• Informacje na temat:

    śledzie na zimę

Artykuły na temat: śledzie na zimę
  • 12 sposobów na zimę... bez bólu!

    ...rybach (łosoś, sardynki, śledzie), oleju lnianym, rzepakowym i oliwie z oliwek. Prawoślaz na uciążliwą zgagę Kwaśne odbijanie i piekący ból po posiłku złagodzi herbatka z prawoślazu. Zioło to...

  • Na polskim stole niewątpliwie króluje. Lubimy go w najprostszej postaci – w oleju z cebulą, ale coraz śmielej łączymy go w nowe kombinacje smaków. Zima to czas, kiedy jemy go częściej. Proponujemy dwa pyszne przepisy. Dla tradycjonalistek i zuchwałych!

  • Dieta na problemy ze skórą

    Zawierają je tłuste ryby morskie, takie jak śledzie czy łosoś. Żywieniowcy zalecają, aby jeść je dwa razy w tygodniu - częściej lepiej nie, bo ich mięso może być skażone toksycznymi substancjami. Ale taki...

  • Nie łam się w czasie zimy

    ...ryby morskie - dwa-trzy razy w tygodniu: śledzie, makrelę, łososia, halibuta. Zawierają witaminę D, niezbędną do mineralizacji kości, a także wspomagającą przyswajanie wapnia. Ważnym źródłem tej...

  • Bosa, ale w ostrogach

    Wiejska chata pod Poznaniem z 1895 roku. Z okien rozciąga się widok na jezioro, które w zimę często zamarza. Obok jest sad, w którym rosną stare jabłonie i kilka wiśni. To tu, w rodzinnych stronach(...): makowiec i szarlotkę, oraz pierogi i śledzie w jogurcie z dużą ilością kopru. Jednak najważniejsze w wigilijnym menu są makiełki, czyli kluski z makiem, tradycyjna wielkopolska potrawa świąteczna...

  • Zadbaj o mocne kości

    D, uzupełniaj jadłospis w bogate w nią morskie ryby - śledzie, łososie, makrele (zwłaszcza te z puszki z ośćmi), tuńczyki, szprotki, czy sardynki. By dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość witaminy...

  • Smaczna Polska

    Smaku (Kraków) 25 sierpnia - Święto Chleba i Wina (Wadowice); 30 sierpnia - Kociołek Galicyjski (Nowy Sącz). Kaszuby: Śledzie Otoczone lasami i wodami Kaszuby zachowały niezmienioną od wieków...

  • Jak zapobiegać osteoporozie

    ..., śledzie, ryby w puszce, np. sardynki, tuńczyk i szprotki w sosie własnym lub pomidorowym (nie w oleju!). Wybierając np. sardynki z puszki, zjadajmy je ze szkieletem, bo głównie on zawiera wapń...

  • Po co nam witamina D?

    ...w rybim tłuszczu. Zaleca się szczególnie takie ryby, jak makrela, halibut, śledzie. Konserwy rybne - możemy sięgać także po ryby w puszcze, np. szproty w oleju - 100 g puszkowanej morskiej ryby to...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...bazie octu winnego, ziół, czosnku i przypraw. Jaja przepiórcze, śledzie - to smaki, które zna wielu z nas, niektórym kojarzą się z kuchnią mam lub babć. A jakie są pani pierwsze skojarzenia z kuchnią...

Dyskusje na temat: śledzie na zimę
  • Re: Dom pachnący cynamonem

    Może trochę nie na temat , ale czy wiecie jak to było z marynowaniem śledzi . Otóż jest to starodawny zwyczaj skandynawski by zapewnić sobie , świniom i psom żywność w ostrą zimę . Otóż(...) skuł lód i żegluga była niemożliwa , lub gdy nadchodziła pora sztormów zimowych , Skandynawowie zasypywali pobliskie groty i doły skalne śledziem i innym drobiazgiem , cześć zalewali słoną wodą