• Informacje na temat:

    ser feta w oliwie

Artykuły na temat: ser feta w oliwie
  • Ryż ze szpinakiem i serem feta

    Składniki: Oliwa z oliwek Cebula czosnek Świeży szpinak Ryż basmati Bulion drobiowy Natka pietruszki Koper Sól i pieprz Cytryna Ser feta Na oliwie podsmaż posiekane czosnek i cebulę. Dodaj szpinak, ryż, bulion, Natkę pietruszki i koper, dopraw sola i pieprzem. Gotuj 50 minut, aż ryz zmięknie. Dodaj sok z cytryny i ser feta.

  • Muszelki z fetą

    Składniki: 16 muszelek makaronowych, 5 dag sera feta, cebula, ząbek czosnku, łyżka posiekanego oregano, kilka listków oregano do dekoracji, 1/2 szklanki posiekanych oliwek, 1/2 cukinii, 4 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz...

  • Skład na 6 porcji: 500 g makaronu cannelloni, 500 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki oliwy z oliwek, 150 g suszonych pomidorów, opakowanie sera feta, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 100 g żółtego sera Sos: puszka pomidorów bez skórki, szczypta ziół prowansalskich, ząbek czosnku, łyżka oliwy z oliwek...

  • Kuchnia pachnąca słońcem, morzem i oliwą

    Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwy z oliwek, całego bogactwa warzyw i aromatycznych przypraw, jagnięciny, owoców morza oraz sera feta.

  • Szakszuka z serem typu feta

    ...się zetną. Posyp pokruszonym serem typu feta. Podawaj z bagietką. Zobacz także:

  • Tarta z warzywami i serem feta

    Fetę i twaróg można z powodzeniem zastąpić serem kozim, żółtym, zmieszać je z serkiem do smarowania lub kwaśną śmietaną.

  • Sałatka z arbuzem i serem typu feta

    Przygotowanie: Pokrój arbuza w kostkę mniej więcej 2x2 cm. Przełóż do miski. Ser pokrój w niedużą kostkę lub pokrusz. Dodaj do arbuza. Ogórki dokładnie umyj, ale nie obieraj. Pokrój w półplasterki i wyłóż na ser. Miętę opłucz pod bieżącą wodą, osusz i posiekaj. Posyp nią sałatkę. Wszystko polej oliwą i oprósz pieprzem. Zobacz także: 

  • Roladki z papryką i serem feta

    ... 1. Umyj i oczyść paprykę, pokrój ją w dużą kostkę. Rozgrzej patelnię grillową, posmaruj oliwą i zgrilluj na niej kawałki papryki. Ostudzone warzywo przełóż do miski. 2. Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Umyj pomidor i pokrój w drobną kostkę. Ser typu feta odsącz z zalewy, pokrój i dodaj do warzyw. Wszystko razem dopraw pieprzem i dokładnie wymieszaj. 3. Umyj bakłażan i pokrój go wzdłuż...

  • Frykadelki nadziane fetą

    ...feta. 3. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Włóż frykadelki i smaż je na rumiano ze wszystkich stron przez 8 minut. 4. Na drugiej patelni rozgrzej pozostałą oliwę. Wrzuć pokrojone warzywa. Smaż je...

  • Składniki: 4 plastry boczku, 5 pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku, 10 dag sera typu feta, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, oliwa. Przygotowanie:

Przepisy na temat: ser feta w oliwie
  • Sałatka z brokułów i sera feta

    ...podziel na małe różyczki i ugotuj w lekko osolonej wodzie tak, by pozostał półtwardy. Ser feta pokrój w kawałki. Przygotuj sos przez wymieszanie oliwy, soku z cytryny, musztardy, miodu, ziół, soli i pieprzu. Usmaż kawałki kurczaka w patelni na rozgrzanej oliwie. Wymieszaj kurczaka, ser feta, brokuły i sos. Sałatkę podawaj z chlebkami kukurydziano-jaglanymi ( np. Tovago).

  • Drobiowa sałatka z serem feta

    Idealna na lunch.

  • Roszponka z fetą

    Sposób przygotowania 1. Roszponkę przebierz, opłucz. Odetnij ewentualne korzonki. Opłucz i porwij na kawałki liście sałaty strzępiastej. Razem z roszponką osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym.  2. Ser feta (lub typu bałkańskiego) osącz z zalewy. Pokrój w kostkę lub pokrusz palcami. Kukurydzę odlej na sicie, przepłucz zimną wodą i pozostaw do osączenia.  3. Umyj...

