• Informacje na temat:

    solony dorsz c

Artykuły na temat: solony dorsz c
  • Składniki na 4 porcje: 50 dag fileta z dorsza , 4 czerwone papryki, 2 cebule, 1 puszka pomidorów krojonych, 1 słoiczek marynowanych kaparów,3 łyżki soku z cytryny, 6-8 łyżek oleju, gałązki tymianku, sól, pieprz, słodka papryka...

  • Smażona papryka z dorszem i kaparami

    ...1. Rybę umyć, osuszyć, poporcjować, skropić sokiem, oprószyć solą i pieprzem, obsypać tymiankiem, przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby smaki się przegryzły. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dorsza smażyć na złoto po ok. 4 minuty z każdej strony.  2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Warzywa...

  • Dorsz z Colesławem z mięty

    ...700 g filetów z dorsza, oczyszczonego ze skóry i ości, pociętego na ukos w paski szerokości 1,5 cm, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, półtorej łyżki oliwy z oliwek, około 24 listków mięty do dekoracji. Mieszamy razem: miód, sok z cytryny, majonez, śmietanę i miętę. Doprawiamy solą i dodajemy ogórka. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, następnie odcedzamy sok i go zachowujemy. Rybę skrapiamy...

  • Roladki ze śledzia Składniki: 4 płaty solonych śledzi, sól, koperek, 2 jajka na twardo, sok z cytryny, szczypiorek,...

  • Składniki: 80 ml oleju roślinnego, 30 g solonej ryby suszonej, np. dorsza, 100 g filetów z udka kurczaka pokrojonych na kawałki, 2 jajka, 400 g długoziarnistego ryżu ugotowanego na parze, 1/2 szklanki drobno posiekanej cebulki dymki, 1 szklanka kiełków fasoli sparzonych we wrzątku, 1 łyżka jasnego sosu sojowego.

  • ...250 g świeżego dorsza atlantyckiego lub tuńczyka pokrojonego w cienkie plasterki (sashimi), 20 g odsączonych solonych kaparów, drobno starta skórka z 1 cytryny, sok z połowy cytryny, 1 łyżka czerwonego octu winnego, rukola i natka pietruszki do podania, sól, pieprz do smaku. Na pietruszkowy stracci: 1,5 szklanki natki pietruszki, 2 jajka, 300 g mąki pszennej typu 00 (włoska do makaronów) lub...

  • Saltimbocca z dorsza, purée z warzyw z rukola, emulsja z suszonych pomidorow z rozmarynem

    .... Ryba 6 kawalkow dorsza ale nie byle jakich kawalkow... we Francji nosi to nazwe dos de cabillaud to grube kawalki z grzbietu/plecow ryby, ktore nie beda sie rozpadac podczas pieczenia i sa...

  • Ryby mają głos

    Jakie państwo mają ryby? - klasyczne pytanie w nadmorskiej czy nadjeziornej restauracji w Polsce zawsze wzbudza popłoch. Bo jeśli jest łosoś, to norweski, panga - wietnamska, matiasy - holenderskie, tilapia -chińska. A gdzie ryby z jeziora, nad którym siedzimy? Gdzie bałtyckie dorsze, łososie, turboty, witlinki i sandacze? Nie ma, I długo nie będzie. Dlaczego? Bo w Polsce ryby głosu nie mają.

  • Kotlety rybne

    ...). Moja rodzina preferowała bardzo słone kotlety rybne i często robiła je z solonego dorsza, gdy Atlantyk jeszcze był pełen tych ryb. Wymieszaj ziemniaki z gravlaksem, jajkiem, cebulą, musztardą...

  • Bo ryba jest dobra na wszystko

    ...mleka. Dodajmy jeszcze, że mięso ryb zawiera dużo witamin. Ich ilość jest związana z zawartością tłuszczu. Chude gatunki (np. mintaj, morszczuk, dorsz, tuńczyk, pstrąg i szczupak) są bogate...

Przepisy na temat: solony dorsz c
  • Dorsz z jesiotrem

    Przygotowaliśmy dla Was specjalną wariację kulinarną łącząc pieczonego dorsza z wędzonym jesiotrem. A to wszystko w towarzystwie marynowanej brukselki z twarożkiem.

  • Dorsz z Colesławem z mięty

    ...700 g filetów z dorsza, oczyszczonego ze skóry i ości, pociętego na ukos w paski szerokości 1,5 cm, sól, świeżo zmielony czarny pieprz, półtorej łyżki oliwy z oliwek, około 24 listków mięty do dekoracji. Mieszamy razem: miód, sok z cytryny, majonez, śmietanę i miętę. Doprawiamy solą i dodajemy ogórka. Wstawiamy do lodówki na pół godziny, następnie odcedzamy sok i go zachowujemy. Rybę skrapiamy...

  • Ryba po grecku z morelami

    Składniki: 1 kg filetów z ryby (np. dorsz) 100 g suszonych moreli np. Bakalland namoczonych w wodzie 3 papryki konserwowe 1 szklanka wody 1 kostka bulionu rybnego olej do smażenia mąka do oprószenia ryby 4 łyżeczki przecieru pomidorowego sól, pieprz 1 łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie: 1. Rybę myjemy, solimy i obtaczamy...

  • Agnieszka Kręglicka radzi jak odmienić wielkanocne potrawy

    ...tworzyć emulsję z tłuszczem. I np. jajko ryby, a konkretnie ikra dorsza, która jest takim produktem greckim - solona ikra dorsza tarama - ucierana z oliwą, daje tę samą konsystencję jak majonez, natomiast...

Dyskusje na temat: solony dorsz c
  • Re: mielone z ryb

    kiedyś Makłowicz podawał przepis z Portugalii, to był solony dorsz ale sądzę, że pstrąg też może być: zmielona ryba + ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, tyle samo co ryby + jajo + zielona posiekana natka pietruszki, można dodać cebulki, pieprz, czosnek. Wyrobić na masę i obsmażyć na patelni, podawać z sałatkami. Robiłam i wszystkim smakowało. A na jutro rozmrożę rybkę i coś zrobię