• Informacje na temat:

    sos do pizzy włoskiej

Artykuły na temat: sos do pizzy włoskiej
  • Światowy Dzień Pizzy w Twojej kuchni z marką WINIARY!

    Pizza to potrawa, której nikomu nie trzeba przedstawiać, ani nie trzeba nikogo do niej zachęcać. Nie każdy jednak wie, że 9 lutego obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji marka WINIARY zachęca do przygotowania bliskim prawdziwej włoskiej uczty. Zainspiruj się poniższymi pomysłami i spróbuj stworzyć wspólnie z rodziną własną, oryginalną pizzę bez wychodzenia z domu!

  • Włoskie wesele

    ...wspaniałe dania - koronę grillowanych plastrów bakłażanów, która miała w środku gniazdo taglierini z sosem pesto czy świeże ravioli nadziewane ricottą i szpinakiem z gęstym ragoût z kaczki albo pyszne risotto ze szparagami lub grzybami. Ostrożnie natomiast z sosami z owoców morza. Sama przekonałam się ostatnio, że to nie zawsze dobry pomysł.  Na obiad z okazji 60. rocznicy ślubu moich rodziców...

  • Orzechy włoskie

    ...włoskie dodaje się do sałatek, kompozycji serowych, makaronów, pizzy, drobiu, a nawet do owoców morza. Wraz z makaronem Zacznij od posiekania orzechów. Podsmaż je z rozgrzanym masłem. Do orzechów w maślanej otoczce dodaj gęstą śmietanę i w zależności od upodobań, szczyptę majeranku lub bazylii. Gotuj sos mieszając, aż straci ok. 1/3 swojej objętości. Zdejmij patelnię z gazu i dodaj dużą porcję...

  • W kuchni, poza deserami, orzechy włoskie dodaje się do sałatek, kompozycji serowych, makaronów, pizzy,drobiu, a nawet do owoców morza. Z makaronem Zacznij od posiekania orzechów. Podsmaż je z rozgrzanym masłem. Do orzechów w maślanej otoczce dodaj gęstą śmietanę i w zależności od upodobań, szczyptę majeranku lub bazylii. Gotuj sos mieszając, aż straci ok...

  • Komputerowy wzór pizzy

    Naukowcy z Irlandii wykorzystali najnowsze zdobycze techniki - elektroniczne skanery, skomplikowane oprogramowanie komputerowe i cyfrowe aparaty fotograficzne, by opracować perfekcyjny model pizzy, oczywiście z matematycznego, a nie kulinarnego punktu widzenia.

  • Wielka księga smaków: Gorgonzola

    ...​Znakami rozpoznawczymi tego sera są lekko porcelanowy odcień oraz delikatne żyłki niebieskiej pleśni. Jest częstym składnikiem sosów, farszów, pizzy czy risotto. Może być też samodzielną przekąską, serwowaną w połączeniu z czerwonym winem oraz owocami.

  • Składniki na 4 porcje: ● 30 dag mąki włoskiej typ 00 ● 3/4 łyżeczki soli ● 2 dag świeżych drożdży ● 200 ml ciepłej wody; sos: ● 100 ml przecieru pomidorowego ● sól ● cukier; dodatki: ● 2 pomidory ● 10 dag sera z zieloną pleśnią ● 5 dag parmezanu ● bazylia...

  • Skład na 6 porcji: ● 400 g mąki ● 42 g świeżych drożdży ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 średniej wielkości pomidory ● 2 ząbki czosnku ● 500 g pieczarek ● łyżka mieszanki włoskich ziół do pizzy ● 300 g sera mozzarella ● 450 ml sosu pomidorowego ● 120 g szynki w plastrach ● sól, cukier...

  • Dania z mozarellą

    Wytwarzany ze świeżego mleka bawolic, ser jest obowiązkowym składnikiem włoskiej pizzy.

  • Śmietana i Włochy: Trudna relacja

    Śmietana tak naprawdę nie należy do włoskiej tradycji. To Polacy, Niemcy i Amerykanie dodają ją kilogramami do makaronu, a potem wypominają nam, że włoska kuchnia jest tłusta - piszą autorzy książki "Kuchnia Dantego" Alfredo Boscolo i Leonardo Masi.

Przepisy na temat: sos do pizzy włoskiej
  • Sekret udanej pizzy to... ciasto!

    ...i pieprzem, gotuj na małym ogniu przez 4 min, aż sos zgęstnieje. Dopraw oregano, natką, tymiankiem. Zioła, które warto dodać do pizzy BAZYLIA Znakomicie pasuje prawie do każdej pizzy,zwłaszcza tej, która zawiera pomidory (np.z pomidorowym sosem)i włoskie sery. Najlepiej położyć na pizzy świeże listki już po upieczeniu. OREGANO Świetne zarówno jako przyprawa do pizzy z pomidorowym, jak...

  • Siedem zaskakujących faktów na temat pizzy

    Ciasto z ciągnącym serem, polane sosem pomidorowym – kto by pomyślał, że przepis na ponadczasowe i szalenie popularnie danie jest tak prosty? Pizza podbiła serca mieszkańców niemal wszystkich państw świata. Mimo drobnych regionalnych różnic w sposobie przyrządzenia i podania, jest chyba najbardziej uniwersalną potrawą. Z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy poznaj siedem...

