• Informacje na temat:

    śledzie w soli

Artykuły na temat: śledzie w soli
  • Śledzie

    ..."Ze wszystkich słodyczy najbardziej lubię śledzie". Nie mam pojęcia, kto pierwszy wypowiedział te słowa, ale są dni, kiedy podpisałabym się pod nimi obiema rękami.

  • Śledzie po sułtańsku

    Składniki: 500 g filetów śledziowych, 200 ml przecieru pomidorowego, łyżka koncentratu pomidorowego, 100 ml oleju, 150 g rodzynek, 3 średnie cebule, łyżeczka sosu tabasco, 1/2 cytryny, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru.

  • Śledzie w musztardzie Dijon

    Składniki: 1 kg solonych śledzi, 6 dużych cebul, 400 g gęstej śmietany 18 proc., 2 łyżki majonezu, 3 łyżeczki musztardy Dijon, 1 musztarda francuska, 2 łyżeczki kurkumy, cukier i pieprz do smaku. Zalewa do cebuli: 2 łyżki octu, 1/3 łyżki soli, 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe.

  • ...plasterkami cytryny oraz gałązkami świeżej natki. 5. Smaczne są także smażone śledzie w cieście. Ciasto przygotujesz z 1 jajka, 3 łyżek mąki, 2 łyżek mleka, soli i pieprzu. Filety śledziowe maczaj w cieście i od razu smaż na rozgrzanym oleju. Pamiętaj, że śledzie w cieście są bardziej kaloryczne. Przygotowanie: 25 minut. Porcja: 305 kilokalorii.

  • ...•10 świeżych śledzi (sprawionych) •mąka •olej do smażenia. Zalewa: •5 szkl. wody •1 szkl. octu 10 proc. •8 łyżek cukru •2 łyżeczki soli •2 łyżeczki pieprzu kolorowego •6 listków laurowych •8 ziarenek ziela angielskiego •2 ząbki czosnku •1-2 marchewki •1-2 cebule; przyprawy:•sól, pieprz.

  • Śledzie opłucz zimną wodą, a następnie włóż do niedużego garnka, zalej letnią wodą i mocz przez 2-3 godziny. Po tym czasie śledzie odcedź. Przygotuj marynatę: w niedużym garnuszku(...) pieprzem, kolendrą, szczyptą soli i większą ilością cukru (do smaku; warto pamiętać, że tradycyjny śledzik po kaszubsku jest dość słodki. Niektóre gospodynie dodają do niego także rodzynki lub/i suszone...

  • Przygotowanie: 1. Filety dokładnie umyj. Przełóż do miski, zalej bardzo zimną wodą. Odstaw na co najmniej 2 godziny. Cebulę pokrój w piórka i posyp 1/3 łyżeczki soli. Odstaw na 15-20 min. Po tym czasie przepłucz pod bieżącą zimną wodą i dokładnie osącz. Do rondelka wlej wodę, ocet, dodaj gorczycę, ziele angielskie, 1/3 łyżeczkę soli oraz cukier. Zagotuj, od czasu do czasu mieszając. Wrzuć...

  • Śledzie w śmietanie

    ...ubić na półsztywno ze szczyptą soli, wymieszać z kwaśną śmietaną. Przyprawić solą, pieprzem ziołowym. Koperek (kilka gałązek odłożyć do dekoracji) posiekać. Wymieszać z sosem śmietanowym. Połączyć ze śledziami. Jabłka i cytrynę pokroić w plasterki. Ułożyć wokół brzegu talerzyka, przekładając plasterki jabłek, plasterkami cytryny. Na tym ułożyć śledzie. Przybrać odłożonym koperkiem. Jeżeli znasz...

  • MARYNATA: Do szklanki mleka dodajemy miód i mieszamy. Jeśli miód nie jest płynny,  możemy nieco podgrzać mleko, ale nie gotować.  Do takiej marynaty dodajemy śledzie i zostawiamy na noc (jeśli nie mamy tyle czasu, wystarczą 2 godzinki). W ten sposób pozbędziemy się z śledzi nadmiaru soli.  SOS: Do 3 łyżeczek jogurtu dodajemy majonez i musztardę. Mieszamy. Ścieramy ogórek i jałbko na dużych...

