• Informacje na temat:

    słone desery

Artykuły na temat: słone desery
  • Słodkie, słone - bez cukru i soli

    Banany, daktyle i figi dodadzą słodyczy ciastom i deserom, a dzięki odpowiednim ziołom nikt się nie domyśli, że nie posoliłaś dania na obiad lub kolację.

  • Co oprócz kulinarnej ciekawości może cię przekonać do spróbowania japońskiego deseru? Wiele z nich ma wyrafinowany, zaskakujący smak. Niemal wszystkie są mniej kaloryczne od słodyczy, które znasz z kuchni polskiej, francuskiej, włoskiej. Niektóre robi się z pomocą europejskich technik cukierniczych, ale z orientalnych składników, np. zielonej herbaty, czarnego sezamu. Przepisy na nie podała nam Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki Japońskie słodycze.

  • W Espai Sucre - czyli "Cukrowej Przestrzeni" - można zamówić również słone danie, ale dopiero po zjedzeniu słodkiego. Zwykle w restauracji deser jest drugorzędnym posiłkiem. W Espai Sucre jest odwrotnie. Goście dostają najpierw pięciodaniowe słodkie menu, a jeśli mają ochotę, mogą potem zamówić np. mięso. Na końcu do kawy serwowanych jest 11 rodzajów herbatników i czekoladek. - Rozpoczynamy od...

  • Lasagne na słono i słodko

    Szerokie płaty makaronu lasagne to pole do popisu dla lubiących kreatywność kucharzy.

  • Deser na srode

    ...i Lady tak, to jest mniam jak tiramisu Dyrdymalka: desery i ciasta jadamy dwa razy w tygodniu w week-end i czasami w srode, ktora jest wolnym od szkoly dniem tzw: dniem dzieci wiec mam zazwyczaj...

  • Gruszki w karmelu - deser na niedziele

    Smakowite gotowane gruszki podane z cieplym sosem karmelowym zachwyca nie tylko dzieciece podniebienia. Ich wykonanie wymaga lekkiej kuchennej wprawy,...

  • Panie i Panowie, Oliwkę podano!

    ...błyskotliwe kombinacje. Podbijają smak sałatek, sosów, potraw z mięsa, ryb i ryżu, sublimują desery i drinki. Odmienią każdą potrawę i są wspaniałą ozdobą stołu! Oliwki to zdrowie, uroda i młodość(...) w kostkę. Przełóż do salaterki, dodaj oliwki, dopraw solą z pieprzem. Skrop oliwąi udekoruj posiekaną bazylią.   Słone ciasteczka z oliwkami Składniki: 10-12 czarnych hiszpańskich oliwek, 400

  • Składniki: 10 dag słonych krakersów, 5 dag pełno ziarnistych ciastek, 2 limonki , 7,5 dag masła, 40 dag puszystego serka śmietankowego, 15 dag gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 20 dag kremówki 36 proc., po 5 dag cukru pudru i białej czekolady, mięta, cukier wanil.

  • To smaczny i zdrowy symbol jesieni. Kto ich nie lubi? Świetne solo, fantastyczne zarówno w słodkim, jak i w słonym towarzystwie.

  • Orzechy włoskie

    To smaczny i zdrowy symbol jesieni. Kto ich nie lubi? Świetne solo, fantastyczne zarówno w słodkim, jak i w słonym towarzystwie.

Wideo na temat: słone desery
  • Ciasto krakersowe - szybki przepis na deser

    Przepis na ciasto krakersowe to jedna z najprostszych i najmniej wymagających receptur na domowe słodycze! To też wyborne połączenie różnych smaków - słonego i słodkiego - które dają niesamowite wrażenia! W kilkanaście minut przyrządzicie tanią przekąskę, która sprawdzi się na każdą okazję. Jedyne, co potrzebujecie, to krakersy, masło i skondensowane mleko! Ciasto krakersowe to dziecinnie prosty

  • Obiad dla zapracowanych

    W kuchni "Dzień Dobry TVN" blogerzy Maria Wolna-Pasek i Jakub Pasek przygotowali dania dla zabieganych. Wśród propozycji znalazła się szybka i prosta zupa cebulowa z grzankami oraz polędwica wołowa z grzybami. Na deser Paskowie zaproponowali czekoladę na słono z pistacjami i marshmallows.

