• Informacje na temat:

    śledzie solone na marynowanie w occie

Artykuły na temat: śledzie solone na marynowanie w occie
  • Pyszne marynaty do świątecznych śledzi

    Szwedzka na herbacie 50 dag solonych filetów śledziowych zalej zimną wodą. Mocz przez dobę, kilkakrotnie zmieniając wodę. Wymoczone śledzie osusz, pokrój...

  • Księga smaków: Śledź

    Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć?

  • Śledzik z azjatycką nutą

    Śledzik od zawsze gościł na polskich stołach. W oleju, occie w pomidorach. Mój oryginalny przepis jest niezwykle szybki w przygotowaniu, bogaty w skł. odżywcze i im śledzie są dłużej marynowane tym są lepsze i bogatsze w smaku.Przystawka gotowa od ręki ;)

  • Najpopularniejsze są marynowane, ale ze śledzi można również przygotować pasty, sałatki czy tatara. Można je także smażyć, a nawet zrobić z nich zupę. Śledzie w occie, oliwie albo śmietanie królują na polskich stołach, bo rzadko szukamy alternatywy. A może w tym roku warto pozwolić śledziowi zaszaleć? W pysznej sałatce Śledzie marynowane będą wybornie smakować w sałatce z ziemniakami...

  • Goście, goście!

    ..., cukier Dodatkowo: marynowane drobne kapary, marynowana cebulka, gałązka zielonego koperku, woda mineralna gazowana do namoczenia śledzi Sprawdź, czy śledzie nie są zbyt słone. Jeżeli tak jest, włóż je do słoika lub kamiennego garnka, zalej gazowaną wodą mineralną i odstaw na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjmij śledzie i je osącz. Jabłko umyj, obierz, pokrój w drobną kostkę...

  • Wyśledź śledzia

    .... "Jestem gruba jak śledź ulik", mawiała pisarka Lucyna Legut. Śledzie, owszem, mają sporo tłuszczu, bo aż 16 g w 100 g, ale jest to ich największa zaleta, nie wada. Aż 70 proc. tego tłuszczu stanowią(...) naczynia krwionośne, zapobiega zlepianiu krwinek i powstawaniu zakrzepów. Ponadto obniża ciśnienie krwi i poziom tzw. złego cholesterolu. Śledzie mają dziesięć razy więcej witaminy D i E niż mleko! Jest...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...się zupy). 2. Wszystko zagotować. 3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki. Świąteczne śledzie marynowane Pomysł na marynowanie ich w ten sposób pochodzi z kuchni skandynawskiej, gdzie śledzie przygotowuje się na dziesiątki sposobów, a w okresie świąt pełno ich na stole. Dodatkową zaletą jest to, że można je...