• Informacje na temat:

    soczewica z kasza jeczmienna

Artykuły na temat: soczewica z kasza jeczmienna
  • Zupa jest lekka, pożywna, bogata w białko. Przepada za nią moja córeczka.

  • Wrzesień – zdrowo, smacznie i pożywnie czyli kasze na stół!

    Kasza kojarzy nam się zwykle tylko ze smacznym dodatkiem do codziennych posiłków. Nic bardziej mylnego - bo jako bohater dania smakuje równie wyśmienicie! Zapiekanki, sałatki, a nawet kotlety - to(...) składników odżywczych. Dlatego marka WINIARY zachęca do włączania jej do codziennego jadłospisu proponując oryginalne przepisy na dania, dzięki którym kasza z pewnością powróci do naszego menu...

  • Składniki na 6 porcji: • po pół szklanki ugotowanej czerwonej i zielonej soczewicy • marchew • cebula • szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej • 2 łyżki siemienia lnianego • jajko • natka pietruszki • sól • pieprz • kurkuma • oliwa. Dodatkowo: • jogurt grecki • czosnek • sól.

  • Niedobór magnezu - czym może się objawiać?

    Już od najmłodszych lat jesteśmy uczeni przez rodziców, by pamiętać o częstym jedzeniu warzyw i owoców. Słusznie - ich regularne spożywanie dostarcza wielu niezbędnych składników mineralnych i pozwala wyeliminować niedobory pierwiastków, w tym magnezu. Mimo iż staramy się odżywiać jak najlepiej, to sama dieta może nie wystarczyć...

  • Siedem prostych zasad żywieniowych

    ...mieszanek mąk, które zawierają tylko czystą skrobię. Takie produkty nie będą służyć zdrowiu. Do obiadu świetnie nadają się: kasza pęczak, gryczana, jęczmienna lub ryż pełnoziarnisty. Nie polecam kaszy(...), zwłaszcza jagody, porzeczki, dzika róża i maliny, zawierają sporą dawkę witaminy C. 3. W codziennej diecie powinny znaleźć się suche rośliny strączkowe różnego rodzaju: fasola, soczewica, groch...

  • Przyspieszamy metabolizm

    ...bogate w węglowodany złożone (brązowy ryż, kasza jęczmienna, komosa ryżowa), owoce i warzywa. Do tego umiarkowane ilości białka (gotowane mięso i ryby). Zero tłuszczu, nawet do smażenia! Obowiązkowo(...). Przez 3 dni jemy produkty bogate w zdrowe tłuszcze (orzechy, awokado, humus, masło migdałowe), umiarkowane ilości białka (np. tłusta ryba morska, warzywa strączkowe: soczewica, ciecierzyca, fasolka...

  • Natura kontra gościec

    ..., ziemniaki) nasilają objawy RZS. Warto na 2 tygodnie wyeliminować je z diety, by sprawdzić, czy objawy złagodniały. D Rośliny strączkowe (fasola, ciecierzyca, soczewica). Nie może zabraknąć ich...

  • Kotlety bez mięsa

    ...szklanki wody, dopraw solą, pieprzem i ostrą papryką. Gotuj mieszając, aż soczewica wchłonie wodę. Lekko przestudź i dodaj jajko. Wymieszaj i uformuj kotleciki. Obtocz je w bułce tartej i usmaż...

  • Dieta dla zdrowia i dobrej formy

    ...sól. Kasze pomogą walczyć ze stresem. Gryczana zawiera dużo magnezu, który dobrze wpłynie na twój układ nerwowy. Dobrym wyborem będzie też kasza bulgur, jęczmienna czy jaglana. Sięgaj po warzywa(...), a także escyny, chroniącej przed żylakami. Nie zawierają glutenu. Można jeść gotowane, pieczone lub prażone. Kupisz w marketach, ok. 7 zł/ 100 g. Kasza jaglana: Co miesiąc możesz przeprowadzić kurację...

  • Czy to może być cukrzyca?

    ...najbardziej wartościowe zawierają: chudy drób (np. indyk, kurczak) i ryby (np. dorsz, łosoś, mintaj, morszczuk), mleko i jego przetwory o zawartości tłuszczu 1,5 proc., groch, fasola, soczewica, soja. 30