• Informacje na temat:

    sos do pierogów z makiem

Artykuły na temat: sos do pierogów z makiem
  • Świąteczne pierogi z makiem i sosem  z pomarańczy

    Ciasto: 30 dag mąki pszennej, jajko, ciepła woda, szczypta soli. Farsz makowy: 20 dag suchego maku, szkl. mleka, 1 i 1/2 łyżeczki masła, łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej, łyżka mielonych orzechów włoskich, łyżka cukru pudru, jajko, łyżka miodu. Sos: sok z 2 pomarańczy, 2 łyżki cukru, łyżeczka skórki pomarańczowej, do posypania: suchy mak.

  • Chińskie pierogi

    ... Mąkę i sól wsyp do miski, wlej wodę i wymieszaj. Gdy całość trochę przestygnie, wyrób ciasto do momentu, aż przestanie przyklejać się do miski. Następnie wyłóż je na blat posypany mąką i wyrabiaj dalej, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut. Mięso podsmaż na oleju, dodaj posiekany czosnek, por, szczypiorek, pieprz i imbir. Do farszu wlej sos sojowy i wymieszaj.  Ciasto...

  • Składniki ciasta: 40 dag mąki,szczypta soli, 3 jajka, ciepła woda. Farsz: 75 dag ugotowanych ziemniaków, 8 dag masła, 10 dag twarożku, 2 jajka, sól, pieprz, kilka łyżek tartej bułki. Sos: 10 dag masła, 4 łyżki maku, 4 łyżki startego żółtego sera.

  • Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    Nie ma wigilii u Bosackich bez pierogów z kapustą i grzybami. Lepię je dzień wcześniej z dziećmi. Najbardziej cierpliwa jest 12-letnia Zosia. 14-letnia Marysia woli piec ciasta. Trzyletni Franek(...). Nowoczesne przepisy kuchni polskiej", zaliczyłam pierogi do przekąsek gorących. Chociaż tradycyjnie w polskich barach i restauracjach podawane są jako danie główne. Ulepienie dobrej jakości pierogów to...

  • ...listki. Trochę bazylii odłóż do dekoracji, resztę posiekaj. Cebulę i czosnek obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj pomidory. Sos gotuj bez przykrycia, aż zgęstnieje. Pod koniec(...) oprószonej mąką stolnicy na placek o średnicy ok. 30 cm. Przykryj go plasterkami salami. Pozostaw wolne brzegi. Wędlinę posmaruj sosem pomidorowym. Nałóż pieczarkowe nadzienie. Oprósz solą i pieprzem...

  • Katarzyna Bosacka: Mak? Oj, tak!

    ...zachwyt gości jako składnik białego, piegowatego sosu jogurtowo-czosnkowego na zielonej sałacie z truskawkami, przykuwa wzrok w sosie beszamelowym na białych jak śnieg szparagach. Najbardziej znany(...) dziecko nie mogąc się doczekać na makowiec, robiłam sobie kogel-mogel z makiem. Jakież to były pyszne święta, takich Państwu życzę! Pstrąg w makowej skorupce   Filety myjemy, osuszamy, solimy...

  • ...pierogów, zasmażek i sosów najlepsza jest mąka pszenna. Do ciast drożdżowych – mąka luksusowa. Z kolei krupczatka służy do ciast kruchych i ciast makaronowych. Grzyby Powinny pochodzić ze środowiska...

  • Katarzyna Bosacka: Pierogi od św. Jacka

    Nie ma wigilii u Bosackich bez pierogów z kapustą i grzybami. Lepię je dzień wcześniej z dziećmi. Najbardziej cierpliwa jest 12-letnia Zosia. 14-letnia Marysia woli piec ciasta. Trzyletni Franek(...) kuchni polskiej", zaliczyłam pierogi do przekąsek gorących. Chociaż tradycyjnie w polskich barach i restauracjach podawane są jako danie główne. Ulepienie dobrej jakości pierogów to jednak koronkowa...

  • ..., przetrzyj przez sitko. Sosem polej pierożki. Posyp porzeczkami.

  • Pyzy, pierogi, kulebiaki

    Gnocchi z sosem pomidorowym Składniki na 4 porcje: 20 dag ziemniaków, 1 szklanka mąki, 1 łyżeczka suszonego oregano, 200 ml gęstego przecieru pomidorowego, kilka listków rukoli (można też dodać(...) wymieszać. Formować kluski(okrągłe), gotować 5 minut. Odcedzić. Pozostałe cebule pokroić w krążki, zagotować z odłożonymi skwarkami, śmietaną i resztą mleka. Pozostawić na ogniu, aż sos zgęstnieje...

