• Informacje na temat:

    serowe ciasto ucierane

Artykuły na temat: serowe ciasto ucierane
  • ...i mielonymi orzechami. Porcjami wysypywać do ucieranej masy. Wiśnie oprószyć 1 łyżką mąki i dodać do ciasta. Ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy (śr. 26 cm). Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec około 50 minut. Upieczone ciasto ostrożnie wyjąć z tortownicy i odstawić je do całkowitego wystudzenia. Zmielony twaróg połączyć z serkiem mascarpone, 7,5 dag cukru, cynamonem i drugim...

  • ...rogiem. Na ciasto w formie wyciśnij wzdłuż i w poprzek pasy z masy serowej tworząc kratkę. Odczekaj chwilę. 4. Miejsca, w których masa serowa się zapadła (bo jest cięższa od masy czekoladowej) wypełnij ponownie paskiem sera, by ciasto czekoladowe jej nie zalało. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz ok. 40 min. Wystudź w uchylonym piekarniku. Rada: Masę serową można...

  • Składniki na 12 porcji Sernik: 60 dag miel. twarogu, 20 dag cukru pudru, 12 dag masła, 6 jajek, po 1/2 łyżki mąki pszennej i ziemniacz., ły- żeczka proszku do piecz.; Ciasto: 6 jajek, 3/4 szkl. cukru pudru, 10 dag mielonych orzechów, po 1/2 szkl. stopionego masła, mąki pszennej i ziemniacz., łyżeczka proszku do piecz.; Krem: 25 dag miękkiego masła, 2 łyżki cukru pudru, 30 dag śmietany 18 proc...

  • ...wystygnięcia. Twaróg ucieramy z jajkiem, dodajemy żółty ser, pokrojoną w kostkę kiełbasę, wszystkie posiekane zioła, pieprz i sól, a na koniec schłodzone grzyby. Ciasto francuskie wałkujemy na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Powierzchnię ciasta pokrywamy równomiernie masą grzybową. Ciasto ostrożnie rolujemy i wstawiamy do lodówki na co najmniej jedną godzinę, aby...

  • Małdrzyki  serowe

    Przygotowanie 30 min • Porcja 230 kcal • Przepis na 2-3 porcje. 1. Ser ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem na puszystą masę. Stopniowo dodaję mąkę (tyle, żeby można było zagnieść ciasto). 2. Przekładam na stolnicę, wałkuję i za pomocą szklanki wykrawam placuszki. 3. Smażę je z obu stron na rozgrzanym oleju. Osączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Upieczone posypuję...

  • ...1 Jabłka myję, obieram. Kroję je na ćwiartki, usuwam gniazda niasienne. Miąższ tnę na mniejsze kawałki. 2 Twaróg przepuszczam przez maszynkę do mięsa albo przeciskam przez praskę do ziemniaków. Margarynę ucieram z cukrem. 3 Dodaję twaróg, cukier waniliowy, mąkę przesianą z sodą i cynamonem. Wbijam jajko. Dłońmi wyrabiam gładkie, elastyczne ciasto...

  • ...brytfanny układamy warstwę z połowy namoczonej w mleku bułki. Na bułkę wykładamy cały twaróg. Na twarogowej warstwie rozkładamy wszystkie wiśnie. Wiśnie przykrywamy resztą namoczonej bułki. Ciasto...

  • Piętrowiec rumowy z masą serową

    Ciasto: 6 jaj szkl. mąki, szkl. cukru, 2 czubate łyżki kakao, łyżeczka sody, łyżeczka proszku do pieczenia, łyżka przyprawy do piernika, łyżeczka cynamonu, 1/2 łyżeczki anyżu mielonego. Poncz: kieliszek rumu, 3 łyżki wody (przegotowanej i ostudzonej). Masa serowa: 1 kg twarogu dwukrotnie mielonego, budyń waniliowy (bez cukru), 1/3 szkl. mleka, 3/4 szkl. cukru, 4 żółtka jaj, 4 białka jaj, 20

  • ...z makiem. Porcjami wsyp do ucieranej masy. Dolej mleko i wymieszaj mikserem. Formę z kominem posmaruj tłuszczem, oprósz mąką i napełnij przygotowanym ciastem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 °C. Piecz ok. 40 minut. Potem studź kwadrans w formie, następnie ciasto przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody...

