• Informacje na temat:

    śledzie marynowane z cebulą i ogórkiem

Artykuły na temat: śledzie marynowane z cebulą i ogórkiem
  • ...1. Śledzie osącz z zalewy, podziel je na mniejsze kawałki. Ogórki pokrój w podłużne plastry. Zwiń w nieduże roladki i zepnij wykałaczkami. Podaj np. ozdobione cebulką i kiełkami.

  • Składniki: marynowane śledzie z cebulą, jabłko, łyżka soku z cytryny, oliwa, pieprz , 3 łyżki śmietany, koperek i ogórek zielony do dekoracji.

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • ...i 4 łyżkami zalewy z buraczków. Śledzie opłucz i razem z mięsem pokrój na kawałki, dodaj buraczki, korniszony i jabłka. Polej sosem majonezowym i wymieszaj. Sałatkę posyp grubo posiekanymi...

  • ...1. Olej wymieszaj z octem, posiekanym koperkiem i pieprzem. Śledzie pokrój na kawałki i zalej marynatą. Wstaw na 3 godz. do lodówki. 2. Ziemniaki obierz i ugotuj(...). Cebule obierz, potnij w plasterki. 3. Na plastrach jabłek rozłóż po kawałku śledzia, przykryj je talarkami ziemniaka. Na tym znów połóż śledzie, a następnie po zwiniętym płatku ogórka, kawałku...

  • Matjasy – śledziowe rarytasy

    Tak, jak Włosi mają swoje carpaccio, a Hiszpanie tapasy, tak my na przystawkę mamy śledzie. I powinniśmy być z nich dumni. Te najpopularniejsze – czyli filety a’la matjasy – podawane pod różnymi postaciami są obowiązkowym punktem w świątecznym, karnawałowym i imieninowym menu każdego Polaka. Zanim jednak zabierzemy się do ich przyrządzania, warto poznać kilka matiasowych faktów…

  • Najpopularniejsze są marynowane, ale ze śledzi można również przygotować pasty, sałatki czy tatara. Można je także smażyć, a nawet zrobić z nich zupę. Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć? W pysznej sałatce Śledzie marynowane będą wybornie smakować w sałatce z ziemniakami...

  • Sposób na śledziki

    Śledzie bogate są w witaminy i cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Przyspieszają przemianę materii i obniżają poziom złego cholesterolu. No i są pyszne! Najlepiej kupić świeże śledzie i przyrządzić je po swojemu. Te sklepowe, marynowane, często są bowiem kopalnią benzoesanu sodu i innych substancji konserwujących. Każde śledzie przed podaniem na stół powinno się wymoczyć w wodzie lub mleku, by...

  • Potrawy wigilijne inaczej

    ...warstwami: plasterki ziemniaków, siekany szczypiorek, starte jabłka, śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wierzch posmaruj sosem śmietanowo-majonezowym i udekoruj koperkiem. Przygotowanie(...), cukier, pieprz czarny i ziołowy, sól, ziarenka czerwonego pieprzu Przygotowanie: 1. Śledzie opłucz, jeśli są bardzo słone zalej mlekiem, odstaw na 30 min. Po wyjęciu z mleka osusz i pokrój w pasy...

  • Przepisy na świąteczne przysmaki

    ...warstwami: plasterki ziemniaków, siekany szczypiorek, starte jabłka, śledzie i buraczki. Wstaw do lodówki na ok. 30 min. Wierzch posmaruj sosem śmietanowo-majonezowym i udekoruj koperkiem. Przygotowanie(...), cukier, pieprz czarny i ziołowy, sól, ziarenka czerwonego pieprzu Przygotowanie: 1. Śledzie opłucz, jeśli są bardzo słone zalej mlekiem, odstaw na 30 min. Po wyjęciu z mleka osusz i pokrój w pasy...