• Informacje na temat:

    schab gotowany w przyprawach

Artykuły na temat: schab gotowany w przyprawach
  • Schab gotowany w zalewie

    Składniki: ok. 1 kg schabu, 3/4 łyżki soli, łyżeczka majeranku, pieprz, łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki, przyprawa do mięsa wieprzowego, olej do smażenia. Zalewa: 1 l wody, 1/2 łyżki soli, łyżeczka cukru, 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, ząbek czosnku, czubata łyżka majonezu.

  • Schab po warszawsku

    Składniki: 1 i 1/2 kg schabu bez kości, 5 jajek, 4 łyżki ostrego chrzanu, pęczek natki pietruszki, przyprawa do schabu staropolska, 5-6 łyżek majeranku, sól do smaku, pieprz do smaku, czosnek do smaku, łyżka majonezu.

  • Skład na 4 porcje: ● 300 g kurek ● por ● czerwona papryka ● 600 g schabu ● łyżka mąki ● 30–40 g masła klarowanego ● 300 ml bulionu warzywnego ● 200 ml śmietany ● 75–100 g sera gouda ● 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej ● sól, pieprz do smaku ● przyprawa do schabu.

  • Składniki: 2 kg schabu bez kości, 10 dag gotowanej szynki, 1 jajko, 20 dag pieczarek, 2 łyżki bułki tartej, sok z jednej cytryny, suszone zioła prowansalskie, sól, mielony pieprz, olej do smażenia i do posmarowania mięsa.

  • Składniki dla 4 osób: 60 dag schabu • 3 cebule • 30 dag mrożonych lub świeżych grzybów • 2 łyżki masła klarowanego • 2 liście laurowe • 3 ziarna ziela angielskiego • majeranek • sól • pieprz • 2 łyżki mąki.

  • Składniki: 25 dag długoziarnistego ryżu, 1 cebula, 1 duża żółta papryka, olej, 50 dag schabu, 2-3 łyżki oleju, 20 dag pomidorów z puszki, 20 dag jogurtu greckiego, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, sok z cytryny...

  • Schab w sosie  cebulowym

    Składniki: 6 plastrów schabu, 6 cebul, przyprawa do mięsa wieprzowego, sól, pieprz, olej do smażenia. Sos: 2 łyżki śmietany 18 proc., łyżka mąki, ok. 1/2 szkl. bulionu.

  • Gotowane kotleciki z marchewką

    Składniki na 4 porcje: 4 kotlety ze schabu, 2 marchewki pokrojone w słupki, 2 garści świeżych listków szpinaku, 4 grubsze paski żółtego sera, 2 łyżki suszonych pomidorów z bazylią, szczypta bazylii, pieprz, oliwa.

  • Składniki dla 4 osób. Mięso: 80 dag schabu • 50 dag fasolki szparagowej • 30 dag pomidorków koktajlowych • 2 cebule • 2 łyżki oleju • biały pieprz • sól. Sos: 3 żółtka • 2 łyżki masła klarowanego • szklanka białego wytrawnego wina • szklanka mleka • 20 dag sera gouda • 10 dag sera gorgonzola • sól • pieprz.

  • ...●80 dag schabu wieprz. ●sól, pieprz, majeranek ●cebula ●czosnek ●2 łyżki masła ●pomarańcza ●szkl. bulionu ●2 łyżki dżemu z pomarańczy ●łyżka mąki ziemniacz.

Przepisy na temat: schab gotowany w przyprawach
  • Schab z szałwią

    Sposób przygotowania 1. Odłóż 1 ząbek czosnku, resztę obierz i posiekaj. Schab potnij w plasterki. Natrzyj je czosnkiem. Posyp solą i pieprzem. Resztę warzyw, w zależności od rodzaju, oczyść, obierz, umyj. Ziemniaki pokrój w plasterki, cukinie i cebule w kostkę, a pomidorki na połówki. W garnku rozgrzej olej. Smaż na nim kotlety ok. 7 minut. Wyjmij.  2. Na tym samym tłuszczu zrumień ząbek...

