• Informacje na temat:

    śledź z musztardą sarepską

Artykuły na temat: śledź z musztardą sarepską
  • Śledzie moczyć w mleku ok. dwie godziny. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę, czosnek, korniszony i marynowane grzybki. Olej z pestek winogron połączyć z musztardą, odrobiną soli, łyżeczką cukru i przecierem pomidorowym. Dokładnie wymieszać, schłodzić. Wymoczone śledzie osuszyć, wyłożyć na półmisek, pokryć pokrojonymi grzybkami i warzywami, całość...

  • Śledź po japońsku

    Przygotowanie: Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera ugotuj w lekko osolonym wrzątku. Po przestudzeniu obierz i pokrój warzywa w kostkę. Dodaj do nich również pokrojone jajka, jabłka i ogórki, a także posiekanego pora i odsączony groszek (zostaw łyżkę do dekoracji). Sałatkę wymieszaj z majonezem i musztardą, dopraw ją do smaku solą i drobno zmielonym pieprzem. Odstaw do lodówki na...

  • Karnawałowe przekąski

    ...i sycąca sałatka, i słony śledź, a nawet pyszne "finger food", czyli smakołyki, które zjecie bez użycia sztućców. Mało? Zawiń wędzone śliwki i zielone oliwki w plasterki boczku, przekłuj wykałaczką(...). Śledź po japońsku Składniki na 4 porcje: 3 ziemniaki, 4 płaty śledzia marynowanego, grubo mielony czarny pieprz, 4 marchewki, 2 pietruszki, 1 mały seler, 4 jajka na twardo, 2 ogórki kwaszone...

Dyskusje na temat: śledź z musztardą sarepską
  • Re: śledź w oleju

    Ja robię śledziki nieco inaczej. Podobnie jak poprzedniczki moczę filety śledziowe (z reguły całą noc) w wodzie. Potem osuszam płaty ręczniczkiem papierowym. Następnie smaruję każdy filecik musztardą sarepską (inne musztardy jakoś mi ze śledziami się nie komponują). i układam w naczyniu warstwę śledzi i warstwę cebuki pokrojonej w kostkę - na zmianę. Wszystko zalewam olejem. Nadają się do