• Informacje na temat:

    śmietana 30 do sosów

Artykuły na temat: śmietana 30 do sosów
  • Śmietana i Włochy: Trudna relacja

    Śmietana tak naprawdę nie należy do włoskiej tradycji. To Polacy, Niemcy i Amerykanie dodają ją kilogramami do makaronu, a potem wypominają nam, że włoska kuchnia jest tłusta - piszą autorzy książki "Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masi.

  • Profiterolki z bitą śmietaną

    Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej sztuki około 0,60 zł 1. Ciasto. Profiterolki, czyli małe ptysie, pieczemy według rady naszej ekspertki , Hanny Szymkiewicz.  2. Krem. Kremówkę o zawartości tłuszczu 30 lub 36 proc. ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z prawdziwą wanilią. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan-fix. 3. Sos: Czekoladę łamiemy, wrzucamy do rondelka i wlewamy...

  • Skład na 4 porcje: ● 400 g kurek ● por ● 150 g selera ● 30 g masła ● 200 g śmietany ● 150 ml bulionu ● 500 g makaronu ● 1–2 łyżki mąki kukurydzianej ● sól, pieprz do smaku.

  • Składniki na cztery porcje: • 30 dag truskawek • 200 ml kwaśnej śmietany • 2 szklanki mleka • 2 jajka • 1,5 szklanki mąki • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 2 łyżki cukru • szczypta soli • 1 mała torebka cukru waniliowego • olej słonecznikowy...

  • Kurczak w aromatycznym sosie

    .... 180°C, piec ok. 30 minut.  Mąkę wymieszać ze śmietaną i jajkami, posolić. Wyrobić mikserem na gładkie ciasto, odstawić na 15 minut. W garnku zagotować wodę, osolić. Partiami robić kluski kładzione...

  • Składniki dla 4 osób: 30 dag makaronu spaghetti, 80 dag świeżego szpinaku lub paczka mrożonego w liściach, cebula, kilka ząbków czosnku, 10 dag sera gorgonzola, 2 łyżki śmietany 18-proc., 2 łyżki oleju lub oliwy, gałka muszkatołowa, sól, pieprz...

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mrożonych filetów z mintaja, 1 jajko, 1 cebula , 1/2 brokuła, 1 cytryna, 1 szklanka śmietanki 30-36 proc., 1 łyżka bułki tartej, 3 łyżki mąki, sól, pieprz.

  • Składniki na 6 porcji: ● 30 dag truskawek ● 200 ml kwaśnej śmietany ● 2 szklanki mleka ● 2 jajka ● 1,5 szklanki mąki ● łyżeczka proszku do pieczenia ● 2 łyżki cukru ● sól ● torebka cukru wanilinowego ● olej.

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag mięsa mielonego wołowego lub drobiowego, 30 dag grzybów (leśnych lub pieczarek), 500 ml bulionu, 150 ml gęstej śmietany 18 proc., 1 duża cebula, 1 jajko, 4 łyżki mąki, 4 łyżki masła, 2 łyżki bułki tartej, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, kilka gałązek natki pietruszki, olej do smażenia...

  • Składniki na 8 porcji: 1,3 kg ziemniaków, 2 cebule, 1 łyżka masła, 5 jajek, 15 dag śmietany kremówki 30 proc., 150 ml mleka, sól morska, 3 ząbki czosnku, pieprz świeżo mielony, starta gałka muszkatołowa, 5 dag sera typu parmezan, 3 gałązki natki pietruszki qmasło do posmarowania tortownicy...

Przepisy na temat: śmietana 30 do sosów
  • Zapiekanka rybna w serowym sosie

    ...rozgrzanego do temperatury 180 st. C. Piecz przez 30-35 minut. Podawaj np. z ryżem ugotowanym na sypko albo z kawałkiem chrupiącej bagietki.