  • Osiem błędów, których należy unikać przy pieczeniu pizzy w domu

    Przygotowanie pizzy w domu daje ogromną satysfakcję, ale jest i dużym wyzwaniem. Łatwo popełnić błędy, które sprawią, że ciasto nie wyrośnie, nie będzie dobrze wypieczone i kruche. Według włoskich ekspertów należy uniknąć popełnienia ośmiu fałszywych kroków.

  • Pizzette - przysmak dzieci i dorosłych

    Przygotowanie naprawdę dobrej, wyrośniętej pizzy udaje się w domu tylko nielicznym i wymaga wielu cierpliwych prób przy wyrabianiu ciasta oraz pieczeniu. Znacznie łatwiejsze są małe pizze, czyli pizzette - przysmak włoskich dzieci i dorosłych.

  • Święta po włosku

    ...podajemy w naszych restauracjach z lekkimi sosami, pesto lub sosami na bazie oliwy - mówi Dominika Kłos, właścicielka ogólnopolskiej sieci franczyzowych restauracji włoskich Fabryka Pizzy(...) z jakim sosem ją podać. Makarony długie i wąskie Spaghetti - te długie cienkie nitki znane są wszystkim miłośnikom sosu bolońskiego, neapolitańskiego i carbonara. W śród makaronów z tej samej...

  • Pizzette z ciasta francuskiego i drożdżowego - przekąski do każdego bufetu

    ...pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 15-20 minut na złoty kolor. Aby zrobić je z ciasta przypominającego spód pizzy należy wymieszać 20 gramów świeżych drożdży z około 140 ml wody i łyżeczką cukru. Do tej mieszkanki dodajemy 250 gramów mąki do pizzy, łyżeczkę soli i 30 ml oliwy. Ciasto wyrabiamy, aby powstała z niego elastyczna kula. Doskonale nadaje się do tego maszyna do pieczenia chleba...

  • Prawdziwa to ta na cienkim cieście, bez dodatków i ketchupu...

    ...wykonane z mąki typu 500, która powoduje, iż jest ono nie tylko smaczne. - Lekkość włoskiej pizzy sprawia, że po zjedzeniu odczuwa się sytość, jednakże nie obciąża ona systemu trawiennego. Do(...) z kolorem włoskiej flagi - zauważa Russo. Choć ciasto w pizzy jest najważniejsze, nie zawsze musi być ono wykonane w tradycyjny sposób. Dominika Wójciak, zwyciężczyni III polskiej edycji programu...

  • Zioła z kuchennego parapetu

    ...nadaje się do doprawiania zup oraz sosów (wchodzi w skład popularnej mieszanki maggi). Kompozycja bazylii oraz rozmarynu zastąpi sól w daniach mięsnych. Można nią także posypywać ryby. Do serków i past warto natomiast wypróbować mieszankę ziół prowansalskich. Na lepsze trawienie: Zioła nie tylko poprawiają smak, ale także osłabiają niekorzystne działanie niektórych potraw: tłustych mięs i sosów...

  • Sery na talerzach Europejczyków

    ...uzyskuje aksamitnie kremową konsystencję i pikantny smak. Doskonale komponuje się ze słodkościami np. dojrzałą gruszką lub brzoskwinią. Warto spróbować dodać ten typ sera do pizzy lub dan zapiekanych, a także jako składnik sosów  - w wyjątkowy sposób podkreśli ich smak.  Halloumi –  cypryjskie słońce W krajach wysuniętych daleko na południe popularne są sery o smaku bardzo słonym. Nie inaczej jest...

  • Bo życie musi mieć smak

    ...komponuje się z różnymi włoskimi potrawami, dlatego często dodawana jest do pizzy, omletów, sosów do makaronu i sałatek. Poprawia smak warzyw, mięs, serów, ryb i owoców morza. Doskonale sprawdza się także(...) w kuchni włoskiej i francuskiej. Zioła prowansalskie poprawiają smak sosów, zup, sałatek, twarogów i jajek. Doprawia się nimi także mięsa, ryby i drób. Poszczególne składniki ziół prowansalskich...

Dyskusje na temat: sos do pizzy włoskiej
  • Re: SOS DO PIZZY

    Moi drodzy! Jeśłi robicie pizzę, to proszę! Trochę szacunku dla prawdziwej kuchni włoskiej. Co to za przepisy???????????Jakaś śmietana, jakiś keczup, mąka?????????Matko jedyna! A gdzie oliwa z oliwek??????????Baza prawdziwego sosu włoskiego ?

  • Re: 7 przepisów na doskonałą pizzę

    Bożenko, zgoadzam się z Tobą w 100%, poza jedną kwestią. Otóż Włosi używają do pizzy sosu i to wcale niemało. Zresztą sos, mozarella i zioła to podstawa każdej włoskiej (czyli prawdziwej) pizzy, a kolory tych trzech składników, czyli czerwony, biały i zielony nie są przypadkowe. Pizza to coś, co swą kolorystyką ma i miało już w założeniu symbolizować barwy narodowej flagi Włochów. I to nie jest