• Informacje na temat:

    śledzie w przyprawach korzennych

Artykuły na temat: śledzie w przyprawach korzennych
  • ...warstwę śledzi, przykryj cebulą. Układając na przemian cebulę i śledzie wypełnij słój. Zalej przestudzoną marynatą, odstaw na noc do lodówki. Podawaj z posiekaną cebulką i salsą pomidorową. Salsa pomidorowa...

  • Śledzie należy wymoczyć w mleku, następnie osuszyć i pokroić na kawałki. Cebule pokroić w drobną kostkę. Przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy, gorczycę, goździki i cynamon wrzucamy do moździerza i rozgniatamy. Cytrynę myjemy i sparzamy: skórkę ścieramy na tarce, a następnie sok wyciskamy. Do oleju dodajemy miód, sok z cytryny i startą skórkę, dokładnie mieszamy.  Papryczkę...

  • Składniki: ½ kg śledzia solonego - matias 2 duże cebule ½ szklanki dobrego oleju roślinnego 4 szt. angielskiego ziela 2 szt. liść laurowy 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu kolorowego ½ łyżeczki gorczycy 5 szt. goździków 1 cytryna duża szczypta cynamonu 1 szt. świeżej papryczki chili 2-3 łyżki miodu 2-3 łyżki łuskanych orzechów włoskich 1 szklanka mleka   Śledzie...

  • Śledź korzenny z chili, imbirem i cynamonem

    ...  W garnku, n a wolnym ogniu rozgrzać olej z goździkami, rozgniecionymi kulkami ziela i pieprzu, cynamonem , utartym imbirem oraz papryczką chili (bez pestek) pokrojoną w krążki (tak, aby przyprawy się rozgrzały, ale nie usmażyły). Odstawić do wystudzenia.   Śledzie pokroić w paski, układać w słoiku lub naczyniu z przykrywką. Zalać ostudzoną zalewą. O dstawić na dobę...

  • Śledź opiekany w stylu azjatyckim – czyli panierowane w orzeszkach arachidowych  fileciki śledziowe

    Chrupiące orzeszki arachidowe…odpowiednio dobrany balans smaków słodkiego, kwaśnego i słonego z odrobiną pikanterii i nutka przypraw korzennych w tle… to wszystko stawia zwykłego na pozór śledzia w zupełnie nowym świetle…zdecydowanie POLECAM!!!

  • Święta inaczej

    Co roku ten sam stół, zastawa, a na niej ci sami "goście": karp, pierogi z kapustą, bigos, śledzie w śmietanie. A gdyby tym razem zaprosić kilku nowych uczestników? Pokażemy ci, jak odmienić tradycyjne dania, by miały więcej witamin, były mniej kaloryczne i pozostały tak samo smaczne.

  • Dom pachnący bakaliami od Bakalland

    ...5 goździków  1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku 2 łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie: Śledzie odmocz(...) wszystko do zalewy i wymieszaj. Śledzie ułóż w słoiku przekładając je aromatyczną zalewą, cienko pokrojoną cebulką i rodzynkami. Wstaw do lodówki na ok. 1 - 2 dni. Chcesz wygrać produkty Bakalland? Weź...

  • Dom pachnący cynamonem

    ...zostać zrealizowane bez korzennych zapachów cynamonu, imbiru czy goździków. Zupa cytrynowa liczba porcji: 4 czas przygotowania: ok. godziny stopień trudności: dla początkujących Składniki(...) się zupy). 2. Wszystko zagotować. 3. Połączyć z ryżem, dodać skórkę z cytryny oraz cytrynę bez skórki i pestek, pokrojoną w cienkie plasterki. Świąteczne śledzie marynowane Pomysł na...

  • Okres przedświąteczny: Trudny czas dla gospodyni

    ..., drugie lukrem, trzecie galaretką. Z bakalii i marcepanu zrób efektowne dekoracje. Robimy kompot Nie musisz z tym czekać do jutra. Kompot z suszonych owoców i przypraw korzennych zachowa aromat, gdy(...)). Opiekamy ziemniaczki Na kolację zamierzasz podać marynowane w occie śledzie wymieszane ze śmietaną? Znakomitym dodatkiem będą do nich rumiane ziemniaki! Kartofelki ugotuj w mundurkach. Odcedzone...

  • Najoryginalniejsze potrawy wigilijne

    ....  Do jej przyrządzenia niezbędne będą oczywiście śledzie, które najpierw trzeba dokładnie oczyścić i wymoczyć. W tym samym czasie przyrządzić należy bazę pod zupę, czyli w garnku podgrzewamy 1,5(...) śmietany, najlepiej 30 proc.. Na koniec do wywaru dodajemy pokrojone w kawałki śledzie. Całość podgotowujemy na wolnym ogniu. By smak zupy był bardziej szlachetny, najlepiej przyrządzić ją kilka...

Przepisy na temat: śledzie w przyprawach korzennych
  • Śledź korzenny na ostro

    Składniki: - ogórki konserwowe z papryką w zalewie chilli, - śledzie matjasy (korzenne lub wiejskie) – 500 g, - cebula czerwona – 2 szt., - przyprawa korzenna – do smaku, - pieprz cytrynowy – do smaku, - oliwa, - zielenina do dekoracji (natka pietruszki, rozmaryn, szczypiorek). Przygotowanie: Ogórki chilli kroimy w paseczki, śledzia – na niewielkie kawałki, cebulę – w cienkie krążki...