Przepisy na temat: sos do pierogów z makiem
  • Calzone  – włoski pieróg

    ...  Sposób przygotowania: 1 Rozgrzej piekarnik do 230 st. C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na podsypanym mąką blacie, tak aby uzyskać koło śr. 30 cm. Skrop ciasto oliwą  i przełóż je na wyłożoną papierem blachę.  2 Posmaruj całe ciasto sosem pomidorowym, kończąc 2,5 cm od brzegu. Na połowie rozłóż plastry mozzarelli, pieczarki, kawałki bakłażana i karczocha, oliwki...

  • Pieczone pierogi ze szpinakiem

    Warto wypróbować ten przepis właśnie teraz, gdy mamy sezon na świeży szpinak!

  • Mąka na święta – jak wybrać właściwą?

    ...- mąka poznańska, znakomicie nadaje się do wyrobu pierogów, na pizzę, a także do zasmażek i sosów. Typ 500 - mąka wrocławska, z niej powstaną pyszne naleśniki, racuchy i gofry.   Typ 500 - mąka(...) której żadne polskie święta nie mogą się obyć. Robimy z niej przepyszne, tradycyjne ciasta, takie jak pierniki, makowce, serniki, a także różne rodzaje pierogów czy tradycyjne uszka z grzybami...

  • Calzone, czyli pieczone pierogi z warzywnym farszem

    ...i rozwałkuj na placki o średnicy 18 cm. Posmaruj sosem pomidorowym. Następnie na połowę każdego placka wyłóż farsz, pozostawiając wolny brzeg 2 cm. Posyp farsz serem i przypraw.  6. Zwilż wodą brzegi...

  • Pierogi lubelskie na słodko

    ...wody z odrobiną oleju. Gotujemy przez 2-3 min. od wypłynięcia pierogów na powierzchnię. Ugotowane pierogi polewamy obficie sosem wiśniowym.(...) rzepakowy) 1 czubata szkl. lekko rozgotowanej kaszy gryczanej sól do smaku Sos: 5 łyżek Konfitury np. z Wiśni nadwiślanki Herbapol   1 szkl. wiśni bez pestek 0,5 szkl. wina białego...

  • Piegowate pierogi z kapustą i grzybami, albo żółte ze śliwką i grzybami

    ..."W pierogach ważne jest ciasto, ale jeszcze ważniejszy jest farsz. Musi być wyrazisty, bardzo dobrze doprawiony" - przekonuje Katarzyna Bosacka. Samozwańcza mistrzyni lepienia pierogów proponuje piegowate pierogi z kapustą i grzybami albo żółte ze śliwką i grzybami.

  • Pierogi ruskie z pistacjowym sosem chili

    Ciasto: 500 g mąki pszennej; 1 jajko; 1/3 l mleka; sól. Sos: 2 łyżki orzeszków pistacjowych bez skorupek; 1 łyżeczka prażonych ziaren sezamu; 2 posiekane papryczki Przygotuj farsz: posiekaj cebule, zrumień je na maśle i przestudź. Ziemniaki i ser przepuść przez maszynkę, połącz z cebulą, przypraw do smaku solą, wymieszaj. Zrób ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołek, wbij do niego jajko...

  • ...), kroimy cebulę i dodajemy odrobinę wody. Przykrywamy pokrywką i czekamy (30 minut wystarczy). W zależności od tego, czy chcemy mieć sos śmietanowy czy sos własny dodajemy więcej wody (lub mniej). I na...

  • Tatarskie czebureki z farszem

    ...w patelni to ok. 1 cm) z obu stron na złoty kolor. Smażenie nie powinno być zbyt szybkie, żeby mięso nie pozostało surowe. Składniki na sos dokładnie wymierzać w miseczce. Czebureki podawać z zimnym sosem serowo-jogurtowym. Smacznego!

  • Z pomarańczami

    ..., dodać curry, sól i pieprz, skórkę pomarańczową pokrojoną w juliannę zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do wywaru, sos doprawić solą, pieprzem i cukrem. Kalafiora ugotować w oddzielnej osolonej wodzie, polać sosem i podawać. Czas przygotowania 0,5 h. Przepis na 4 osoby. Pierogi z pomarańczami Składniki: Ciasto: - 0,5 kg mąki, 2 małe jajka, - szczypta soli, 2 łyżki oleju, - ok...