• Informacje na temat:

    śledzie w trzech smakach

Artykuły na temat: śledzie w trzech smakach
  • Jaki jest smak wakacji?

    ...świeżo złowionego śledzia jest niezapomniany. My też mamy śledzie, ale je męczymy, bo najpierw je mrozimy, a potem wsadzamy do oleju. A szwedzkie śledzie to coś wspaniałego. Wiele się tam zmieniło...

  • Puste miejsce przy stole

    ...papierowych ręcznikach. Potem zalewa z octu, z zielem angielskim. Teściowej lepiej się udają. Mówi na nie "śledzie po warszawsku". Michała ulubione. Moje wyszły za miękkie: za mało rozgrzałam olej. Pływają(...). Michał zaprasza mnie na wigilię. Tylko on i mama. Na stole, wśród innych potraw te śledzie. Michał zjada ich cały półmisek. Sam. Dwa lata temu. Jest teściowa, nasze córeczki: ośmioletnia Małgosia...

  • Katarzyna Bosacka o zaletach polskiej kuchni

    ...bazie octu winnego, ziół, czosnku i przypraw. Jaja przepiórcze, śledzie - to smaki, które zna wielu z nas, niektórym kojarzą się z kuchnią mam lub babć. A jakie są pani pierwsze skojarzenia z kuchnią...

  • Smaczna Polska

    Smaku (Kraków) 25 sierpnia - Święto Chleba i Wina (Wadowice); 30 sierpnia - Kociołek Galicyjski (Nowy Sącz). Kaszuby: Śledzie Otoczone lasami i wodami Kaszuby zachowały niezmienioną od wieków...

  • Witajcie w mojej bajce

    ..., z próby na plan, z planu na próbę. Żona mówi, że najlepiej, gdyby mnie było ze trzech, bo wtedy dałbym radę zrobić wszystko to, co zaplanowałem. Jakie są, poza przygotowaniem prezentów, pana zadania(...). Przygotowuję śledzie według swoich przepisów, kluski z makiem to też moja działka. Własnoręcznie robię ciasto! Z kolei domeną mojej żony jest zupa grzybowa. Jesienią zbieramy u nas w ogrodzie małe grzyby...

  • 24 sposoby na zdrowe święta

    ...wigilijnych smaków sprzed wieków. Kompot z suszu? Jakaś obrzydliwa breja. Śledzie śmierdzą, grzyby bleee. Najczęściej kończy się na tym, że jedzą tylko kawałek ryby, najchętniej łososia. A potem...

  • Katarzyna Bosacka: Żadna ze mnie dama

    ..., bo kuchnia jest ważnym elementem kultury. U nas są śledzie, pierogi, bigos. Podczas uroczystych kolacji serwujemy cztery dania. Na przystawkę często podajemy łódki z wydrążonej cytryny, które faszerujemy śledziem z kawiorem albo łososiem z koperkiem. Wszystko podane jest na lodzie. To danie, które zawsze budzi zachwyt nie tylko innych ambasadorów, ale też krytyków kulinarnych i dziennikarzy...

  • Bosa, ale w ostrogach

    ...: makowiec i szarlotkę, oraz pierogi i śledzie w jogurcie z dużą ilością kopru. Jednak najważniejsze w wigilijnym menu są makiełki, czyli kluski z makiem, tradycyjna wielkopolska potrawa świąteczna...

  • Święta w Europie

    ...śmietana, wędzony łosoś lub śledzie. Dodatki serwuje się, podając je w oddzielnych naczyniach. Pieczona gęś na kapuście - Niemcy Składniki na 6 porcji: sprawiona tuszka gęsi, 4 ząbki czosnku(...) jogurtu naturalnego (np. greckiego), łyżka musztardy, 2 łyżeczki posiekanego koperku, sok z połowy cytryny, sól, świeżo mielony pieprz . Śledzie włóż do zimnej wody, mocz 3-4 godz. Możesz je jeszcze...

  • Krople z chwili, popiół z wiatru

    ...w tradycji kulinarnej ryby tu prawie nie istnieją. Jada się wędzonego łososia, śledzie, węgorza, wiosną krewetki. I tyle. Nie rozwinęła się tu złożona kultura jedzenia ryb. Tym bardziej w Macedonii. Moja...

Przepisy na temat: śledzie w trzech smakach
  • Potrawy, które budzą kontrowersje na całym świecie

    ...), jeszcze przed tarłem. Przez kilka tygodni śledzie leżakują w beczkach, podlane zalewą solankową. Po tym czasie puszkuje się je, a proces fermentacji postępuje przez co najmniej 6 miesięcy (najczęściej jednak śledzie spędzają w puszkach rok). Wewnątrz powstają gazy - to dlatego większość puszek ma wypukłe denka. Efektem fermentacji ryb w soli jest słonawy posmak śledzia i bardzo intensywny zapach...

  • Prawdy i mity: ryby i owoce morza

    ...smacznego mięsa. Najbardziej wartościową rybą na polskim rynku jest pochodzący z hodowli pstrąg tęczowy, karp i łosoś z naturalnych łowisk. Bez obaw można jeść także śledzie. Jedzenie ryb poprawia nastrój - prawda Co najmniej w trzech badaniach przeprowadzonych w USA, Wielkiej Brytanii i Izraelu stwierdzono, że zwiększenie spożycia kwasów tłuszczowych omega -3 zawartych wyłącznie w rybie ma...