  • Składniki: 2 kg świeżych śledzi, pół szklanki octu 7-proc., po łyżeczce soli i cukru, słoik marynowanych grzybków (300 ml – mogą być pieczarki), 6 dużych cebul, pieprz ziołowy, ostra i słodka papryka, musztarda, sok z kilku cytryn, kilka łyżek oliwy.

Przepisy na temat: śledzie w soli
  • Śledzie w cytrusach

    Sposób przygotowania Dzień wcześniej namocz śledzie w mleku, by pozbyć się nadmiaru soli. Następnego dnia opłucz je i osusz. Pokrój na kawałki. Z umytych i sparzonych owoców zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Dodaj wszystko do śledzi, dopraw kolorowym pieprzem. Wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Wyjmij śledzie z marynaty i zalej 2 łyżkami oliwy. Limonki i cebulę pokrój w talarki w kostkę...

  • Z czym te śledzie?

    ...potrawy. Do przygotowania śledzi z fasolą Jaś potrzebujemy: 8 filetów śledziowych w oleju, 3 ogórki kiszone, 2 ogórki konserwowe, szklankę ugotowanej fasoli Jaś, pęczek szczypiorku, 3-4 łyżki majonezu, 1 cebulę, pieprz. Namoczoną dzień wcześniej fasolę gotujemy do miękkości w wodzie bez soli, studzimy. Filety śledziowe kroimy w grubą kostkę. W drobną kostkę kroimy także ogórki kiszone i konserwowe...

  • Śledzie z bakaliami

    Celebracja wspólnych chwil to jeden z najbardziej wzruszających świątecznych momentów. Zgodnie z tradycją, spożywamy postne potrawy, dlatego wigilijne stoły uginają się pod rybami w wielu postaciach. Proponujemy śledzie z suszonymi śliwkami i rodzynkami na rozpoczęcie tej uroczystej, świątecznej kolacji.

  • Śledzie na przystawkę

    Sposób przygotowania 1. Namoczone w mleku śledzie pokrój w kostkę. Ugotowane marchewki i buraki zetrzyj na tarce. Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę. Jajka ugotuj na twardo. Ogórki i cebule posiekaj drobno. Majonez wymieszaj z musztardą, solą i pieprzem.  2. Dna miseczek wyłóż startym serem i jajkiem. Układaj resztę składników warstwowo, przekładając je sosem majonezowym. Po schłodzeniu odwróć...

  • Śledzie na zielono

    ...wymieszaj z chrzanem. 4 Warzywa odciśnij, osącz, wymieszaj ze śmietaną i jogurtem. 5 Śledzie ułóż na połowie warzyw,przykryj resztą warzyw.Schłodź 24 godz.

  • Śledzie zielone mojej Mamy

    Składniki:  1 kg śledzi zielonych (filetów)  1 szklanka wody  125 ml oleju  125 ml octu  3 czubate łyżki keczupu  3 łyżki cukru  1 łyżka soli  2 liście laurowe  6 ziaren ziela angielskiego  4 duże cebule Przygotowanie: 1. Śledzie kroimy na około centymetrowe kawałki. 2. Pozostałe składniki umieszczamy w garnku, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia - gotujemy 2 minuty...

  • Wykwintne śledzie z kaparami

    Sposób przygotowania 1. Śledzie mocz w wodzie lub w mleku przez ok. 2–3 godziny. Osusz, ewentualnie pokrój na kawałki. Cebulę drobno posiekaj, oliwki i czosnek pokrój na plasterki. Połącz je z kaparami, peperoni, czerwonym pieprzem i przyprawami. Wymieszaj i dopraw pieprzem i solą. 2. W słoiku układaj na zmianę warstwę cebuli z dodatkami i śledzie. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i zalej...

  • Smażone śledzie z puree

    ...płaski talerz. Obtocz filety w mące z obu stron. 3. Rozgrzej oliwę na patelni, smaż śledzie z obu stron, aż będą rumiane i chrupiące (5-8 minut). Podawaj z gorącym purée.

