• Informacje na temat:

    sos beszamelowy z żurawiną

Artykuły na temat: sos beszamelowy z żurawiną
  • Z mięsa mielonego

    .... Sos beszamelowy zdjąć z ognia, wymieszać z połową tartego sera. W brytfannie wyłożonej pergaminem kłaść warstwami: 1/3 plastrów bakłażana, 1/2 masy mięsnej, 1/3 plastrów bakłażana, resztę mięsa i jeszcze raz bakłażany. Zalać sosem beszamelowym, posypać resztą sera. Zapiekać ok. 45 minut w 170°C Kotlety mielone z kieszonką Składniki na 4 porcje: 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego...

  • Pasztet niejedno ma imię

    ...konfitura z borówek, jeżyn czy malin również będzie doskonałym dodatkiem. Największe pole do popisu mamy jednak w przypadku sosów. Od najdelikatniejszych śmietanowych czy koperkowych, poprzez mocniejsze chrzanowe, serowe i pieprzowe, a kończąc na słodkich sosach majonezowych. W staropolskiej kuchni jako dodatek do pasztetów popularne były sosy cebulowe oraz beszamelowe. Pasztet z piersi kaczki...

Przepisy na temat: sos beszamelowy z żurawiną
  • Pieczony filet z indyka w sosie beszamelowym z żurawiną

    .... 1 godzinę. 2. Masło rozpuścić  w garnku, dodać mąkę, wymieszać i podsmażyć krótką chwilę. Do zasmażki wlać zimny rosół, śmietankę i często mieszając doprowadzić do wrzenia. Sos doprawić do smaku białym pieprzem, gałką muszkatołową i w razie potrzeby solą. Upieczonego indyka pokroić na porcje, wyłożyć na talerze i polać sosem beszamelowym. Na każdą porcję indyka w beszamelu rozprowadzić po jednej...

  • Pasztety

    ...i przetwory. Zwłaszcza w ostatnim czasie swój triumf świętuje żurawina, ale także konfitura z borówek, jeżyn czy malin będzie doskonałym dodatkiem. Największe pole do popisu mamy jednak w przypadku sosów. Od najdelikatniejszych śmietanowych czy koperkowych sosów, poprzez mocniejsze chrzanowe, serowe i pieprzowe, a kończąc na słodkich sosach majonezowych. W staropolskiej kuchni, jako dodatek do pasztetów...