• Informacje na temat:

    smażenie ciasta francuskiego na patelni

Artykuły na temat: smażenie ciasta francuskiego na patelni
  • Składniki: 1 por (jasna część), masło, pół pieczonego kurczaka, 2 jajka, 125 ml białego wina, sól, pieprz , sezam, 200 ml śmietany 30 proc., 10 dag żółtego sera, mąka, 2 op. ciasta francuskiego...

  • Składniki na 8 sztuk: 1 opakowanie ciasta francuskiego, 1 średnia cebula, 1-2 ząbki czosnku, 30 dag mielonego mięsa, 1 średni pomidor, 7 dag sera feta, 10 oliwek zielonych, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1 jajko, olej do smażenia, sól, pieprz...

  • ...● 200 g piersi z kurczaka ● 100 g karkówki ● 120 g pieczarek ● duża cebula ● olej ● sól, pieprz ● 500 g gotowego ciasta francuskiego ● białko ● tarty ser żółty do posypania ● natka pietruszki i rukola.

  • Składniki na 4 sztuki: 450 g dowolnych grzybów, 200 g mielonej wołowiny, opakowanie ciasta francuskiego, roztrzepane jajko, łyżka oleju, 2 posiekane młode cebulki, 50 g masła, łyżeczka listków świeżego tymianku, 1/4 szklanki śmietany, sól, pieprz.

  • Składniki: opakowanie ciasta francuskiego, 50 dag mieszanego mięsa mielonego, marchewka, cebula, 10 dag bułki tartej, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, łyżka bazylii, łyżka oregano, oliwa, sól, pieprz.

  • ...tłuszcz rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej, przestudź i dodaj do przygotowanych składników ciasta. Całość zmiksuj starannie – tak, aby nie było żadnych grudek. Wstaw ciasto na ok. 30(...) w cienkie półplasterki. 4. Rozgrzej patelnię do naleśników (z niskim rantem). Posmaruj ją cienko masłem. Porcjami wlewaj ciasto i smaż cienkie, chrupiące naleśniki (po każdym natłuszczaj patelnię...

  • Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (ok. 200 g), 500 g świeżego szpinaku, 150 g sera feta, 2 ząbki czosnku, 1 jajko , oliwa z oliwek, sól, pieprz...

  • Skład na 6 porcji: ● 400 g fileta z łososia (bez skóry) ● 400 g ciasta francuskiego ● opakowanie mrożonych warzyw na patelnię (z brokułami) ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 200 g masła ● jajko do posmarowania...

  • Pikantne francuskie tarteletki

    Składniki na 6 porcji: 20 dag mrożonego szpinaku,1 cebula, 20 dag fileta z łososia (bez skóry), 4 płaty (po ok. 7,5 dag każdy) mrożonego francuskiego ciasta, 6 jajek, 1–2 łyżki oleju, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki tartej bułki, 1 żółtko, 1 łyżka mleka, posiekany koperek, mąka do oprószenia stolnicy.

  • Składniki: 50 dag szpinaku, 1 cebula, 40 dag fileta z łososia, 1 op. francuskiego ciasta, 2 łyżki oleju, 4 jajka, 1 szkl. śmietany kremówki, 4 łyżki tartej bułki, ok. 36 małych pomidorków: czerwonych i żółtych, sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

Przepisy na temat: smażenie ciasta francuskiego na patelni
  • Minitarty z ciasta francuskiego

    Składniki: 450 g dowolnych grzybów 200 g mielonej wołowiny opakowanie ciasta francuskiego jajko, roztrzepane łyżka oleju 2 młode cebulki, posiekane 50 g masła łyżeczka listków(...) farsz do foremek z francuskiego ciasta. Posyp resztą tymianku.

  • Francuska tarta

    ...soli oraz pokrojone na kawałki zimne masło. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie szybko rękoma zagnieć ciasto, dodając stopniowo wodę. Z ciasta uformuj kulę, zawiń je w folię i włóż do lodówki na ok. 30 minut. W tym czasie cebulę obierz, posiekaj. Kawałki pieczonego drobiu pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej masło. Zeszklij na nim cebulę. Dołóż mięso. Smaż przez 2-3 minuty...

