• Informacje na temat:

    sos biały-domowy

Artykuły na temat: sos biały-domowy
  • Składniki na 4 porcje: 25 dag gotowych pierożków tortellini, np. z szynką parmeńską, 10 dag szynki parmeńskiej, 20 dag cukini, 25 dag małych pomidorków, 1 mała cebulka dymka, 2 garści rukoli, 1 ząbek czosnku qszczypta oregano, 1 łyżka oliwy, 1/2 łyżeczki pieprzu grubo mielonego; sos: 2 łyżki oliwy, 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny, 1 łyżeczka octu balsamicznego, 1 łyżeczka ziół...

  • Składniki: 5 płatów filetów śledziowych, 8 suszonych śliwek bez pestek, 4 suszone morele, 2 suszone figi, 3-4 łyżki dobrego przecieru pomidorowego (u mnie domowy), 2 łyżki octu winnego, białego duża łyżka płynnego miodu (lekko zaokrąglona), łyżka dobrego rumu, 150 ml letniej, przegotowanej wody, 5 łyżek oleju, 2 cebule szalotki (lub duża cebula), 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, po 2 ziarenka...

  • Ewa Wachowicz: Gotowanie po krakowsku

    Gotowanie po krakowsku zaczyna się od zupy kminkowej. Jej bazą jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy. Zresztą nie tylko, bowiem w wersji najprostszej zupa(...) których poda sos z suszonych moreli i jabłka. Zobacz cały program: Zupa kminkowa Przygotowanie: Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak...

  • Domowe frytki

    C. Domowe sosy Do frytek, najlepiej w osobnej miseczce, możesz podać sos. Wymieszaj biały gładki serek z jogurtem naturalnym, dodaj drobno pokrojony szczypiorek i cebulkę oraz łyżkę oliwy z oliwek. Jeśli lubisz bardziej intensywny smak - dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek. Zrób też domowy ketchup. Warto go przyrządzić, bo nie zawiera konserwantów i sztucznych barwników. Wybierz dojrzałe...

  • Piknik po włosku

    ...szparagami. Sekret dobrej vignaroli tkwi w niedodawaniu (broń Panie Boże!) wody, warzywa mają się dusić we własnym sosie z połową kieliszka białego wytrawnego wina. Uwielbiam też sałatkę z bobem, pecorino i miętą. Około pół kilo łuskanego bobu gotujemy  3-4 minuty i hartujemy pod zimną wodą. Odstawiamy do wystygnięcia i w tym czasie robimy sos do sałaty, mieszając oliwę, ocet, sól i pieprz. Dodajemy do...

  • Inulina: Słodki proszek, który usprawnia pracę jelit

    ...i dorosłym, i dzieciom . Warto sięgać po biały proszek, rośliny lub produkty, które zawierają ten prebiotyk (w sklepach jest coraz więcej takich produktów, dlatego warto uważnie czytać etykiety(...) obniżenia kaloryczności produktów spożywczych. Inulina jest także skutecznym zagęstnikiem, dlatego świetnie sprawdzi się podczas przygotowywania sosów, kremów czy zup-kremów. Produkty, do których użyto...

  • Dobre bo domowe

    Musiałam dopiero przyjechać do Warszawy, w odległym już 1983 roku, by zobaczyć, jak powstaje dżem. We Włoszech dżemy oczywiście się jada, ale kupione. Wyjątkiem jest sos z pomidorów, który każda Włoszka robi sama według przepisu przekazywanego przez pokolenia.  Wcześniej te słodkie przetwory na dobrą sprawę istniały tylko w brytyjskiej połowie mojej świadomości, bo oczywiście nie ma angielskiego...

  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    ...– zieloną bazylię, czerwony sos pomidorowy i biały ser mozzarella z pewnością podbije serca naszych domowników. Najlepiej smakuje z dodatkiem Sosu czosnkowego WINIARY! Jeśli mamy w domu pociechy, które(...) niezawodny przy codziennym doprawianiu posiłków. Sos Boloński Italia WINIARY – pyszny i wyrazisty sos o smaku pomidorów dojrzewających w śródziemnomorskim słońcu wzbogacony o aromatyczną bazylię czy...

  • Wielkanoc w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie

    ...pokolenie przez babcie oraz mamy. Barszcz biały, dania z gęsi i kaczki, domowe mazurki oraz jajka przyrządzone na tysiąc sposobów – to bez wątpienia wizytówka Wielkanocy! Mimo wszystko coraz częściej(...)? Klasycznie majonezem, chrzanem, bądź sosem tatarskim, albo też pokusić się o coś zupełnie nowego, np. pastę z awokado, siekane pieczarki, szpinak lub tuńczyka. Jajka nie może zabraknąć też...

  • Jak usunąć plamy?

    ...do prania oraz ciepłej wody. Tłusty sos Trzeba działać szybko i zasypać plamę mąką ziemniaczaną lub talkiem, który wchłonie tłuszcz. Trzep tkaninę i posypuj na nowo, aż plama będzie mniej widoczna...

