• Informacje na temat:

    śledz z burakiem

Artykuły na temat: śledz z burakiem
  • Składniki na 6 porcji: ■ 2 płaty śledziowe marynowane ■ pół jabłka ■ 2 ogórki konserwowe ■ 2 ziemniaki ■ pół puszki groszku konserwowego ■ 2 buraczki ■ pół cebuli ■ 3 łyżki majonezu ■ 2 łyżki śmietany 18% ■ sól ■ pieprz ■ cukier.

  • Składniki na 4 porcje: • 4 duże śledzie z zalewy • pęczek szczypiorku • cebulka • 2 jabłka • 4 marchewki • 4 jajka • 2 buraki • duży słoik majonezu • sól • pieprz • natka do dekoracji.

  • Składniki: 2 buraki, 1 małe jabłko, 1 duża czerwona cebula, 1-2 ogórki konserwowe, 2-3 filety śledziowe z oleju, bagietka, majonez, sól, pieprz , natka do dekoracji...

  • SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych (świeże lub z solanki) • 100 ml oleju lnianego • 5 ziaren gorczycy • łyżka szczypiorku. ZALEWA: 500 ml wody • 100 ml octu jabłkowego • 50 g cebuli • liść laurowy • 3 ziarna ziela angielskiego • łyżka gorczycy • łyżka cukru • 1/2 łyżeczki soli GALARETKA: • po 250 ml soku z jabłek i z buraków • 10 g żelatyny • 120 g małych cebulek • 3 g nasion kopru włoskiego.

  • Śledź świątecznie

    Śledziowe roladki Składniki na 10 porcji: 10 filetów śledzi marynowanych, 400 ml mleka, 1 burak, sól, tłuczony czarny pieprz, 2 łyżki oleju, 1 cebula, 1 jabłko, 2 łyżki soku z cytryny, posiekany koperek do dekoracji. Śledzie opłukać, zalać mlekiem i odstawić na 1-2 godziny. Wyjąć śledzie, ponownie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Buraka ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody...

  • Śledź z ogonkiem :)

    ...  Wziąć calego śledzia i go oczyścić z ości, ale tak żeby nie odrywać ogonka. śledzia posolić,  posypać świeżą kolendrą, świeżym lubczykiem i piprzem. tak przygotowanego śledzia włożyć do miski z sokiem pomidorowym i odstawić na  min. dwie godziny do lodówki.Zamarynowanego śledzia zwijamy tak jak rolmpsa  aby ogonek wystawał górą z pomiędzy zawinieć. tak zwiniętego śledzia spinamy wykałaczkami...

  • Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, gdzie pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... gdy nie może kupić potrzebnego składnika, zastępuje go innym. I wtedy klasyka zyskuje nowy smak.

  • Tradycja ma się dobrze

    ...końcem pieczenia wrzuć do brytfanny kasztany i cebulki. Tu znajdziesz specjalny e-book świąteczny, a w nim wiele przydatnych rad jak sprawić, by święta były radosne i... spokojne Śledzie znad Atlantyku Odkąd zamieszkaliśmy w Portugalii, przygotowuję na Boże Narodzenie tylko jedną wersję śledzi, bo trudno je tu kupić. Ale przepis udało mi się tak dopracować, że to ulubione świąteczne danie...

  • Co jeść, gdy bardzo bolą cię stawy

    Przy chorobach reumatycznych warto zadbać o jadłospis z dużą ilością warzyw i owoców, za to bez mięsa. Takie menu zmniejsza obrzęki, działa przeciwbólowo.

  • Dieta dobra na odporność

    Przed częstymi infekcjami ochronić maluszka mogą dwa składniki, probiotyk dla dzieci i witamina D. Sprawdź, jak włączyć je do jego diety, aby zmniejszyć ryzyko infekcji.

Wideo na temat: śledz z burakiem
  • Polska kuchnia w wykonaniu Katarzyny Bosackiej

    Katarzyna Bosacka przygotowała w "Dzień Dobry TVN" klasyczne dania kuchni polskiej w nowoczesnej odsłonie. Na stole pojawił się śledź w mrożonych, cytrynowych łódkach, krem z buraków z porto, pierś kaczki w miodzie pitnym z pietruszkowymi kopytkami oraz pierogi czekoladowe z serem, jabłkiem i białą czekoladą na deser. (Dzień Dobry TVN/x-news)

Przepisy na temat: śledz z burakiem
  • Śledź pod pierzynką - popularna wigilijna sałatka

    Słynną sałatkę śledziową - śledź pod pierzynką - trzeba przygotować dzień wcześniej, żeby składniki dobrze się "przegryzły". Samo przygotowanie potrawy nie powinno sprawić trudności.

  • Śledź na dwa sposoby

    Tatar zle śledzia Składniki: 4 duże filety śledziowe po łyżce oleju i soku z cytryny 2 upieczone buraki łyżka oliwy 4 jajka ugotowane na twardo łyżka musztardy miodowej szczypiorek, koperek i rzeżucha do dekoracji Przygotowanie: 1. Umyte filety śledziowe namocz w wodzie na 4 godziny, po czym dokładnie osusz je papierowym ręcznikiem. Pokrój w drobną kostkę, następnie...

  • Wigilia u mistrza Amaro: Śledź podany jak lody, barszcz z głębią umami

    ...kawałku dębu, gorący chleb. To wprowadza domową, ciepłą atmosferę. Później raczymy gości śledziem, ale nie tak jak zwykle się to robi ze śmietaną albo w cebulowych aromatach, bo to blokuje nasze kubki smakowe. Przez to podczas następnych dań czujemy jeszcze na języku tego śledzia. My podajemy go  w bardzo ulotnej formie, w cieniutkich plasterkach, marynowanych wcześniej w zakwasie na pumpernikiel...

  • Poznajmy moc wigilijnych potraw

    Nasi przodkowie przypisywali wielu pokarmom właściwości magiczne. Wierzyli, że mogą im one zapewnić zdrowie i bogactwo.