  • Pakuneczki w cieście francuskim

    Sposób przygotowania 1. Ryba: na patelni rozpuść 1 łyżeczkę oleju. Wrzuć szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sól i pieprz. Smaż 2-3 minuty (ważne, by powstały sok odparował). Włóż(...) szpinak, tak by wypełnił też ciasto po bokach. Zawiń płat ciasta i ściśle zlep na boku. Posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz ok. 25 minut w 180 st.  2. Jarzynka: boczek drobniutko pokrój i podsmaż na...

  • Klasyczny zestaw francuski

    ...składniki w blenderze. Tuż przed podaniem: 1. Na małej patelni karmelizujemy orzechy na maśle i miodzie,  w razie potrzeby dodajemy kilka kropel wody, odstawiamy. Obtaczamy dokładnie serki w mące(...) nie wyschło. Wywar przecedzamy. Na dużej patelni topimy masło. Kiedy masło zaczyna się gotować, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy, aż powstanie jednolita masa, podsmażamy ok. 2 minut. Ostrożnie...

  • Żurawinowe ciasto z kurczakiem

    Przygotowanie: 1. Piersi kurczaka myjemy i kroimy w cienkie paski, następnie na patelni rozgrzewamy masło i przez ok. 3 minuty smażymy kurczaka. Cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do kurczaka, podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. 2. Dodajemy musztardę i śmietanę i do wszystkich składników wlewamy bulion. Kiedy sos będzie miał gęstą konsystencję...

  • Z gotowego ciasta francuskiego

    Rolada z ciasta francuskiego z nadzieniem kapuściano-ryżowym i sosem holenderskim Składniki na 4-6 porcji: - opakowanie ciasta francuskiego (ok. 270g), - 125 g ryżu basmati, - sól, - cebula(...) zawiera: 2310 kJ/552 kcal Pikantne przekąski z nadzieniem hawajskim Składniki: - opakowanie ciasta francuskiego (270 g), - 3 plastry gotowanej szynki, - 6 plastrów ananasa z puszki, - żółtko...

  • Szaszłyki z mięsa mielonego

    ...olejem. Smaż 5-7 na patelni z nie‑ przywierającą powłoką. Szaszłyki możesz też upiec w piekarniku(ok. 30 minut w temperaturze 190 st.) Od czasu do czasu obracaj je. Ok. 5 minut przed końcem włącz(...).  2. Z mięsnej masy uformuj 24 małe klopsiki. Ciasto francuskie potnij na 8 pasków o równej szerokości. Na szpadki do szaszłyków nabij paski ciasta oraz po 3 klopsiki, formując falbanki. Szaszłyki...

  • Crepes Suzette

    ...odstawić na 15 minut. Pomarańczę umyć i zetrzeć skórkę. Następnie pomarańczę pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać ciasto i smażyć cienkie naleśniki (z tej ilości ciasta powinno wyjść ok. 12 naleśników). 3 łyżki cukru roztopić na patelni, dodać masło a następnie zalać sokiem pomarańczowym. Włożyć plastry pomarańczy i podduszać z obu stron ok 1 minutę. Zdjąć z ognia. Do...

  • ...1,5 kg polędwicy wołowej; 75 dag pieczarek; 40 dag mrożonego ciasta francuskiego; 80 g pasztetu z gęsich wątróbek; 2 jajka; 7 dag tłuszczu; 1 łyżeczka tymianku; sól; pieprz; do dekoracji: plastry ogórków, pomidorów, natka pietruszki.

  • Obiad pachnący owocami

    Schabowe z kością ze słodko-pikantnymi jabłkami Sposób przygotowania 1. Na dużej patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Usmaż na niej kotlety, po 5 minut z każdej strony, tak aby były brązowe. Zdejmij je z patelni, przykryj, trzymaj w cieple.  2. Jabłka umyj i pokrój w różny sposób: w plastry, na ćwiartki, cząstki i połówki.  3. Ponownie rozgrzej patelnię z resztą oliwy, wrzuć jabłka i smaż je...