• Informacje na temat:

    schab z szynkom

Artykuły na temat: schab z szynkom
  • Składniki na 10-12 porcji: ok. 1 i ½ kg schabu środkowego, 2 pory,15 plasterków boczku lub szynki dojrzewającej, 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej, olej, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz...

  • Składniki na 6 porcji: ■ 6 plastrów schabu (ok. 70 dag) ■ 6 plasterków szynki parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej ■ 6 plasterków żółtego sera ■ 12 jajek przepiórczych ■ 2 łyżeczki musztardy ■ sól ■ pieprz. Dodatkowo: ■ rzeżucha ■ 2 kilogramy ziemniaków ■ rozmaryn ■ olej.

  • Składniki: 2 kg schabu bez kości, 10 dag gotowanej szynki, 1 jajko, 20 dag pieczarek, 2 łyżki bułki tartej, sok z jednej cytryny, suszone zioła prowansalskie, sól, mielony pieprz, olej do smażenia i do posmarowania mięsa.

  • Schab owinięty plasterkami boczku

    Składniki na 4 porcje: 80 dag schabu bez kości, 12 plasterków wędzonego chudego boczku (ew. szynki dojrzewającej), 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, suszony tymianek, suszony rozmaryn, sól, mielony czarny pieprz, olej do posmarowania, kilka gałązek rozmarynu do dekoracji.

  • Składniki: 4 kotlety schabowe, czosnek granulowany, 4 łyżki mąki, 4 łyżki oleju, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 szklanki bulionu (z kostki), 1/3 szklanki czerwonego słodkiego wina, 2 małe cebulki, np. dymki, sól, pieprz...

  • Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg surowej szynki (albo schabu), 2 ząbki czosnku,1 cebulka, 2 jabłka, 1 łyżeczka masła, 2/3 szkl. bulionu warzywnego, suszony majeranek i tymianek, sól, mielony pieprz...

  • Składniki: 1,2 kg schabu bez kości, 2 ząbki czosnku, posiekane, łyżka igiełek rozmarynu, 100 g suszonej szynki, w plastrach, 1/4 szklanki oleju, 800 g dyni, obranej, pokrojonej w duże kawałki, 2 łyżki oliwy, garść listków szałwii, 2 łyżki orzeszków piniowych, prażonych, sól, pieprz.

  • Składniki na 10 porcji: 1,7 kg schabu albo surowej szynki, 2 łyżki smalcu, 1 pęczek włoszczyzny, 40 dag szalotek, 1 puszka moreli, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki soku morelowego, 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego, suszone płatki papryczki chili, granulowany czosnek, 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub sosu pieczeniowego (z torebki), biały pieprz, sól.

  • Schab z farszem czosnkowo-tymiankowym

    Składniki na 6 porcji: 1,5 kg schabu bez kości, ew. surowej szynki (podłużny kawałek), 1 mały pęczek tymianku, 1 mała gałązka rozmarynu, 4 łyżki startego sera typu parmezan, 4 obrane ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 4–5 łyżek oleju, 1 szkl. bulionu warzywnego (może być z kostki), sól, mielony biały pieprz.

  • Składniki na cztery porcje: ● 80 dag schabu bez kości ● 20 dag żółtej fasolki szparagowej ● 20 dag szynki drobiowej ● pęczek natki pietruszki ● kostka rosołowa ● 2 jajka ● pół szklanki bułki tartej ● drobna sól morska ● pieprz ziołowy ● 2 łyżki oleju rzepakowego...

Przepisy na temat: schab z szynkom
  • Błyskawiczne szaszłyki

    Z drobiu, schabu, wołowiny, baraniny... Wystarczy dodać trochę warzyw, ziół i okrasić sosem. Podajemy przepis na szaszłyki, które zrobisz błyskawicznie.