  • Śledzie z pietruszką

    Danie serwuj np. ze świeżym białym pieczywem lub z ziemniakami. Śledzie będą znakomicie smakowały zarówno z ziemniakami pieczonymi (w większych kawałkach, np. w folii aluminiowej lub w talarkach na blasze), lub z ziemniakami gotowanymi tradycyjnie (z wody) lub ugotowanymi na parze.

  • Śledzie na ciabattach

    Zakąska palce lizać!

Dyskusje na temat: śledzie w soli
  • Re: Jak skutecznie pozbyć się soli z filetów śledziowych??

    najlepiej moczyć przez noc i nie zmieniać wody, wtedy stracą trochę soli ale nie wszystką i nie stracą smaku śledzia. Można też zalać śledzie ciepła przegotowaną wodą wtedy będą troszkę miękciejsze, trzeba jednak uważać żeby woda nie była za ciepła bo śledzie całkiem się rozpadną......

  • Re: Śledzie korzenne z Mazowsza

    Ogórki małosolne to znam, ale śledzie małosolne?? Mało soli do konserwacji surowej ryby oznacza jedno - dużo konserwantów... Teraz trzeba odmaczać śledzie z chemii, w jakiej są kąpane.

  • Re: Jak skutecznie pozbyć się soli z filetów śledziowych??

    masz racje *stokrosz*, ja właśnie przemoczyłam śledzie i sie zastanawiam czy teraz nie namoczyć ich w solance, ehhh

  • Re: Zioła zamiast soli

    to co, sami mamy sobie łowić śledzie,przygotowywać ketchup,robić żółty ser i kabanosy?Dodawanie ziół nie spowoduje ,że w serze czy śledziu będzie mniej soli.Raczej trzeba wprowadzić nowe normy do przetwórstwa żywności i ograniczyć ilość stosowanej soli i konserwantów

  • Re: Jak skutecznie pozbyć się soli z filetów śledziowych??

    W zależności od nasolenia, nieraz wystarczy moczyć godzinę, czasem dwie do trzech. Ja zawsze moczę w zimnej wodzie, zmieniam na świeżą co pół godziny i po prostu próbuję. Zbytnio odmoczone nie bardzo przypominają śledzie.

  • Re: Zalewa

    To jest tylko zalewa a z zalewy wyjmuje się śledzie i robi się dopiero zalewę albo z oleju albo z jakiegoś sosu. Jedyne do czego mogę się przyczepić to nie podano że śledzie mają być wcześniej wymoczone. Sława śledzie ś słone same w sobie i nie dodaje się do nich soli

  • Re:  łączenie smaków

    Jak chcesz ekstremalnych połączeń to polecam kuchnię szwedzką - śledzie w czekoladzie, orzeszki ziemne w miodzie i soli itd itp.

  • Re: Gravlax dla króla

    Łososia przygotowuję podobnie tyle tylko że używam dwóch składników: morskiej soli i duużej ilością koperku, bez cukru i koniaku. Prawdą jest że to koperek gra główną rolę i nadaje mu wyjątkowy smak. Żeby przed jedzeniem pozbyć się namiaru soli - należy go wymoczyć tak jak śledzie.

  • Re: |LINDAXA 15 - czy pomoze schudnac ????

    jogurtu naturalnego, 1 orzech włoski, 1/2 łyzeczki soku z cytryny, szczypta soli, pieprzu, cukru. Seler oczyscić, pokroić w cienkie plasterki, włożyć do garnka z wrzocą wodą i gotować przez 3 minutki(...), 1/2 cebuli, 1/2 łyżeczki musztardy, łyżeczka kaparów, sok z cytryny, szczypta soli i pieprzu. Kawałki papryki opiec w piekarniku tak aby miejscami skóra zbrązowiałą ostudzić i obrać ze skórki , pokroić

  • Re: Carska słonina

    A Skandynawowie jedzą kiszone śledzie i dobrze! Ja ślimaki jadłem wielokrotnie tak samo jak żaby, ale teraz przestałem bo trochę szkoda mi tych stworzeń. Natomiast słonina najlepsza jest w marynacie z soli, czosnku, ziela angielskiego (tłuczonego w moździerzu) i laurowego liścia!. Musi to postać w chłodnym miejscu ze 2 tygodnie, w kawałkach ciasno upchanych - najlepiej w kamionkowym garnku