• Informacje na temat:

    skwarki z patelni

Artykuły na temat: skwarki z patelni
  • ...1 Brukselkę oczyść, usuń ewentualne nadpsute liście. Warzywa wrzuć do garnka, zalej 2 litrami wody. Dodaj kostki bulionowe, gotuj na średnim ogniu 15 -20 minut. Cebulę obierz, opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Wędzony boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię, wytop skwarki, zdejmij z patelni. Na ten sam tłuszcz wrzuć cebulę. Smaż 3 minuty. Przełóż do miski. 2 Na tej samej patelni...

  • Przygotowanie: Dokładnie umyj ziemniaki i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Poczekaj, aż wystygną, obierz je i przekrój na połowy. Cebulkę dymkę oczyść i pokrój w plasterki. Rozgrzej na patelni smalec i podsmaż na nim cebulkę i skwarki. Wymieszaj ziemniaki z podsmażonymi skwarkami i cebulką i dopraw je octem, solą i pieprzem. Następnie wsyp je do brytfanny. Piecz w 200

  • Pierogi  ze skwarkami

    ...od momentu wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Na patelnię wrzuć pokrojony drobno boczek, wytop skwarki. Dodaj drugą, obraną i poszatkowaną cebulę, przesmaż. Okraś gorące pierogi.

  • ...suchą patelnię, wrzuć na nią pokrojony w kosteczkę boczek. Ogrzewaj na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i powstaną rumiane skwarki. Wówczas zmniejsz ogień i wrzuć poszatkowaną cebulę. 5. Smaż...

  • .... Mięso pokrój na kawałki. Oprósz je solą oraz pieprzem. Cebulę obierz, posiekaj. Boczek wędzony pokrój w kosteczkę. Wysmaż go na chrupko na mocno rozgrzanej patelni. Zdejmij, osącz z tłuszczu na(...) oraz skwarki z boczku. Potrawkę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz suszonym tymiankiem i majerankiem. 4. Danie podaj od razu po przygotowaniu. Jeśli chcesz wzbogacić smak potrawki, tuż przed...

  • ...1 Ziemniaki obierz. Zalej w garnku lekko posoloną wodą. Poczekaj, aż woda zawrze, zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem ok. 20 minut. 2 W tym czasie flądry opłucz, osusz, skrop sokiem z cytryny. Oprósz solą oraz pieprzem. Odłóż w chłodne miejsce. 3 Cebule obierz, posiekaj. Boczek pokrój w słupki. Flądry obtocz w mące. Smalec lub olej rozgrzej na patelni. Kolejno wkładaj...

  • Składniki: 40 dag żeberek wędzonych, 20 dag chudego pokrojonego boczku, 20 dag wędzonej ogonówki, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag białej słodkiej kapusty, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml pikantnego soku pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 200 ml bulionu, 3 ząbki czosnku, 5 dag smalcu ze skwarkami, papryka ostra, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz, liść laurowy, sól.

  • ...1. Mleko wlej do słoika, odstaw w ciepłe miejsce na dobę lub dwie. W tym czasie powinno się już ściąć, a na jego wierzchu pojawi się warstwa śmietany. 2. Ziemniaki wyszoruj. Włóż do osolonego wrzątku, ugotuj. Odcedź. Wędzony boczek pokrój w drobną kostkę. Włóż na rozgrzaną patelnię, usmaż. Koperek umyj, osusz, posiekaj. 3. Ziemniaki posyp skwarkami...

  • Bulwy jam z pikantnym wieprzowo-fistaszkowym farszem

    ...skwarki: Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Olej musi być piekielnie gorący! 10. Odetnij skórę ze słoniny i pokrój ją na paski. 11. Ostrożnie kładź słoninę na rozgrzaną patelnię. 12(...) i gotuj przez około godzinę. 5. Na sos: Rozpuść klarowane masło lub ghee na patelni. Dodaj nasiona kopru włoskiego, goździki i gwiazdkę anyżu. Kiedy przyprawy zaczną się prażyć, dodaj posiekaną...

  • Pierogi z mięsem

    ...1 Wołowinę oczyść, zalej wrzątkiem, gotuj do miękkości ok. 40 minut. Pod koniec gotowania włóż do garnka obraną, opłukaną starannie włoszczyznę. Gotuj razem jeszcze ok. 20 minut. 2 Przestudzone mięso oraz warzywa przepuść przez maszynkę do mielenia mięsa. Jedną cebulę obierz, pokrój. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Usmaż cebulę na złoto. Następnie wymieszaj ze zmielonym w maszynce mięsem oraz...

Przepisy na temat: skwarki z patelni
  • Patelnia zbójnicka Roberta Sowy

    ...- Sztuka kulinarna to moje powołanie. Jestem szczęśliwym człowiekiem, gdyż robię to co lubię- mówi o sobie szef kuchni Robert Sowa. Może więc jest to najlepszy argument, aby wypróbować przepis na patelnię zbójnicką w jego wykonaniu.

  • Pyzy ze skwarkami w sosie pieczarkowym

    Sposób przygotowania 1. Połowę ziemniaków obierz i ugotuj do miękkości. Przeciśnij przez praskę. Drugą część ziemniaków zetrzyj na tarce. Odciśnij je z wody, dodaj do ugotowanych ziemniaków. Wymieszaj z jajkami i solą. Uformuj kuleczki.  2. Słoninę i boczek pokrój w kostkę i smaż na chrupko. Poszatkowaną cebulę podsmaż na patelni. Wymieszaj słoninę, boczek i cebulę, schłodź. Faszeruj pyzy...