  • Mięso i sos - para idealna

    ...i zagotuj, mieszając. Gotuj na małym ogniu ok. 5 minut, aż śmietana zacznie gęstnieć. Dodaj skórkę cytrynową i sok, zagotuj. Zdejmij z ognia, przypraw do smaku. Wsyp posiekaną bazylię, zamieszaj.  5. Polej(...) tymianek, przypraw do smaku.  4. Zapiekaj 2 godziny, dodaj pieczarki i piecz jeszcze 30 minut. Gotowe posyp świeżym tymiankiem. Podawaj z bagietką lub purée ziemniaczanym.  Kurczak po myśliwsku...

  • Żeberka w sosie

    Składniki na 6 porcji: - 75 dag chudych żeberek, - 2 dag mąki, - 1/2 szklanki białego wina, - mleko, - 1/2 puszki zielonego groszku, - 30 dag marchwi, - 5 łyżek oleju, - sól, pieprz, majeranek Przygotowanie: Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze części, posypać przyprawami i mąką. Zrumienić na oleju, skropić wodą, dusić pod przykryciem. Marchew obrać i umyć, ugotować z dodatkiem...

  • Kaczka w pikantnym sosie

    ...rozprowadzić winem i śmietaną, zagotować, zagęścić mąką. Kaczkę poporcjować, podać z sosem. Czas przygotowania 30 minut Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się! Lubisz potrawy z drobiu? Zobacz również...

  • Ryba w sosie pieczarkowym

    Składniki: - 1 kg. płotek, - 1 cebula, - 15 dag pieczarek, - 2 łyżki masła, - 1,5 łyżki mąki, - 1 szklanka śmietany, - 1 łyżka siekanej natki pietruszki, - sól, pieprz, - olej do smażenia Przygotowanie: Rybki sprawić, oczyścić, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, wstawić do lodówki na 30 min. Na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać plastry pieczarek i chwilę smażyć...

  • Stek w sosie pieprzowym

    Składniki: - 3 łyżki ziaren czarnego pieprzu, - 8 filetów z polędwicy wołowej (mignon) lub 4 z antrykotu czy dowolnej części polędwicy, - oliwa, - 1/2 cebuli (średniej wielkości), - 30 g czystej wódki, - 50 g czerwonego wina, - 50 g rozrobionego sosu mięsnego z torebki, - 10 dag gęstej śmietany 18 proc. Przygotowanie: 1. Na suchą, zimną patelnię o wyższych brzegach wsyp całe ziarenka...

  • Indyk w sosie cebulowo-śmietanowym - przysłała Ola

    ...pierś z indyka, zupa cebulowa z torebki, śmietana (30%), zielona pietruszka...

  • Makaron w sosie śmietanowym z poledwiczką wieprzową

    Składniki: - 1/2 opakowania makaronu grube rurki, - 1 duża polędwiczka wieprzowa, - 1 szklanka śmietanki 30 proc., - 0,5 cukinii, - 20 dag pomidorków koktajlowych, - 1 cebula, - 1 ząbek(...) śmietana, sos można zagęścić zasmażką. Sos połączyć z odcedzonym, gorącym makaronem, przemieszać, podawać. Czas przygotowania 40 min. Przepis na 4 osoby. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim...

  • Mus jogurtowy z sosem truskawkowo-rabarbarowym

    Składniki: - 0,5 lt jogurtu naturalnego, - 1 szklanka śmietany 30 proc., - 1/2 torebki cukru waniliowego, - 3 łyżki cukru pudru, - 1/2 cytryny, - 2 plaskie łyżki żelatyny, - 3 gałęzie rabarbaru, - 30 dag truskawek, - 3 łyżki cukru, - 3 łyżki galaretki truskawkowej Przygotowanie: Jogurt wymieszać z 2 łyżkami cukru pudru, cukrem waniliowym, startą skórką z cytryny i sokiem z połowy...

  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    ...cięty w drobne słupki i śmietana. Pizzę przypomina także przysmak węgierski o nazwie langosz. Ma postać chlebowego placka smażonego w głębokim oleju, obsypanego tartym serem, polanego śmietaną(...) nieskazitelności oryginalnego przepisu. Każdy, kto chce we Włoszech swoją pizzę nazwać autentyczną neapolitaną, musi się upewnić, że potrawa spełnia określone reguły, m.in. ma średnicę 30- 35 cm, uniesione brzegi...