Przepisy na temat: sos biały-domowy
  • Domowa kostka rosołowa

    ...do swoich sosów zupełnie naturalną, smaczną i aromatyczną mieszankę warzyw i ziół. Wprawdzie nie przyrządzisz na nim rosołu, ale już zupy kremy jak najbardziej. Bulionetkę dodawaj w niewielkich ilościach - po łyżeczce do sosów i warzyw smażonych na patelni. A gdyby zdarzyło ci się poczuć trochę gorzej, nie szukaj suplementów diety na przeziębienie. Zacznij od kubka domowej bulionetki...

  • Finger Food na karnawałowym stole

    Północnej fantastycznie sprawdzą się jabłka zanurzone w słodkim sosie karmelowym oraz precle, które możemy zanurzyć w swojej ulubionej czekoladzie - ciemnej lub mlecznej - przekonuje ekspert "foodie people". Według niego świetnie podczas tego typu spotkań sprawdzą się włoskie crostini, czyli grillowana ciabatta albo inne pieczywo z dodatkami takimi jak świeża ricotta (biały ser włoski), figi...

  • Sprytny sposób na szybkie party

    ...śmietany 2 łyżka sosu tzatziki (np. marki Kuhne) 1 czerwona papryka garść orzechów włoskich sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach. Biały ser rozdrabniamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i sosem tzatziki. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy kromki chleba przygotowaną pastą. Układamy na nich pokrojoną w drobne paski czerwoną paprykę oraz...

  • Ciekawostki, fakty i mity o makaronie

    ...1. Jeśli chcesz mieć pewność, że makaron jest al dente, skorzystaj ze sprawdzonej metody: przełam ugotowany kawałek makaronu - jeśli zniknęła "linia życia", która jest widoczna jako mały biały punkt(...) utrudnić wchłanianie się sosów. Przelewanie go wodą po ugotowaniu, co powszechnie nazywamy hartowaniem, również jest zbędne - spłukuje to skrobię. 3. Najstarszy odnaleziony makaron miał 4000 lat...

  • Ale klops! - czyli, co jedzą Skandynawowie

    ...potrzebne są sól morska, biały pieprz i ziele angielskie. Jak czytamy w książce "Nordicana", traktującej o skandynawskim stylu życia: "Uformowane kulki o średnicy ok. 2,5 cm smaży się na maśle do(...) i ogórkami marynowanymi na słodko. Żeby jednak danie było kompletne, nie można zapomnieć o cudownie aromatycznym sosie, powstałym z wymieszania płynu pozostałego po smażeniu klopsów z niewielką...

  • Czosnkowe jin - jang

    Biały jest ostry i ma intensywny zapach, w czarnym pojawiają się aromaty suszonych śliwek, grzybów, wanilii i suszonych moreli. Pierwszy znany od lat, drugi - podbił kraje Wschodu i USA, a teraz zawitał do Europy. Oto czosnek czarny.

  • 10 łatwych przepisów na jabłka!

    ...zarówno na ciepło, jak i na zimno, np. z bitą śmietaną lub sosem waniliowym. Sprawdzi się zwłaszcza w przypadku małych niejadków, które nie Zapiekane z nadzieniem Wspaniałe zwłaszcza na imprezę(...) jabłuszek (surowych lub podpieczonych), ulubiony gęsty syrop (np. wiśniowy, malinowy, karmelowy), patyczki (np. szpadki szaszłykowe) i oto mamy ciekawą, słodką przekąskę, np. na domówkę. Domowy sok...

  • Kulinarne afrodyzjaki – jak je wykorzystać w kuchni?

    ...różnych sposobów, zarówno w wersji słodkiej (popularnej m.in. w Brazylii), jaki i wytrawnej. Jednym z najpopularniejszych dań wykorzystujących awokado jest guacamole - sos (salsa) wywodzący się...

  • Lato zamknięte w słoiku

    ...rozpuścił. 3. Zredukuj ogień i gotuj dżem ok. 60 minut, aż zacznie gęstnieć. Gorący przełóż do wyparzonych słoików. Zakręć, odwróć do góry dnem i zostaw, aby wystygł. Słodko – pikantny sos(...) i zgęstnieją. Dodaj cukier puder i mieszaj, aby dokładnie się rozpuścił. Gotuj jeszcze 20-25 minut (często mieszaj), aby sos zgęstniał.  3. Przełóż gorący sos do wyparzonych słoików i dokładnie zakręć...

  • Zdrowie z natury: 10 pytań o właściwości chrzanu

    ...gotowana w warzywach wołowina, do której przyrządzano specjalny sos z duszonych na maśle jabłek, białego wina, cukru i chrzanu. Warto podkreślić, że cesarz prawie nigdy nie chorował i przeżył blisko 90 lat(...) z białą kiełbasą. Dobrze komponuje się również z wielkanocnym żurkiem lub białym barszczem. Na polskich stołach królują także chrzan połączony ze śmietaną, ćwikła z chrzanem lub ostry sos chrzanowy na...