  • Składniki: 40 dag żeberek wędzonych, 20 dag chudego pokrojonego boczku, 20 dag wędzonej ogonówki, 2 cebule pokrojone w kostkę, 20 dag pieczarek pokrojonych w plastry, 20 dag białej słodkiej kapusty, 5 dag przecieru pomidorowego, 100 ml pikantnego soku pomidorowego, 100 ml czerwonego wina, 200 ml bulionu, 3 ząbki czosnku, 5 dag smalcu ze skwarkami, papryka ostra, ziele angielskie, kminek, majeranek, pieprz, liść laurowy, sól.

  • Błyskawiczna zupa serowa

    Sposób przygotowania Posiekaną cebulę i 1 ząbek czosnku zeszklij na 1 łyżce oliwyw garnku o grubym dnie. Wlej bulion, dodaj serek śmietankowy i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia składników. Dopraw solą i pieprzem. Zestaw z ognia. Boczek pokrój w paski lub kostkę i podsmaż na skwarki na patelni. Dodaj do zupy.Podawaj z grzankami i pietruszkowym pesto (natkę zblenduj z 5 łyżkami oliwy...

  • Sałatka z fetą i szpinakiem

    ..., wrzuć na rozgrzaną suchą patelnię i wysmaż na skwarki. 2. Umyte i osuszone gruszki podziel na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Ser osącz, pokrusz. Orzechy zrumień na suchej patelni. 3. Na talerzu rozłóż szpinak i gruszki, posyp skwarkami z boczku, pokruszoną fetą oraz orzechami włoskimi. Przygotuj sos z oleju, musztardy oraz miodu. Dopraw go do smaku...

  • Mariaż kiszonej kapusty z ziemniakami

    ...1 kg ziemniaków, 1 kg kiszonej kapusty i pół kg boczku - lista składników ciapkapusty jest śmiesznie krótka. Ziemniaki i kapustę ugotujmy w oddzielnych garnkach. Kapusty nie odcedzajmy - powinna być kwaśna. Boczek pokrójmy w kostkę, przełóżmy na patelnię i na wolnym ogniu wysmażmy na skwarki. Ziemniaki odcedźmy. Dodajmy skwarki - wraz z wytopionym tłuszczem (część skwarków zostawmy do dekoracji...

  • Kotleciki są pyszne

    ..., zeszklij. Bułkę namocz w mleku, odciśnij, połącz z mięsem, cebulą, jajkiem, przyprawami. Wyrób, uformuj kulki, obtocz w bułce, usmaż.2. Dymki pokrój. Boczek pokrój w kostkę, usmaż. Warzywa na patelnię, pokrojoną paprykę, chilli podsmaż. W naczyniu ułóż warzywa, na nich kotleciki. Na kotletach połóż plastry rzodkiewki, mozzarelli, skwarki boczku. Zapiekaj 20 minut w temp. 180˚C. Wypróbuj: Jeśli chcesz...

  • Spaghetti al pomodoro - przepis Audrey Hepburn

    ...wersję przygotowuje się, krojąc guanciale (wędzone podgardle wieprzowe) w drobne paski i podsmażając na patelni, aż będzie chrupkie. Jeśli nie zdobędziesz guanciale, możesz użyć pancetty (surowy suszony...

  • Szybkie knedle ziemniaczane

    ...suchej patelni lub usmaż na odrobinie oleju. Jeśli chcesz wzbogacić knedle kawałkami boczku, pokrój go i obsmaż na chrupiąco na patelni. Przygotowane ciasto podziel na 3-4 porcje. Z każdej porcji utocz...

  • Zapiekanka z kwaszoną kapustą

    ...i pokroić w kostkę, czosnek obrać, drobno posiekać. Na patelni rozgrzać smalec, poddusić na nim cebulę i czosnek. Dodać zmielone mięso, podsmażyć. Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w plasterki. Boczek usmażyć na chrupiące skwarki, dodać kiełbasę podsmażyć przez chwilę z boczkiem. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem, układać warstwami przygotowane składniki. Śmietanę doprawić solą, pieprzem...

Dyskusje na temat: skwarki z patelni
  • Re: bób

    Mój sposób: Po przebraniu i przelaniu wodą, bób gotuję w posolonej wodzi, nie przegotować! W między czasie smażę sporą ilość wędzonego boczku pokrojonego w dużą kostkę, na małym ogniu, żeby wytopić tłuszcz.Z gotującego się bobu, pod koniec gotowania odlewam 3/4 szklanki wody i szybko ostudzam. Złote skwarki wrzucam do garnka, natomiast do pozostałego na patelni tłuszczyku sypię łyżkę mąki

  • Re: Krem z zielonych warzyw

    Polecam kartoflanke na maślance. Obierz ziemniaki, pokrój w kawałki, zagotuj w niewielkiej ilości słonej wody. Kiełbaske, boczuś pokrój, cebulke też (tylko dodaj później do skwarek), podsmaż na patelni. Jak ziemniaki sie beda dogotowywać to je pognieć w garnku, tak jak stoją na kuchence, nie wyłączaj. Wrzuć skwarki z patelni, zamieszaj. Można drugą kiełbaske też pokroić w kostke i wrzucić do zupy