  • Tarta serowa z brzoskwiniami

    Przygotowanie: 1. Do przesianej mąki wsyp proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pokrojoną na małe kawałki margarynę lub masło oraz żółtka, szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń(...) połączenia składników. 3. Masę serową przelej na ciasto. Na wierzchu ułóż połówki brzoskwiń. Piecz 35-40 min w temperaturze 170°C. Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 360

Przepisy na temat: serowe ciasto ucierane
  • Sześć sekretów długo świeżego ciasta

    ...brzegi nie obeschną.  3. Wilgoć jabłka skutecznie ochroni ciasto przed czerstwieniem, zwłaszcza to ucierane, kruche i piernikowe. Ciasteczka, pierniczki, muffinki przechowuj więc w szczelnie zamykanym(...) nawet o pół roku. Przechowuj tak ciasta drożdżowe, ucierane, kruche, serniki, ale bez kremu, polewy, lukru i galaretki. 

  • ​Tort śmietanowy z borówką

    Cukier puder   Przygotowanie: Mąkę wsypać do miski. Dodać jajko, 70 g cukru, cukier waniliowy i masło w płatkach. Wyrabiać najpierw za pomocą robota kuchennego a następnie ręcznie. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną zawinąć w folię i włożyć do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na krążek o średnicy ok 24 cm. Umieść w posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąka formie. Kilkakrotnie nakłuć...

  • Aksamitny sernik w czekoladzie

    Pyszne, wyjątkowo delikatne ciasto...

  • Jabłecznik w sosie karmelowym

    Słodziutki i zarazem lekko kwaskowy. Niezwykle udane połączenie smaków i aromatów. Ciasto idealne na wszystkie domowe uroczystości!

  • Jesienne menu w nietypowym wydaniu

    ...wypieku tart (o średnicy około 28 cm) smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm, podsypując mąką. Wykładamy ciastem dno i boki formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w piekarniku(...) do formy i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut. Na koniec patyczkiem sprawdzamy, czy ciasto jest upieczone. Ciasto odstawiamy do wystudzenia i kroimy w bloki. Mniam! Ciasto gotowe! Pączki...

  • Sernik domowy na kruchym spodzie - Maciej Kuroń

    Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto. Przesiewamy mąkę na stolnicę, ucieramy żółtko z cukrem pudrem i dodajemy wraz z masłem do mąki. Najlepiej przygotowując kruche ciasto, w pierwszej fazie siekać składniki nożem, gdyż masło bardzo szybko się topi pod wpływem ciepła rąk i trudno nam będzie poradzić sobie z powstającą mazią. Zagniecione ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...) kruche ciasto. Rozwałkuj na kwadrat o boku 24 cm. Ułóż na blasze przykrytej pergaminem. Ponakłuwaj. Ochłodź, a następnie upiecz na złoto w temp. 180 st. C. Marmoladę podgrzej, przetrzyj przez sito...

  • Sernik wiedeński

    ...dodaj zmielony twaróg oraz sok i skórkę z pomarańczy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka dołóż do masy serowej. Wsyp budyń i proszek do pieczenia. Ponownie całość utrzyj mikserem. Białka ubij na sztywno. Pianę delikatnie domieszaj do masy serowej. Formę (śr. 26 cm) wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj przygotowaną masę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170ºC (góra i dół...

  • Czekoladowa chmurka

    ...na wiórki obieraczką do warzyw i posyp ciasto przed samym podaniem.

  • Torcik migdałowy z dwoma masami

    Sposób przygotowania 1. Utrzyj 15 dag masła z cukrem waniliowym i 15 dag cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno domieszaj do niej jajka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do ucieranej masy. Wlej mleko. Dobrze wymieszaj. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż pergaminem. Na spodzie rozsmaruj ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz ok. 25 minut. 2. Pozostałe...