipień, pstrąg, sandacz, okoń, miętus, sielawa oraz dorsz, węgorz i halibut) polecam gorąco salatkę grecką (pomidor, feta, ogórek, papryka, oliwki, oliwa i bazylia).(+ frytki i białe wino) Kapusty kiszonej osobiście nie toleruję. Kwasowatość kiszonki zabija smak ryby.

  • Re: Którą potrawę z grilla lubisz najbardziej?

    Dla mnie pieczywko z masłem czosnkowym i ryby. Ryby przygotowuję mocząc je przynajmniej dwie godziny w specjalnej bejcy (marynacie). Ze świeżych rybek tj. szczupak, sandacz,okoń,pstrąg wykrawuję filety (bez ości) filetki płuczę, suszę ściereczką i do bejcy. Później na aluminiową tackę i na grilla. Smakosze mięs typu karkówka, żeberka, kiełbaski, szaszłyki, boczek twierdzą, że mięsa z grilla są

  • Re: Krewetki zapiekane w pomidorach z serem

    o borz krewetki super a dorsz i sandacz Beee

  • Re: 12 potraw na stół wigilijny

    Chetnie podam 12 potraw wigilijnych tradycyjnych: barszcz czerwony z uszkami(farsz kapusta z grzybami),kapusta z grochem, karp panierowany ,smazony,pierogi z kapusta i grzybami, lazanki z kapusta i grzybami, salatka z porow,sledz w oleju,kompot z suszonych sliwek,karp po zydowsku,sandacz w galarecie,krokiety z kapusta i grzybami,ziemniaki w mundurkach,makielki Zycze smacznego, radosnych

  • Re: Cztery powody, dla których warto jeść płotki

    sandacz z Łotwy, Niemcy tego jeść nie chcą. Sandacz wędzony? Ktoś chyba Cie w konia robi, ta ryba do wędzenia się nie nadaje. A nawet jakby był wędzony to by kosztował 50-70 zł. Cena hurtowa jest powyżej 20zł. No i jeszcze okres ochronny chyba jest do końca miesiąca, chyba że z zalewu, tam już może być po.

  • Re: nowe potrawy na Wigilię,

    Sam jedź do Afryki. Ja też nie smażę karpia, bo poza mną nikt by go nie jadł.Jest tłusty.Na kolację robię barszcz z uszkami , pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszonych owoców, postną kapustę z grzybami doprawioną olejem,placki z grzybów w cieście, śledzie w occie i oleju,rybę smażoną i w galarecie(sandacz albo szczupak) jak mi złowią moi wędkarze albo jakiś filet ze sklepu (panga albo sola

  • Re: Goście, goście!

    TYLKO SANDACZ I SZCZUPAK- TO SĄ RYBKI - PALCE LIZAĆ