• Informacje na temat:

    soda oczyszczona w piernikach

Artykuły na temat: soda oczyszczona w piernikach
  • Składniki na 16 porcji: Ciasto: 50 dag mąki , 20 dag masła, 15 dag płynnego miodu, 10 dag cukru, 4 łyżki mleka, 3 żółtka, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 paczka przyprawy do pierników, gotowa polewa z mlecznej czekolady. Masa: 2 szklanki mleka, 4 łyżki kaszy manny, 30 dag cukru pudru,25 dag masła, 20 dag powideł śliwkowych, 25 dag bakalii (orzechy, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa), aromat waniliowy

  • Składniki: 18 dag mąki, 8 dag cukru kryształu, 1 jajko, 2 łyżki masła, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 łyżeczka mielonego kardamonu, 4 dag naturalnego miodu, cukier puder do posypania

  • Składniki: szklanka miodu, szklanka cukru, 1/2 kostki masła, 50 dag mąki pszennej, 2 jajka, 1/3 szklanki mleka, czubata łyżeczka sody oczyszczonej, torebka przyprawy do piernika, sól.

  • Składniki na 10-12 porcji: Na piernik: 1 i ¾ szklanki mąki pszennej, 1 i ½ łyżki przyprawy do piernika, 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 2 łyżeczki kakao, ½ szklanki cukru, 20 dag płynnego miodu, ½ kostki miękkiej margaryny, 3 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc. Na krem: 2/3 szklanki cukru, 1 łyżka cukru wanilinowego, 6 łyżek kaszy manny, ½ l mleka, 17 dag miękkiego masła lub margaryny, 3 dag posiekanych pistacji.

  • Piernik przekładany powidłami

    Składniki na 12 porcji: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej, 1/2 szkl. cukru, 2/3 szkl. miodu, 1/2 kostki masła, 3–4 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1,5 łyżki przyprawy do piernika, 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżki kakao, 4 łyżki drobno posiekanych włoskich orzechów, 1 słoik powideł śliwkowych, 30 ml rumu, tłuszcz i tarta bułka do formy.

  • Składniki: jajko, 3 szklanki mąki, szklanka cukru, pół szklanki oleju, szklanka gęstej śmietany 22-proc., szczypta soli, łyżeczka cynamonu, pół opakowania przyprawy do piernika, 2 łyżki miodu, 2 łyżeczki sody oczyszczonej, garść płatków migdałowych, 3 tabliczki czekolady deserowej.

  • Piernik staropolski na karmelu

    Składniki na 16 porcji: 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej, 2 szkl. cukru, 2 jajka, 1 szkl. śmietany 22 proc., szczypta soli, 2–3 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 torebka przyprawy piernikowej, tłuszcz i tarta bułka do formy, cukier puder do oprószenia ciasta.

  • Przekładany piernik z marmoladą

    Składniki na 12 porcji: 3 szkl. mąki pszennej,1/2 szkl. cukru, 2/3 szkl. płynnego miodu, 1/2 kostki masła, 3 jajka, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 1 i 1/2 łyżki przyprawy piernikowej, 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 1/2 łyżki ciemnego kakao, 1 słoik marmolady lub powideł śliwkowych do przełożenia, 1 kieliszek (ok. 20 ml), rumu, tłuszcz i bułka tarta do formy, cukier puder do oprószenia ciasta, posiekane migdały do dekoracji.

  • Składniki: 1 szkl. cukru, 1 szkl. oleju, 40 dag mąki, 3 jajka, 3 szkl. startej marchewki, po 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, proszku do pieczenia i cynamonu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 3 łyżeczki kakao, 25 dag mieszanki bakalii, 1 op. gotowego kremu karpatkowego

  • Składniki: 3 szkl. mąki pszennej, 1 szkl. mąki żytniej, 1 i 1/2 szkl. cukru, 3 łyżki miodu, 2 jajka, 1 szkl. śmietany 22 proc., 2-3 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1 op. przyprawy piernikowej, tłuszcz i tarta bułka do formy, 1 op. gotowego lukru.

Przepisy na temat: soda oczyszczona w piernikach
  • Piernik po staropolsku

    Zimą chętnie pieczono piernik, dodając do niego dużo przypraw.

  • Piernik z bakaliami

    Osłodzi ci Święta.

  • Jeśli nie piernik to co?

    Jak urozmaicić świąteczny stół.

  • Piernik dojrzewający

    Ciasto na świąteczny piernik najlepiej przygotować kilka tygodni przed Wigilią, tak by zdążyło nabrać odpowiedniego smaku i aromatu. W kuchni staropolskiej ciasto to dojrzewało znacznie dłużej – zakopywano je w roku narodzenia córki, a piernik pieczono, gdy wydawano ją za mąż.

  • Multicooker: Piernik

    Czas przygotowania: 10 minut. Czas w Multicookerze: 1 h. Program: bake. Porcji: 12.

  • Piernik - Anna

    20 dkg masła, 20dkg cukru pudru, 1/2 kg miodu ( prawdziwego), 3/4 kg mąki pszennej, 2dkg sody oczysczonej, 2 jajka, 2 łyżki przypraw ( cynamonu lub goździki, ziele angielskie , gałka muszkatałowa, imbir lub przyprawe korzenną )

  • Piernik staropolski

    Świąteczne słodkości.

  • Pierniczki do ozdoby stołu wigilijnego i choinki - Piotr

    do ciasta: 600g mąki, 100g masła, 350g miodu, 1 łyżeczka przyprawy do piernika, 100g cukru, 1 jajko, 1/2 cukru waniliowego, łyżka kakao, łyżeczka sody oczyszczonej, rozdrobniona czekolada, garść bakalii; do ozdoby: białko z 1 jajka, 1/2 cukieru waniliowego, goździki, kolorowe landrynki, kora cynamonu mielonego, ewentualnie lukier

  • 50 dag miodu (ja dodaję naturalny, ale sztuczny też może być); 2 niepełne szklanki cukru; 25 dag masła lub margaryny; 1 kg i 1 szklanka mąki tortowej; 4 jaja; 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej; 1/2 szklanki mleka; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 1/2 szklanki siekanej skórki pomarańczowej; 1/2 szklanki rodzynek; 1 czubata łyżka ciemnego kakao; 2 płaskie łyżeczki cynamonu; 2 płaskie łyżeczki imbiru; 1/2 łyżeczki pieprzu; 1/2 łyżeczki mielonych goździków (bakalie można oczywiście...