  • Kolorowe z żółtym serem i pieprzem

    ...1. Schab umyj, osusz, pokrój na1 cm plastry. Cienko rozbij. Posmaruj ketchupem z musztardą.Oprósz przyprawami. Na mięsie połóż plasterek boczku lub szynki. 2. Na tym połóż po plastrze sera 3. Cebulę obierz, pokrój w pióra,ogórki zetrzyj. Ułóż na serze.4 Zwiń roladki i zepnij wykałaczkami.Obtocz w mące, podsmaż na rozgrzanym oleju 10 min. Podlej wodą. Dodaj zioła i pieprz w ziarnach,duś 30 min...

  • Zapiekanka z grzybami

    Składniki dla 4 osób: 70 dag małych grzybów 50 dag szynki lub schabu 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oleju 2 cebule 200 ml śmietany 18 proc. 20 dag sera żółtego 2 ząbki czosnku ostra papryka w proszku 3 łyżki mąki listki świeżej kolendry lub pietruszki sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso umyj, pokrój, natrzyj solą, pieprzem, papryką...

  • Pomysł na prosty obiad

    Jeśli chcesz, by pieczeń wieprzowa (ze schabu, szynki lub łopatki) była bardziej soczysta, posyp mięso mąką, krótko obsmaż ze wszystkich stron na tłuszczu, a potem wstaw do nagrzanego piekarnika. Inny...

  • Jesienny obiad

    ...wypełnij mięsem, posyp startym serem. Przykryj odciętymi czubkami i piecz 45 min. w temp. 180 st. C.  Cordon bleu Sposób przygotowania 1. Umytą i osuszoną cielęcinę lub schab pokrój...

  • Wieprzowina w piwie

    Składniki: 80 dag szynki wieprzowej (łopatki lub schabu) 1 łyżeczka kminku 2 łyżki smalcu 2 cebule 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 300 ml piwa 2-3 kromki razowego pieczywa sól, pieprz Przygotowanie: 1. Wieprzowinę umyj i osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Mięso natrzyj starannie solą, pieprzem oraz kminkiem. Na patelni rozgrzej smalec. Włóż mięso...

  • Zasady zdrowego grillowania

    Co i jak na ruszt WOŁOWINA  Które kawałki grillować? Najlepsze to polędwica, rostbef, antrykot, ligawa, rostbratel. Nie polecamy udźca - steki będą twarde  i raczej nie nadają się  na grilla. WIEPRZOWINA Najlepsze są: schab środkowy, polędwiczka oraz plastry mięsa od szynki. Kroimy w grube plastry od 1 do 2 cm. Do marynowania polecamy: tymianek, anyż, goździki, czosnek.DRÓB Każda część...

  • Placki ziemniaczano-kapuściane

    Składniki : 850 ml kapusty kiszonej, pęczek szczypiorku, 150 g jogurtu naturalnego, 200 g śmietany 36 proc., sól, pieprz, cebula, 300 g ziemniaków, 2 jajka, 30 g mąki, 50 g sklarowanego masła, 3 plastry szynki parmeńskiej, 6 plastrów wędzonego schabu Przygotowanie: Kapustę wyłożyć na sito i osączyć. Szczypiorek posiekać (1/4 odłożyć do dekoracji). Jogurt wymieszać ze...

  • Najlepsze przepisy z serkami topionymi

    ...    Lasagne w sosie mięsno-warzywno-serowym Składniki: 400 g schabu 100 g marchewki 125 g selera ¼ pora 1 cebula 2 łyżki oleju  1 łyżka koncentratu pomidorowego puszka pomidorów(...).  Przygotowanie:  Schab, marchewkę, cebulę i selera pokroić w drobną kostkę. Pora rozkroić na 4 części wzdłuż, a następnie pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać olej, smażyć schab przez 1-2 minuty...

  • Kotlet po francusku

    Składniki na 5 porcji: - 500 g schabu, - 2 jajka, - 2 łyżki mąki pszennej, - przyprawa uniwersalna, - tłuszcz do smażenia, - 100 g szynki i groszku konserwowego. Przygotowanie: Mięso umyć, pokroić na pięć plastrów, oprószyć przyprawą. Porcje mięsa rozbić tłuczkiem, obtoczyć w mące pszennej i zanurzyć w rozbitych jajkach. Szynkę pokroić w paseczki, groszek osączyć. Kotlety smażyć na...