Przepisy na temat: słone desery
  • Tartaletki z kremem i słonym karmelem

    Wspaniały deser, w sam raz do porannej kawy

  • Z liczi na słodko i na słono

    Liczi to egzotyczna roślina, która nazywana jest także chińską śliwką lub przerośniętą truskawką. Pod jej różową skorupką kryje się słodko-kwaśny, miękki i aksamitny miąższ. Oryginalny smak liczi doskonale urozmaica wiele potraw i deserów oraz dodaje im odrobinę niecodziennej egzotyki.

  • Naleśniki z pastą sezamową

    Smacznym i sycącym posiłkiem, którego smak zna praktycznie każdy z nas, są naleśniki. Ta popularna potrawa jest doskonałym pomysłem zarówno na śniadanie czy obiad, jak i deser. Można ją podawać na słodko lub na słono, w połączeniu z różnymi dodatkami. W Polsce najczęściej urozmaicamy je cukrem lub dżemem – warto jednak spróbować czegoś nowego i postawić na pastą sezamową, czyli tahinę.

  • Jak ulepić pierogi? Sprawdzone triki

    Niewielkie zawiniątka, gotowane, smażone, podawane na ciepło i na zimno, w wersji słonej bądź wytrawnej - przed Państwem niezastąpione pierogi! Stali bywalcy w polskich domowych kuchniach, jak i restauracyjnych menu. Podpowiadamy, jak zdobyć mistrzostwo w przygotowywaniu pierogowych arcydzieł. Zapraszamy do lepienia!

  • Niekonwencjonalne łączenie składników daje potrawom nowy smak

    Kucharze podkreślają, że produkty, które na pozór zupełnie do siebie nie pasują, mogą stworzyć oryginalną kompozycję nie tylko smakową, lecz także wizualną. Owoce na słono, bób z poziomkami, pieczone mięso w czekoladzie czy jadalne kwiaty to tylko niektóre z inspiracji na ten sezon.

  • Najdziwniejsze smaki lata - lody... chrzanowe

    Lody nie muszą być tylko waniliowe albo czekoladowe. Dlaczego by nie spróbować deseru o smaku chrzanu, lub musztardy?

  • Ciasta bez pieczenia. Dekoracje z Instagrama

    ...przyjemności? Odrobina soli w słodkim nadzieniu - to jest to! Pokaż, że masz pazur i sięgnij po słone krakersy. Są chrupiące jak herbatniki albo biszkopty, ale jednocześnie sprawią, że Twoje ciasto bez pieczenia zmieni charakter i wzniesie się ponad przeciętność! Może klasyczny przepis na 3 bit na krakersach albo słynne Rafaello w nieco odmiennym wydaniu? Gwarantujemy, że słone krakersy zawsze dadzą radę...

  • Jak komponować kawę z posiłkami?

    ...i miodu oraz welwetowa konsystencja, które wyróżniają kawy z Brazylii, doskonale uzupełniają desery lekkie, owocowe. Z kolei kawy kwaskowate z Etiopii i Kolumbii ożywią desery słodkie i kremowe. Jednak to(...). Wszystkie atrybuty powinny tworzyć harmonię. Warto wiedzieć, że smak słony potęguje odczucie słodyczy, goryczy i kwaskowatości. Zatem o ile połączenie słonej potrawy z kawą o posmaku karmelowym da...

  • Michel Moran: Polacy potrafią gotować

    Izabela Grelowska, INTERIA.PL: Najwięcej przepisów  zamieszczonych w książce zaliczył pan do kategorii słone, a najmniej jest słodkości. Skąd takie proporcje? Czy słony to pana ulubiony smak? Michel Moran: - Nie, ale skoro jestem restauratorem skupiam się przede wszystkim na głównym menu. Gdybym prowadził kawiarnię, pewnie skupiłbym się na deserach. Desery są ważnym elementem i owszem, są...

  • Pigwa - polska cytryna w twojej jesiennej kuchni

    Obok owocu granatu uważana w starożytnej Grecji za symbol płodności i poświęcona bogini Afrodycie. Jej małe kawałeczki, przeżuwane przez przyszłe panny młode tuż przed nocą poślubną, miały zapewnić świeży oddech. Pigwa, bo o niej mowa, to jedno z najstarszych drzew owocowych sadzonych przez człowieka. Początek jesieni to najlepszy czas, by w pełni wykorzystać kulinarny potencjał jej aromatycznych i niezwykle zdrowych owoców.