• Informacje na temat:

    sekrety udanego ciasta

Artykuły na temat: sekrety udanego ciasta
  • Do pieczenia najlepsza jest zwykła mąka pszenna. Warto wybrać tę dobrej jakości, przełoży się to na jakość ciasta. Margarynę zastąp masłem. Im lepsze masło, tym ciasto będzie bardziej odporne na wilgoć. Chłodzenie ciasta w lodówce pozwala mu zgęstnieć i dzięki temu lepiej je rozwałkujesz. Tarty najlepiej piec w płytkiej formie z wyjmowanym dnem – łatwiej je wyłożyć na talerz...

  • Przeczytalam twoj wpis i choc przyznam, ze nie wiem jak robilas tarte ze szpinakiem to warto zwrocic na kilka rzeczy uwage uzywajac francuskiego ciasta:...

  • Wszystkie smaki Majorki

    ...​Kolacja w Ca N’ignasi była prawdziwą paradą pysznych osobliwości. Empanada - pieróg wyglądający jak plemienna korona, zyskał swój ziemisty kolor dzięki dodanemu do ciasta atramentowi mątwy. Coca - rodzaj płaskiego chleba zazwyczaj podawanego z pieczonymi warzywami, był obłożony paskami małych słonych rybek.

  • Polska babka

    Paul Hollywood postanowił zgłębić sekrety piekarni w 10 wybranych miastach. Swoją kulinarną podróż zacznie od Warszawy - stolicy Polski. Miasta, które ma głęboko zakorzenione piekarskie tradycje.  W restauracji i cukierni "Słodki..słony" spotka się z polską gwiazdą telewizji - Magdą Gessler, która również jest pasjonatką ciast i wypieków, gdzie pozna babkę i babeczkę orz makowiec. Paul odwiedzi...

  • Toskania: Kuchnia, kobiety, chianti i śmiech

    Dwa razy w roku Joanna, właścicielka firmy VisiToscana, organizuje w Montale warsztaty, których uczestniczki poznają sekrety toskańskiej kuchni, zwiedzają region i degustują to, z czego słynie: wina(...) byłam niestety na pierwszej lekcji, kiedy to dziewczyny poznały tajniki przygotowania między innymi owoców morza, w tym sałatki z ośmiornicy i spaghetti z mulami, idealnego ciasta do pizzy, a także...

  • Modowe i kuchenne rewolucje królowej Bony

    ...oraz inne ciekawe fakty z codziennego życia polskich władców znajdą Państwo w książce autorstwa Iwony Kienzler "Dziwactwa i sekrety władców Polski", natomiast tajemnice królowej Bony, jak również...

  • Wszystko w porządku

    ..., bo nagle okazuje się, że chętnych na śniadanie jest dużo więcej - śmieje się Bożena Dykiel. Lubi gotować i robi to po mistrzowsku. Jest autorką książek kucharskich: "Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie narobić" i "Pyszne ciasta domowe". Prowadzi też program telewizyjny w Polsacie "Z Bożeną Dykiel na ostrzu noża". Zamiłowanie do kuchennych zajęć zawdzięcza swojej mamie. - Mama...

  • Wszystko w porządku

    ..., bo nagle okazuje się, że chętnych na śniadanie jest dużo więcej - śmieje się Bożena Dykiel. Lubi gotować i robi to po mistrzowsku. Jest autorką książek kucharskich: "Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie narobić" i "Pyszne ciasta domowe". Prowadzi też program telewizyjny w Polsacie "Z Bożeną Dykiel na ostrzu noża". Zamiłowanie do kuchennych zajęć zawdzięcza swojej mamie. - Mama...

  • Wszystko w porządku

    ..., bo nagle okazuje się, że chętnych na śniadanie jest dużo więcej - śmieje się Bożena Dykiel. Lubi gotować i robi to po mistrzowsku. Jest autorką książek kucharskich: "Moje sekrety kulinarne, czyli jak robić, żeby się nie narobić" i "Pyszne ciasta domowe". Prowadzi też program telewizyjny w Polsacie "Z Bożeną Dykiel na ostrzu noża". Zamiłowanie do kuchennych zajęć zawdzięcza swojej mamie. - Mama...

Przepisy na temat: sekrety udanego ciasta
  • Sekrety udanego sernika

    Spód Powinien być idealnie płaski, dlatego surowe kruche ciasto ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Dzięki temu spód nie wybrzuszy się podczas pieczenia. Pieczenie Sernik lubi dosyć długie pieczenie w temperaturze nie wyższej niż 180 st. Jeśli chcesz uchronić wierzch ciasta przed pękaniem, piecz sernik w kąpieli wodnej i nie otwieraj piekarnika. Masa Jeśli przygotujesz ją z mielonego...

  • 3 sekrety udanego sernika na Wielkanoc i sernik - pewniak z urządzeniem Thermomix®

    Ser – klucz do sukcesu Sekret udanego sernika tkwi w serze, jaki wykorzystamy do przygotowania masy. Im tłustszy, tym nasz sernik będzie bardziej kremowy, a masa zwiąże się podczas pieczenia(...) ciasta. Nie za gorące Największym koszmarem pań domu, które w świątecznym menu planują uwzględnić sernik jest opadanie ciasta. Zdecydowanie większą tendencję do opadania mają serniki napowietrzone...

  • Bezglutenowe hot cross buns

    Tradycyjne bułeczki pieczone przez Brytyjczyków w okresie Wielkanocy. Będąc w Londynie, miałam okazję spałaszować bezglutenową hot cross bun, która choć o nie najlepszym składzie, smakowała wyśmienicie. Tak oto zrodził się pomysł przygotowania wersji domowej - opowiada Weronika Madejska w książce "Słodkie sekrety, czyli bezglutenowe, roślinne historie pisane lukrem".