• Informacje na temat:

    smażenie boczku

Artykuły na temat: smażenie boczku
  • Składniki: 30 dag wędzonego boczku, cebula, 4-5 ziemniaków, włoszczyzna, 3 ziarenka ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 2 łyżki chrzanu, 2-3 łyżki śmietany, ząbek czosnku, sól, pieprz, natka, 4 jajka na twardo...

  • ...✓ 8 porcji • przygotowanie: 30 min • smażenie i pieczenie: 20 min • 405 kcal/porcja • 6 zł/porcja 1 Zmiksuj wszystkie składniki pasty rybnej. Karpia(...) przygotowujesz tego karpia na świąteczny obiad, możesz razem z porem podsmażyć 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę. Małgorzata Ostrowska-Królikowska...

  • Składniki na 4 porcje: 4 pojedyncze piersi z kurczaka, np. zagrodowego, 8 plasterków wędzonego boczku, 1 por (tylko biała część), 2 łyżki masła + 1 łyżeczka, 60 dag ziemniaków, 750 ml bulionu warzywnego qgrubo mielony czarny pieprz, kilka ziarenek czarnego pieprzu, pomidorki cherry, natka pietruszki...

  • Ziemniaki w boczku z ziołowym twarożkiem

    Przygotowanie: Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Plastry boczku przekrawać na pół i zawijać w nieodcedzone ziemniaki. Na patelni...

  • Składniki na 6 porcji: 60 dag combra sarniego bez kości (ew. polędwiczek wieprzowych), 6 plasterków tłustego boczku, 2 szklanki esencjonalnego bulionu wołowego, 2 łyżki smalcu, 2 łyżki konfitury z dzikiej róży, 1 łyżka mąki ziemniaczanej , 2–3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych (bez skórki), 6 gałązek tymianku, sól, pieprz.

  • Składniki: 2 pstrągi (każdy około 30 dag) wypatroszone i umyte, sól, pieprz, 12 filetów anchois odsączonych i posiekanych, 2 jabłka obrane ze skórki bez gniazd nasiennych, pokrojone w plastry, 4 gałązki świeżej mięty, sok z 1 cytryny, 6 plasterków przerośniętego wędzonego boczku bez skóry, masło do natłuszczenia formy. Przygotowanie:

  • Duszona kapusta ze smażonymi pierogami

    ...koniec dodaj drobno posiekany koperek. Kapustę wyłóż na talerze. Na wierzchu ułóż przesmażone na złoty kolor pierogi z mięsem (możesz je posypać podsmażonymi kawałkami boczku).

  • Składniki na 4 porcje: 8 jajek, 60 dag ziemniaków, 10 dag sera żółtego (np. gouda, morski, ementaler), 2-3 gałązki natki, 3-4 łyżki bułki tartej, szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz, olej do smażenia, 10 dag wędzonego boczku.

  • Składniki na ok. 20 porcji: 1 kg ugotowanych udek z kurczaka, 2 ugotowane marchewki, 1 ugotowana pietruszka,1 mały kawałek ugotowanego selera, 2-3 ząbki czosnku, 1 czerstwa bułka kajzerka, 1 szklanka bulionu, 40 dag wątróbek drobiowych, 1 cebula, 30 dag piersi z kurczaka, 3 jajka, 10 dag jogurtu naturalnego, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, 15-20 plastrów wędzonego boczku, olej do smażenia, sól...

  • Składniki na 4-6 porcji: Składniki: 1,3 kg surowego boczku (płaski kawałek), 30 dag mięsa mielonego wołowo- wieprzowego, 3 łyżki bułki tartej, 1 jajko, olej do smażenia, 1 cebula, 20 dag pieczarek, sól, pieprz, majeranek suszony, słodka papryka, świeży majeranek do dekoracji.

Wideo na temat: smażenie boczku
  • Bób smażony z chorizo

    Składniki na 2 porcje: ~ 1 szklanka bobu ~ 50 g kiełbasy chorizo lub wędzonego boczku ~ 1 młodą cebulkę ~ sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz

  • Gołąbki z młodej kapusty

    Składniki na 12 sztuk: ~ 1 główka kapusty ~ 500 g zmielonego mięsa, najlepiej łopatki lub karkówki wieprzowej ~ 100 g suchego ryżu ~ 50 g boczku ~ 1 duża cebula ~ olej lub smalec do smażenia ~ 1 łyżka majeranku ~ sól ~ świeżo zmielony czarny pieprz ~ ½ szklanki bulionu lub wody

Przepisy na temat: smażenie boczku
  • Zawijańce w boczku

    Na obiad lub kolację

  • ​Zupa ziemniaczano-dyniowa ze smażonymi kiełbaskami

    Składniki: Pęczek włoszczyzny 200 g wędzonego boczku 3 cebule 2 kg dyni 2 kg ziemniaków 2 łyżki oliwy z oliwek 2 litry bulionu 4 listki laurowe Mielony kminek 4 łyżki Harissy Sól 6 kiełbasek Merguez Przygotowanie: Włoszczyznę pokroić. Cebulę, ziemniaki i dynię pokroić w kostkę, boczek w paski. Łyżkę oliwy rozgrzać w garnku, usmażyć boczek, dodać cebulę, przesmażyć. Po...

