• Informacje na temat:

    sardynki i fasola

Artykuły na temat: sardynki i fasola
  • Jak odżywiać się zdrowo

    Wapń jest potrzebny kościom i mięśniom, zębom oraz układowi nerwowemu. Codziennie powinnaś dostarczać go organizmowi. Najlepsze źródła pierwiastka to mleko i jego przetwory oraz ryby (sardynki, szprotki, łosoś). Ale także kasze i warzywa.

  • Zdrowe nerki. Profilaktyka kamicy nerkowej

    ..., śledzie, sardynki, kawę i mocną herbatę oraz rośliny strączkowe. Ograniczamy przede wszystkim mięso oraz jego produkty. Jeśli zaś przyczyną cierpień były kamienie cystynowe, wskazana jest dieta...

  • 7 produktów bogatych w wapń, które mogą zastąpić mleko

    ...torebce (100 g) migdałów jest aż 239 mg wapnia. Niestety, migdały są dość kaloryczne, więc lepiej uważać z ich ilością, jeśli masz nadwagę i chciałabyś schudnąć. Sardynki Te małe rybki zawierają sporo(...) omega-3. Okazuje się, że są także prawdziwą skarbnicą wapnia. W 100 g chii jest aż 630 mg tego minerału. Gotowana fasola Ziarno fasoli zawiera sporo białka, a także minerałów: żelaza, cynku...

  • 7 produktów bogatych w wapń, które mogą zastąpić mleko

    ...torebce (100 g) migdałów jest aż 239 mg wapnia. Niestety, migdały są dość kaloryczne, więc lepiej uważać z ich ilością, jeśli masz nadwagę i chciałabyś schudnąć. Sardynki Te małe rybki zawierają(...) tłuszczowych omega-3. Okazuje się, że są także prawdziwą skarbnicą wapnia. W 100 g chii jest aż 630 mg tego minerału. Gotowana fasola Ziarno fasoli zawiera sporo białka, a także minerałów: żelaza...

  • Codzienna dostawa żelaza

    ...zostało właściwie przyswojone, konieczna jest obecność witaminy C, a zatem mięsa trzeba zawsze jeść z surówką. Ryby i owoce morza. Sardynki, małże, ostrygi. Produkty zbożowe. Ciemne pieczywo, graham(...): groch, fasola.  Dodatki deserowe Kakao, czekolada,  suszone śliwki, migdały, suszone figi, daktyle i morele, orzechy ziemne. Zbadaj jego poziom Wystarczy do tego pobranie krwi z żyły. Na badanie...

  • Jak zwiększyć wchłanianie żelaza u chorych na anemię

    Należą do nich witamina C, wapń i miedź. Witaminę C znajdziesz w czerwonej papryce, cytrusach, pomidorach, kapuście, mrożonych truskawkach i malinach, kiwi i czarnej porzeczce (pij świeżo wyciskane soki). Dobrymi źródłami wapnia są sardynki oraz żółty ser, a także komosa ryżowa, rukola, koperek, fasola i migdały. Miedzi dostarczą ci płatki owsiane, orzechy, ziemniaki, ryby i owoce morza, suszone...

  • Sytość na dłużej

    ...składników odżywczych, w tym wszystkich białek. Jajko ma niedużo kalorii (ok. 70), a doskonale syci. Rośliny strączkowe (fasola, soczewica, groch) Dostarczają białka i mnóstwo błonnika (opóźnia(...) Zwłaszcza łosoś, makrela, sardynki. Są bogate w kwasy omega-3, zwiększające produkcję hamującej głód leptyny. Warzywa i owoce bogate w pektyny. Substancje te to rozpuszczalna frakcja błonnika...

  • Dieta łagodząca objawy Hashimoto

    ...poziomie (niedobór jodu wywołuje wzrost stężenia hormonu i powiększenie gruczołu tarczowego). Źródła: owoce morza, sól kuchenna, dorsz, mintaj, makrela, sardynki, tuńczyk, groch, szpinak. Zalecana(...), soczewica, fasola biała i czerwona, pestki dyni, kasza gryczana, migdały, kakao, mleko (bez laktozy). Zalecana dawka: 10 mg (miligramów) cynku na dzień. Zapewni ją, np.: 10 dag kaszy gryczanej + 10 dag...

  • Wapń - szukaj go nie tylko w kartonie z mlekiem

    ...rosnącej popularności diety wegańskiej, jak również popularności diet wykluczających produkty mleczne, gdzie jeszcze można szukać źródeł wapnia? Jednym z jego źródeł jest biała fasola. Poza tym, że jest(...) powodu do swojej codziennej diety" - zapewnia ekspert. Inną alternatywą są sardynki - jedna puszka zawiera 350 mg wapnia. Są one również bogatym źródłem kwasów omega-3. "Warto dodać je np. do sałatki, tym...

  • Jak jeść, by dożyć stu lat

    ..., oczywiście z umiarem. Menu gwarantujące długowieczność Produkty zalecane: rośliny strączkowe: czarna fasola, fasola czarne oczko, ciecierzyca, soczewica warzywa, a zwłaszcza: zielone (jarmuż, rukola), ziemniaki, bataty, awokado, pomidory, dynia, koper włoski owoce ziarna: jęczmień, brązowy ryż, owsianka, pieczywo pełnoziarniste orzechy chude białko: ryby (np. łosoś, dorsz, sardynki, unikaj...

Przepisy na temat: sardynki i fasola
  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    ...duże krewetki (garides), kawałki ośmiornicy (htapodi) czy chrupiące sardynki (marides). Smażone kulki z mielonego mięsa doprawione suszoną miętą - keftedes i małe kotleciki z cukini (koloki thokespedes(...) (i najtańsze) są panierowane w mące i następnie smażone w tzw. głębokim tłuszczu sardynki i sardeli. Dar bogów - feta i pita Feta to najbardziej znany grecki ser. Plaster białego kruchego sera...

Dyskusje na temat: sardynki i fasola
  • Re: Mam za wysoki cholesterol. Co z nim zrobić?

    z oliwek (poprawiają krążenie, wzmacniają naczynia krwionośne, zapobiegają miażdżycy) - łosoś, makrela, sardynki, tuńczyk, migdały, , surowa cebula, słodka papryka, brokuły, szpinak, marchewka, soja, warzywa strączkowe (groch, fasola, soczewica), awokado, porzeczki, pomarańcze, jabłka, śliwki, maliny, borówki, truskawki, ryż, owsianka (obniżają poziom cholesterolu) Produkty szczególnie niewskazane