• Informacje na temat:

    śliwki w winie

Artykuły na temat: śliwki w winie
  • Składniki dla 8 osób: Mięso: polędwiczka z dzika lub z innego mięsa • olej do smażenia • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina • 2 suszone grzyby • szczypta słodkiej papryki • suszone śliwki • szczypta imbiru • szczypta estragonu • sól • pieprz Sos: łyżka masła • łyżka mąki • szklanka mleka • łyżka ostrej musztardy • łyżeczka zielonego pieprzu w ziarnach • szczypta gałki muszkatołowej • sól...

  • ...1. Grzyby i śliwki zalewam ciepłą wodą w oddzielnych naczyniach i zostawiam na noc. Grzyby gotuję w wodzie, w której się moczyły, śliwki kroję. 2. Kapustę szatkuję, dodaję umytą(...), śliwki i zeszkloną na oleju cebulę. Doprawiam do smaku wszystkimi przyprawami, dolewam wino i gotuję jeszcze około 40 minut. Na końcu dodaję koncentrat. 4. Bigos przygotowuję przynajmniej trzy...

  • ...czerwone wino) i bulionem. Dołożyć jagody jałowca, listki laurowe, pomidorki koktajlowe, suszone śliwki i podsmażoną kiełbasę. Brytfankę wstawić do piekarnik rozgrzanego do 200°C. Piec 1,5-2 godziny...

  • ...garnka włóż zawinięte w papier do pieczenia śliwki (by nie straciły skórki). Gotuj do miękkości przez 5-10 minut. Poczekaj kwadrans, aż sos ostygnie, wyciągnij śliwki z papierem. 2. Przełóż do miski lody waniliowe i posyp posiekanymi migdałami. Obok ułóż śliwki wyjęte z papieru i polej słodkim sosem.

  • Świąteczne śliwki z wytrawnym winem

    ...rondelka. Dodać goździki, cukier i otartą skórką z cytryny. Całość zagotować na małym ogniu. Suszone śliwki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć w salaterce. Zalać gorącym winem z przyprawami, przykryć, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. 2. Śliwki dobrze osączyć na sitku, poukładać w szklanych pucharkach. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu nie...

  • Składniki na 10 porcji: 80 dag schabu, 20 dag śliwek suszonych, 1 i 1/5 szklanki bulionu warzywnego, 1/2 szklanki białego wina, 1 puszka brzoskwiń, czubata łyżka żelatyny, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki masła, 1 łyżeczka majeranku, sól, 1 łyżeczka pieprzu, słodka mielona papryka, zioła oraz śliwki suszone do dekoracji.

  • Pierogi z suszonymi śliwkami

    Suszone śliwki moczyć w winie przez 2-3 godziny. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić w niej zagłębienie, wbić jajko, wlać stopione masło. Stopniowo dolewając...

  • Składniki na 4 porcje: 2,5 kg kiszonej kapusty • 30 dag boczku wędzonego • 30 dag kiełbasy • 20 dag wędzonych żeberek • cebula • suszone śliwki • suszone grzybki • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • szczypta kminku • pół szklanki czerwonego wina • pół słoiczka powideł śliwkowych • olej • 2 goździki • pieprz • sól...

  • Składniki: 1 kg kiszonej kapusty, 50 dag słodkiej kapusty, 50 dag wędlin, 30 dag wędzonego boczku, 1 kg łopatki, 3 jabłka, suszone grzyby i śliwki, cebula, szklanka czerwonego wina, 3 koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, jałowiec, ziele angielskie...

  • Składniki: 2 dag suszonych grzybów, 3 wędzone śliwki, miód, po 50 dag białej i kiszonej kapusty , 2 cebule, 50 dag kiełbasy, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, smalec, 150 ml czerwonego wina.

Przepisy na temat: śliwki w winie
  • Multicooker: Wołowina w winie

    Składniki 500 g wołowiny 300 ml czerwonego wina 1 cebula 2 ziarna ziela angielskiego ½ łyżeczki suszonego rozmarynu 4 suszone śliwki 1 łyżka oliwy 1 łyżka mąki pszennej(...) oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać przyprawy oraz obtoczone w mące kawałki mięsa. Podsmażyć mięso na brązowo. 3. Wlać wino, dorzucić śliwki, przyprawy. Zamknąć pokrywę. 4. Nacisnąć...

  • Świąteczne śliwki

    ...rondelka. Dodać goździki, cukier i otartą skórką z cytryny. Całość zagotować na małym ogniu. Suszone śliwki opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, ułożyć w salaterce. Zalać gorącym winem z przyprawami, przykryć, odstawić na całą noc w chłodne miejsce. 2. Śliwki dobrze osączyć na sitku, poukładać w szklanych pucharkach. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni kilka minut na małym ogniu nie...

  • Królik duszony w winie

    Składniki na 4 porcje: - 1 tuszka z królika, - 3 łyżki oliwy, - zioła prowansalskie, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki masła, szklanka wina, - sól, ziele angielskie, ziarna jałowca, - pół szklanki śmietany, suszone śliwki. Przygotowanie: Sprawioną tuszkę królika natrzeć oliwą, ziołami, czosnkiem, dodać jałowiec i ziele angielskie, posolić. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce...

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki.

  • Smaki jesieni nie muszą być nudne

    Jesień to czas, gdy z przyjemnością sięgamy po dynie, jabłka, gruszki oraz śliwki. I mimo że aura za oknem bywa niesprzyjająca, w kuchni cieszyć się możemy kulinarnymi smakołykami, które dodają witalności i energii na chłodne dni. Jest to bowiem idealna pora na wszelkiego rodzaju przetwory. Warto zatem sięgnąć po garść kulinarnych inspiracji, które zaowocują niezapomnianymi smakami jesiennych...

  • ...filet z obydwu stron przez 4 minuty, aż nabierze złotobrązowego koloru. C. Śliwki dokładnie osączyć, po czym doprawić goździkami oraz zalać winem. Zagotować. Mąkę rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, po czym dodać do śliwek w winie. Całość jeszcze raz zagotować. Filety podawać z sosem winnym ze śliwkami. Nasza rada Kompot ze śliwek można zastąpić suszonymi śliwkami. Umyte owoce należy wtedy...

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • ...kapusty. Podczas duszenia bigosu dodajemy przyprawy, czerwone wino i suszone śliwki moczone w miodzie pitnym. Bigos gotujemy do miękkości. Jak staropolska tradycja nakazuje bigos najlepszy będzie...

  • Świąteczna zupa śliwkowa z piernikiem

    Sposób przygotowania Pierniczki pokrój w średniej wielkości kostkę. Połowę zrumień na suchej patelni zrumień na chrupiące grzanki. Pozostałe pierniczki odłóż. Jedną śliwkę kalifornijską pokrój w drobne paseczki i odłóż.   Do garnka wlej wino, wodę i 30 ml syropu klonowego. Dodaj pokrojone śliwki, drobno posiekane śliwki kalifornijskie, przyprawę piernikową i laskę cynamonu. Gotuj na...

  • Polędwiczki w aromatycznym sosie

    Sposób przygotowania 1. Mięso oczyść, umyj, osusz, pokrój na plastry. Oprósz czarnym pieprzem.  2. Na patelni rozgrzej masło wymieszane z olejem i na dużym ogniu obsmaż mięso przez 2 minuty z obu stron. Kiedy mięso zmieni kolor, zmniejsz ogień i zalej je szklanką wina.  3. Dołóż śliwki (surowe wydrylowane oraz suszone). Mięso wraz z winem i śliwkami duś ok. pół godziny, mieszając. Możesz...