  • Rolada z boczku

    Składniki: - 1,3 kg surowego boczku (płaski kawałek), - 30 dag mięsa mielonego, - 3 łyżki bułki tartej, - jajko, - olej do smażenia, - cebula, - 20 dag pieczarek, - sól, pieprz, - majeranek, słodka papryka Przygotowanie: Z boczku odetnij skórę. Boczek natnij tak, aby dał się rozłożyć jak książka., oprósz solą, pieprzem i majerankiem. Półplasterki pieczarek i posiekaną cebulę przesmaż...

  • Pstrąg w boczku

    Składniki: - 2 małe pstrągi po ok. 35 dag, - 6 plastrów boczku wędzonego, - sok z 1 cytryny, - sól, pieprz, olej, - cytryny do dekoracji, - kilka listków natki Przygotowanie: Pstrągi sprawić, umyć i osuszyć. Do środka włożyć 2 plasterki cytryny i kilka listków natki. Trochę posolić i oprószyć pieprzem. Pstrągi owinąć boczkiem, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Odstawić do lodówki na...

  • Kopytka ze smażonymi prawdziwkami

    Składniki: - 0,5 kg ziemniaków, - 2 jajka, - 4 łyżki mąki pszennej, - 10 dag boczku wędzonego, - 30 dag prawdziwków, - zioła: tymianek, rozmaryn, - sól, pieprz, - olej i masło do smażenia Przygotowanie: Prawdziwki oczyścić, umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Mączne ziemniaki ugotować i ostudzić. Najlepiej ugotować ziemniaki poprzedniego dnia. Zmielić i dobrze wyrobić z jajkami i mąką...

  • Smażony makaron z brokułami i boczkiem

    Składniki: - 1/2 opakowania makaronu kolanka, - 15 dag wędzonego boczku, - 1 brokuł, - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 1 łyżka oleju, - 4 łyżki masła, - sól, pieprz, - 3 łyżki parmezanu Przygotowanie: Makaron ugotować aldente w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy, schłodzić w zimnej wodzie, przelać olejem. Cebulę i czosnek posiekać, boczek pokroić w drobniutką kosteczkę. Brokuły...

  • OMLET SIRTUINOWY

    Sposób przygotowania Rozgrzać patelnię o nieprzywierającej powłoce. Cienkie paski boczku smażyć na dużym ogniu do kruchości. Nie trzeba w tym celu dodawać...

  • Zupa rybna

    Składniki na 4 porcje: łyżka oliwy 2 plastry wędzonego boczku, pokrojone 2 łodygi selera naciowego, posiekane marchewka, posiekana cebula, posiekana czerwona papryka, pokrojona ziemniak, obrany, pokrojony w kostkę listek laurowy 2 łyżki mąki po 2 szklanki wody i mleka 250 g łososia wędzonego na ciepło puszka kukurydzy koperek, do dekoracji sól, pieprz...

  • Omlet ze szpinakiem

    Z dodatkiem łososia lub boczku.

  • ...50 dkg ziemniaków; 20 dkg boczku wędzonego; pieprz...

Dyskusje na temat: smażenie boczku
  • Re: Przegrzebki? Co to takiego?

    szpinaku, na podsmażonych wstążkach cukinii, na purée z bobu i mięty dopełniają danie delikatnym, morskim smakiem. Przed smażeniem dobrze jest je osuszyć, posypać solą i pieprzem, wrzucić na rozgrzany tłuszcz i przez chwilę nie ruszać, by się zrumieniły. Smażenie trwa trzy minuty. Na patelnię w trakcie smażenia można dodać łyżkę zielonej przyprawy ze zmiksowanych z oliwą ziół, czosnku, kaparów

  • Re: Maluch na modnej diecie

    Mój dziadek nigdy nie używał żadnych tłuszczów roślinnych, czasem masła, a głównie smalcu, do praktycznie wszystkiego, od smarowania chleba po smażenie. Na śniadanie jadł do zwykle 5-7 jajek na boczku (z dodatkiem smalcu), do tego chleb (tak smalec), słodka mocna kawa. Na obiad też golonki, żeberka itp. schabem gardził bo chudy i bez wyrazu. Kolacja to zwykle kartofle ze skwarkami. Do tego palił