  • Brokułowa z fetą

    ...minut. 4. Do zupy wlej mleko. Zdejmij z ognia, zmiksuj na krem (część warzyw wyjmij i odłóż do dekoracji). Ser feta pokrój w kosteczkę. Wrzuć do zupy. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Bagietkę(...)Składniki: 1 brokuł 1 duża cebula 2-3 łyżki oliwy 600 ml bulionu warzywnego 2 marchewki 4 ziemniaki 400 ml mleka 10 dag sera typu feta mała bagietka sól...

  • Sałatka z fetą i oliwkami

    .... Cukinię oczyść, umyj, pokrój w drobną kostkę.  2. Czosnek obierz, grubo posiekaj, zeszklij na oliwie. Dodaj papryki oraz cukinię. Warzywa smaż 2-3 minuty , mieszając (powinny pozostać chrupiące). Zdejmij je z patelni, odłóż do wystudzenia. Potem wymieszaj je z ciecierzycą. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem.  3. Oliwki osącz, pokrój na połówki. Dodaj do sałatki. Posyp ją pokruszonym serem oraz...

  • Placuszki cukiniowe z fetą

    Sposób przygotowania 1. Cukinie umyj, wytrzyj,odetnij końce, resztę zetrzyj na tarce o dużych otworach.Startą cukinię posól i odstaw na 30 minut. Potem dobrze odciśnij sok.  2. Miętę opłucz, osusz, posiekaj.Ser pokrusz, wymieszaj z cukinią. Dodaj 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę oraz miętę.Wbij jajko. Dodaj tyle mąki,by powstało ciasto o konsystencji gęstej śmietany. 3. Na patelni...

  • Papryki z serem feta i oliwkami

    Faszerowana papryka to popularne letnie danie. Napełniona oliwkami i serem feta przypadnie do gustu najbardziej wybrednemu smakoszowi.

  • Cukiniowe wstęgi z fetą

    ...i szczyptą soli (uważaj, bo feta jest bardzo słona!). Sos odstaw, by nabrał smaku i aromatu. 3. Ser feta potnij w niedużą, równą kostkę. Plastry cukinii dekoracyjnie ułóż na talerzu. Posyp kostkami fety(...)Składniki: 2 średnie zielone cukinie 25 dag sera typu feta 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny sól Sos: 5 łyżek oliwy 1/2 łyżeczki ostrej musztardy 1/2 łyżeczki octu...

  • Z kaszą bulgur, fetą i suszonymi pomidorami

    Sposób przygotowania 1. Kaszę ugotuj w bulionie. Posiekaj cebulę, zeszklij  ją na łyżce oliwy. Dodaj do kaszy, wymieszaj.  2. Pokrój papryki, dymkę. Podduś je na oliwie.  Pomidory i ser pokrój na kawałki.  3. Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw solą i pieprzem, wyłóż na półmisek, udekoruj estragonem. Sałatkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce.    

  • Kremowy barszczyk z fetą

    Składniki: 70 dag małych buraczków 2 duże jabłka 5 łyżek oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 800 ml bulionu jarzynowego 20 dag sera feta 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, cukier Przygotowanie: 1. Buraczki umyj, każdy osobno zawiń w folię aluminiową, ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 ºC. Piecz ok. 70 minut. Po ok. 40 minutach owiń...

Dyskusje na temat: ser feta w oliwie
  • Re: sałatka z prawdziwkami

    (UDUŚ, a nie usmaż na węgiel - mają być mięciutkie i lekko "zezłocone"). Na oliwie z oliwek, lub na maśle usmaż plastry zielonego avokado (około 0,5cm grubości, wystarczy niewielka ilość tłuszczu - do posmarowania patelni - uważaj, żeby ich nie spalić - mają zmięknąć). Pokrój w plastry (ok. 0,5-1cm) ser feta lub podobny ser solankowy, jeżeli masz fantazję to możesz użyć mozarelli (ja wolę fetę

  • Re: Kultowe dania ze światowych restauracji

    smażona krótko na oliwie z czosnkiem, lub schab(polędwiczka) też w paseczki lekko usmażony, lub wątróbka usmażona lub łosoś wędzony w paseczkach, lub ser żółty (może być mozzarella, feta itp), lub jajka(...)Nie cierpię dań z dużą ilością składników! I gdy trzeba to długo robić! Ja kupuję mix sałat, do tego kiełki z rzodkiewki lub inne + ogórek konserwowy lub papryka + łyżka zalewy z tego + inne