• Informacje na temat:

    solone mieso

Artykuły na temat: solone mieso
  • Jak solić, aby nie przesolić?

    Używamy go dwa razy więcej niż powinniśmy. Czym zastąpić chlorek sodu?

  • Co zamiast mięsa?

    Na cenzurowanym jest mięso czerwone: wieprzowina, wołowina, gęsina, jagnięcina, dziczyzna, kaczka. I każde wędzone, solone czy zawierające substancje konserwujące. Międzynarodowa Agencja Badań nad(...) twarogowego półtłustego.  Aby dostarczyć żelaza Wołowina 110 g = ½ szklanki suchej kaszy gryczanej = 9 łyżek nasion słonecznika.  Wątróbka kurczaka 35 g = 3 płaty solonego śledzia = 275 g czarnych...

  • Co zamiast mięsa?

    Na cenzurowanym jest mięso czerwone: wieprzowina, wołowina, gęsina, jagnięcina, dziczyzna, kaczka. I każde wędzone, solone czy zawierające substancje konserwujące. Międzynarodowa Agencja Badań nad(...) twarogowego półtłustego.  Aby dostarczyć żelaza Wołowina 110 g = ½ szklanki suchej kaszy gryczanej = 9 łyżek nasion słonecznika.  Wątróbka kurczaka 35 g = 3 płaty solonego śledzia = 275 g czarnych...

  • Ziemniaczane pyzy z mięsem

    Polane cebulką z boczkiem.

  • Nie jesz mięsa? Sprawdź, czym je zdrowo zastąpić

    .... papryką. Orzechy : Szczególnie nieprażone i niesolone są dobrym źródłem żelaza, błonnika, magnezu, cynku, selenu i witaminy E. Wskazówka: Najlepiej jeść kilka (nie więcej, bo mają dużo kalorii...

  • Przygotowanie: Lasagne wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy według instrukcji na opakowaniu, delikatnie wyjmujemy, odstawiamy, by wystygło. Rozgrzewamy olej, wrzucamy mięso, mieszamy. Podlewamy małą ilością wody, solimy, doprawiamy pieprzem, pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, gałką muszkatołową. Wlewamy wino i gotujemy 10 minut. Dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy...

  • Zrezygnuj z czerwonego mięsa

    ...zaliczane są hamburgery, ale za "przetworzone" nie jest uznawane mięso solone lub jedynie zamrożone. Niezdrowe są także parówki, choć nie są one wytwarzane z czerwonego mięsa. Ile mięsa dziennie...

  • Zapiekanka ze schabem

    Sposób przygotowania: Schab krótko płuczemy, przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, solimy i gotujemy około 40 minut, studzimy.  Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie 15-20 minut, odcedzamy, studzimy. Kroimy w plastry i posypujemy papryką.  Kalafiora płuczemy i dzielimy na różyczki. Litr wody zagotowujemy z mlekiem, solimy i gotujemy 8 minut. Odcedzamy i zostawiamy do...

  • ​Co za dużo, to za słono

    Sól spożywana w odpowiednich ilościach przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ale zwykle solimy za dużo i sobie szkodzimy.

  • Składniki na 4 porcje: 1 por, kawałek imbiru, 500 g mięsa mielonego, 1 jajko, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 5 łyżek wina deserowego, sól, pieprz, ok. 250 ml niesolonego bulionu warzywnego, 3 łyżki sosu sojowego, 12 liści kapusty pekińskiej, 100 g makaronu ryżowego.

Zdjęcia na temat: solone mieso
Wideo na temat: solone mieso
  • Obalamy kulinarne mity

    Michel Moran: W gotowaniu istnieje masa mitów. Źle solimy mięso, warzywa gotujemy w zbyt małej ilości wody a do makaronu niepotrzebnie dolewamy oliwę.

Przepisy na temat: solone mieso
  • Faszerowane prawdziwki uświetnią twój obiad

    Sezon na grzyby traw w najlepsze. Można to wykorzystać i do dania obiadowego z mięsem przyrządzić faszerowane prawdziwki. Pyszny dodatek, który odmieni każdy obiad.

  • Składniki : jajka, mięso mielone wieprzowe, sól, przyprawy, bułka, mleko, olej, zielona sałata lub pietruszka.

  • 5 pomysłów na potrawy z orzeszkami ziemnymi

    Kurczak z patelni z orzeczkami ziemnymi  Składniki: 250 g ryżu 3 filety z kurczaka (po 175 g) 1-2 cebule (ok. 300 g) 2 łyżeczki oleju sól , pieprz 200 g śmietany kremówki 100 ml mleka 3-4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki masła orzechowego cukier pęczek szczypiorku 2 łyżki prażonych orzeszków ziemnych Przygotowanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Mięso...

  • Szaszłyki z indykiem

    Jeśli mimo wszystko nasi goście należą do tradycjonalistów i preferują mięsne szaszłyki, to warto przygotować ich wersję z indykiem w roli głównej.

  • Wątróbka a la kotlet - przysłała Ja-Nina

    15 dkg wątroby wieprzowej; przyprawy (pieprz lub do mięsa smażonego); cebula; magi w płynie; olej do smażenia; 1 jajko; bułka tarta

  • Rumiane steki z polędwicy

    Dla miłośników wołowiny

  • Zupa ramen

    Ramen to niezwykle popularna japońska zupa, która swój początek miała w… Chinach. Dzięki licznym dodatkom jest niezwykle pożywna i sycąca. Jej atutem jest również możliwość wymiany i dobierania składników wedle własnego uznania i upodobań kulinarnych. Poniżej przepis na delikatny i lekki ramen drobiowy.

  • Sprawdzone sposoby

    Warto skorzystać z dobrych rad doświadczonych gospodyń domowych.

  • Wiosenne przepisy z nutką orientu

    Większość z nas wraz z nadejściem długo oczekiwanej wiosny zmienia swoje dotychczasowe nawyki żywieniowe. O tej porze roku posiłki mają być przede wszystkim lekkie i zdrowe, ale także pożywne. W wiosennej diecie idealnie sprawdzą się przepisy kuchni orientalnej, które wprowadzą do naszego menu nowe, wyraziste smaki.

  • Propozycja na solidny, rodzinny obiad

    Ważne, by udka z kaczki rzeczywiście piekły się długo w niskiej temperaturze, wtedy są bardzo miękkie w środku a na zewnątrz apetycznie chrupiące. Jeśli przygotowujemy więcej niż 6 udek, pamiętajmy by odpowiedni wydłużyć czas pieczenia. Czerwona kapusta duszona w winie jest świetnym dodatkiem do kaczki.