• Informacje na temat:

    smażony karp

Artykuły na temat: smażony karp
  • Karp smażony

    Prosty sposób na karpia.

  • Karp smażony na maśle

    Składniki: 1 i 1/2 kg karpia, 2 jajka, 3-4 ząbki czosnku, kilka łyżek mąki pszennej i bułki tartej, 1/2 cytryny, 12 i 1/2 dag masła, pieprz biały, sól.

  • Składniki: karp (ok. 2 kg), 1 litr mleka, sól, pieprz, cytryna, oliwa, olej, mąka, bułka tarta, 2 jajka.

  • ...●1,5 kg karpia ●szkl. bułki tartej ●2 jajka ●3 łyżki mąki ●łyżka masła ●sól ●olej ●cytryna (do skropienia ryby oraz do dekoracji)

  • Składniki na 5 porcji: 1 sprawiony karp (ok. 1 kg), 1 cytryna, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki masła, 10 dag płatków migdałowych, 1 łyżka koniaku, sól, pieprz, olej do smażenia karpia...

  • ...2 kg filetów karpia, sól, mielony biały pieprz, por, 100 g orzechów włoskich, 1/2 szklanki białego wina, olej do smażenia, cytryna do podania. PASTA RYBNA: 2 anchois, żółtko jajka ugotowanego na twardo, korniszon, łyżeczka kaparów, łyżeczka masła.

  • Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg karpia, 1 szklanka bułki tartej, 1 duża cytryna, 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 10 dag masła, sól, 1 łyżka oleju, 1 kg ziemniaków. Do dekoracji kilka gałązek koperku, orzechy włoskie, smażone plasterki cytryny, paseczki skórki cytrynowej.

  • Składniki: 1-1,5 kg karpia, cytryna, 3 łyżki mąki, 2 jajka, 1 szkl. bułki tartej, masło, ząbek czosnku, po 1 łyżce oleju i szczypiorku, koperek, 2 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa.

  • Składniki: karp o wadze około 1,2 kg, 4 łyżki cukru białego drobnego, szczypta cynamonu, 4 łyżki masła, 50 ml śmietanki 30-proc. UHT , 8-10 śliwek świeżych albo mrożonych, 10 dag pierniczków katarzynek bez polewy, 2 łyżki delikatnej oliwy z oliwek, sól, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg karpia, 1 szkl. bułki tartej, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, sok z 1 cytryny. Na masło ziołowe: 1/4 kostki masła, 4 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, natki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz...

Przepisy na temat: smażony karp
  • Karp smażony w migdałowej panierce

    Ciężko wyobrazić sobie bez niego Święta! W każdej postaci jest po prostu pyszny! Co powiecie na smażonego karpia w chrupiącej panierce z płatkami migdałowymi…?

  • Karp smażony z masełkiem ziołowym

    Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg karpia, 1 szkl. bułki tartej, 2 jajka, 3 łyżki mąki, 1 łyżka masła, 1 łyżka oleju, sok z 1 cytryny. Na masło ziołowe: 1/4 kostki masła, 4 łyżki posiekanego koperku, szczypiorku, natki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

  • Wigilijny karp z ziołami

    Sposób przygotowania Karpia doprawić solą i pieprzem. Do brzucha włożyć kilka gałązek ulubionych ziół i odstawić do lodówki na kilka godzin. Tak przygotowanego karpia smażyć bardzo powoli na klarowanym maśle z obu stron. Wyciągnąć zioła dopiero gdy karp będzie gotowy. Smacznego! Rada: By pozbyć się zapachu mułu należy obłożyć rybę plastrami cebuli i kawałkami czosnku na noc. 

  • Karp w majeranku

    Sposób przygotowania 1. Sprawionego karpia dokładnie myję i osuszam. Rybę kroję na równe dzwonka. Cebule obieram, kroję w plasterki.  2. Dzwonka karpia układam jedno obok drugiego w płaskim naczyniu. Obkładam plasterkami cebuli. Posypuję majerankiem. Szczelnie przykrywam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 2 dni. o tym czasie dzwonka wyjmuję, posypuję solą i obtaczam w mące. Smażę na...

  • Karp smażony

    Prosty sposób na karpia.

  • Karp z migdałami

    Składniki: 8 dzwonek karpia 30 dag płatków migdałowych 2 jajka pół cytryny niepełna szklanka mąki łyżka masła olej sól pieprz Przygotowanie: 1. Karpia umyj, osusz(...) mąkę ze startymi migdałami, do trzeciego wsyp migdały. 2. Kawałki karpia obtocz w mące ze zmielonymi migdałami, potem w jajku, na koniec w migdałach. Na rozgrzanej patelni smaż rybę z dwóch stron, aż...

