• Informacje na temat:

    skorka pomaranczowa do makowca

Artykuły na temat: skorka pomaranczowa do makowca
  • Składniki na 15 porcji: Ciasto: 50 dag mąki tortowej, 4 dag świeżych drożdży, 12 dag drobnego cukru do wypieków, 16 dag masła, 200 ml mleka 3,2 proc., 5 żółtek, sól , ekstrakt z wanilii. Masa makowa: 50 dag suchego maku, 12 dag cukru, 10 dag rodzynek, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 4 łyżki płynnego miodu, 4 białka, aromat migdałowy i rumowy. Lukier: 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek wrzątku.

  • Podwójny makowiec

    Przygotowanie: Mak zalać wrzątkiem. Gdy woda wystygnie, przecedzić, zemleć dwa razy w maszynce do mięsa, przy trzecim mieleniu dodawać na przemian mak,...

  • Idealny makowiec

    Zdradzamy sekret udanego makowca.

  • Drożdżowy makowiec

    Składniki: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki mleka, orzechy, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. polewy czekoladowej , skórka cytrynowa i pomarańczowa.

  • Makowiec

    Na te kilka dni w roku zapominamy o dietach, cholesterolu i poziomie cukru. Najważniejsze są chwile z bliskimi, emocje z nimi związane, uczucie bycia w domu, wśród swoich. Wystarczy przywołać wspomnienie zapachu i smaku babcinego makowca i od razu znajdujemy się przy stole z tymi, których kochamy.

  • Masa: ●300 g maku ●150 g miodu ●100 g cukru ●50 g migdałów ●100 g namoczonych rodzynek ●skórka z pomarańczy ●2 jajka ●do zaparzenia maku: po szklance wody i mleka. Ciasto: ●300 g mąki ●100 g cukru ●80 g masła ●2 jajka ●żółtko ●1/2 szklanki mleka (o temp. ok. 35°C) ●15 g drożdży ●szczypta soli; dekoracja: np. lukier i ew. posiekane orzechy .

  • Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 1/2 szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag świeżych drożdży, 1 jajko, 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku, 15 dag masła, 4 łyżki miodu wielokwiatowego, 1/2 szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 2 dag migdałów bez skórki (blanszowanych), 5 dag orzechów laskowych bez skórki, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej, 50 ml rumu. Dekoracja: cukier puder, ciasteczka, np. w kształcie gwiazdek.

  • Lukrowany makowiec z bakaliami

    Składniki na 24 porcje. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 2 jajka + 4 żółtka, 1 i 1/2 szkl. podgrzanego mleka, 35 dag masła, 30 dag cukru, 1 cukier waniliowy, skórka otarta z 1 cytryny. Na masę makową: 50 dag maku, 30 dag cukru, 4 białka, 1 szkl. różnych bakalii (rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, orzechy), 5 dag masła, 1 cukier waniliowy. Do dekoracji: lukier i bakalie.

  • Makowiec z rodzynkami

    Składniki na 24 porcje. Ciasto: 3 szkl. mąki, pół szkl. cukru, pół szkl. mleka, 4 łyżki masła, 2 dag drożdży, 1 jajko , 2 żółtka, 1 op. cukru waniliowego. Masa: 40 dag maku,15 dag masła, 4 łyżki miodu, pół szkl. cukru, 2 białka, 4 łyżki rodzynek, 10 dag mielonych migdałów, 5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej.

  • SKŁADNIKI na 20 porcji Ciasto: 50 dag mąki • 25 dag masła • 5 dag świeżych drożdży • 10 dag cukru pudru • 2 jajka • 3 żółtka • 5 kropli aromatu waniliowego • 3 łyżki gęstej śmietany. Masa makowa: 30 dag maku • 10 dag cukru • 100 ml płynnego miodu • 2 dag świeżych drożdży • 5 dag zmielonych migdałów • 15 dag rodzynek • 15 dag orzechów laskowych • jajko • żółtko • 5 kropli aromatu migdałowego • łyżka mąki pszennej • łyżka mąki ziemniaczanej • 1,5 łyżki bułki tartej. Lukier: białko • 15 dag...

Przepisy na temat: skorka pomaranczowa do makowca
  • Makowiec z żurawiną

    Makowiec jest nieodłącznym elementem każdego świątecznego stołu. My proponujemy delikatne odejście od tradycji i przygotowanie tego pysznego ciasta w wariacji z żurawiną i skórką pomarańczową.

  • Makowiec jak u mamy

    Smaki dzieciństwa.

  • Makowiec

    Wersja tradycyjna i ekspresowa.