  • Schab z musztardowym purée

    Sposób przygotowania 1. Schab umyj, oczyść, osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Chłodź przez noc. Zalej wywarem warzywnym, gotuj na małym ogniu 50 minut. Ziemniaki ugotuj, zmiel w maszynce, wymieszaj z musztardą, papryką,majerankiem i pieprzem. 2. Kapustę poszatkuj, duś na maśle z koperkiem,aż będzie miękka, przypraw solą i pieprzem. Na schabie rozsmaruj ziemniaczane purée. Pokrój w plastry, rozłóż...

  • Drugie danie - schab pieczony w świątecznym sosie

    Propozycja na danie główne to schab pieczony w sosie żurawinowym. Brzmi świetnie, jeszcze lepiej smakuje.

  • Kujawski schab pieczony w mleku

    Składniki na 8 porcji: - 1,5 kg schabu bez kości, - 8 ząbków czosnku, - 1 l mleka, - sól, biały pieprz, - natka, listki sałaty, - łyżka mąki, - puszka brzoskwiń, - 1/2 słoiczka żurawiny, - 2 saszetki ryżu, - 2 łyżki rodzynek, - 2 łyżki kukuryszy z puszki Przygotowanie: Schab natrzyj solą, odstaw na godzinę. Następnie ułóż w brytfance obłóż plasterkami czosnku i zalej wrzącym...

  • Składniki: - 2 dag suszonych grzybów, - 25 dag pieczarek, - 1,2 kg schabu bez kości, - cebula, - pęczek tymianku, - 2 łyżki "Planty", - 300 ml wina riesling, - 2 łyżeczki ziarenek smaku lub bulionu instant, - 3 łyżki zasmażki błyskawicznej, - sól, biały pieprz, - 10-15 dag jasnych winogron, Przygotowanie: 1. Suszone grzyby zalej 125 ml gorącej wody, mocz godzinę. Odcedź (wywar...

  • Schab w sosie winnym

    Składniki: - 2 dag suszonych grzybów - 25 dag pieczarek - 1,2 kg schabu bez kości - cebula - pęczek tymianku - 2 łyżki "Planty" - 300 ml wina riesling - 2 łyżeczki ziarenek smaku lub bulionu instant - 3 łyżki zasmażki błyskawicznej - sól, biały pieprz - 10-15 dag jasnych winogron Przygotowanie: 1. Suszone grzyby zalej 125 ml gorącej wody, mocz godzinę. Odcedź (wywar zachowaj...

  • Zapiekanka Kętrzyńska z Szynką Kruchą

    Składniki: Szynka Krucha np. Gzella 200g filet z piersi kurczaka 500 g Schab pieczony 200g włoszczyzna bez kapusty 1 porcja cebula 150g pieczarki 200g bułka tarta 1 łyżka(...) i kroimy na kawałki. Przygotowujemy sos: w rondelku topimy masło, dodajemy mąkę, robimy białą zasmażkę. Rozprowadzamy zimnym, przegotowanym mlekiem i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą...

  • Dynia, topinambur czy skorzonera - warzywa jesiennej kuchni

    ...pieczenie różnych dużych elementów mięsa. Jak przekonuje, coraz częściej można kupić np. schab okryty tłuszczem i skórą, która podczas pieczenia robi się chrupiąca, a taki element rozgrzewający...

  • Obiad w pół godziny

    ...solą, dodać sok z cytryny i sos z moreli. Potrawę trzymać na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Danie podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub z chińskim makaronem. Czas przygotowania: 35 minut Propozycja 7. Makaron po katalońsku Składniki na 4 porcje: - 60 dag pomidorów, - 1 pęczek pietruszki, - 1/2 pęczka oregano, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 25 dag chudego schabu, - po 2 łyżki...

  • Wieprzowina po meksykańsku - Maciej Kuroń

    Na jedną osobę: 200 g polędwiczki wieprzowej lub schabu. Bejca: pół łyżeczki sproszkowanego chili; 1 łyżeczka soku z limonki; szczypta zmielonego kminku; 30 ml oleju; 3 ząbki czosnku; sól, pieprz.