  • Jak przechować i smażyć karpia

    Po kupieniu karpia (najlepiej sprawionego), płuczemy go w zimnej wodzie, osuszamy i nacieramy solą.

  • Ryby smażone na... pergaminie

    ...zawsze zdają sobie sprawę z tego, jak smażyć. Okazuje się, że do smażenia nadają się świetnie ryby tłuste, np. karp, lin, sum. "Warto pamiętać, żeby dodawać na patelnię małą ilość oleju lub...

  • ...2 kg filetów z karpia, 0,1 l octu winnego lub jabłkowego, 10 ziaren czarnego pieprzu, 500g cebuli, 3 liście bobkowe, sól, olej do smażenia.

Dyskusje na temat: smażony karp
  • Re: Wasze najbardziej ulubione danie to... ?

    Chyba trudno się ustosunkować bo w zależności od pory roku. Raz jest to pizza, raz karp smażony, innym razem ratatuj no ale teraz to prym wiodą truskawki oczywiście (pod różną postacią - serniki, pierogi, knedle czy zwykły mus). A taki jak ten serniczek jest pyszny

  • Re: Barszcz z uszkami nadzianymi karpiem

    uszka z karpiem - FUJ ! OChyda! Karp to owszem ale smażony !- MIAM, MIAM :)

  • Re: Halogen Oven przepisy.

    przez 10 minut. SMAŻONY BOCZEK Wybierz ładny kawałek chudego boczku, lub odkrój nadmiar tłuszczu z plastrów. Rozłóż plastry boczku na metalowym ruszcie. Nastaw termostat na 200˚C, czas smażenia wynosi(...) folii aluminiowej na ruszt i lekko posmarować olejem. Zalecana temperatura pieczenia 2250C przez 15 min. na wysokim ruszcie. KURCZAK SMAŻONY PO TEKSAŃSKU kurczaka ćwiartujemy i wkładamy na 15 min do

  • Re: Karp z orzechami

    Karp smażony z cebulką http://dobrakuchniamamy.blogspot.com/2014/03/karp-smazony-z-cebulka.html

  • Re: Karp - jak przygotować?

    smażony karp w panierce jest absolutnie konieczny aby odbyły się wogóle święta :) aby pozbyć sie ewentualnego posmaku mułu moczymy go ( najlepiej całą noc) w mieszance woda + mleko pół na pół , smacznego

  • Re: Karp ze śliwkami

    klasyczny przykład psucia ryby. Karp najlepszy jest smażony, gotowany, w galarecie i w zalewie octowej.

  • Karp - jak przygotować?

    Witajcie :) Przygotowuję tegoroczną Wigilię dla całej rodziny :) i nie ukrywam, że chcę ich zaskoczyć czymś nowym, ale jednocześnie tradycyjnym ;D tak więc karp musi być! (wszyscy go uwielbiają) Sama już nie wiem... w galarecie? zwyczajnie, smażony z panierce? I co zrobić by nie czuć mułu, który psuje smak, nawet najlepiej przygotowanej ryby? Macie może jakieś sprawdzone przepisy by było pysznie

  • Re: Kolejność wigilijnych potraw

    Opłatek+życzenia, barszcz grzybowy z ziemniakami, barszcz czerwony z uszkami grzybowymi, pierogi z kapustą i grzybami, kompot ze śliwek z białą fasolą, karp smażony w panierce lub karp w galarecie, kutia, ciasto

  •  Re: potrawy wigilijne

    Potraw jest nawet więcej niż 12... Zupy :Barszcz z uszkami, grzybowa, rybna. Kompot z suszu Karp smażony, karp w galarecie, pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oliwce, śledź w śmietanie, kapusta z grzybami, groch z kapustą Makiełki, pierniczki, sernik, makowiec

  • Re: Akcja kolacja

    starczyło. Nakładają kopiastą ilość sałatki i glimią przez całe przyjęcie, w końcu zostawiają resztki. Szlag mnie trafiał na takie marnotrawstwo. Druga sprawa – Wigilia, aż wstyd pisać – smażony karp podany ze wszystkimi potrawami. I okazuje się, że dwie osoby (całe szczęście, takie które weszły do rodziny), uwielbiają karpia. I po opłatku zabierają się do obżerania karpiem, nie stosując zasad