• Informacje na temat:

    sos do ryżu potraw chiński

Artykuły na temat: sos do ryżu potraw chiński
  • Martha Stewart: Jak wybrać gatunek ryżu

    Czym różnią się od siebie poszczególne gatunki ryżu? W jakich potrawach sprawdzą się najlepiej?

  • Chiński, japoński i indyjski

    Przygotowuje się go z ryżu, mąki gryczanej, soi lub konjacu. Zwykle podawany jest w miseczkach, ale czasem trzeba wyławiać go z bambusowej rury lub wkładać do bułki po hot-dogu. Mowa o azjatyckim makaronie.

  • Kuchnia Pięciu Przemian

    Kuchnia Pięciu Przemian to chiński sposób na szczupłą sylwetkę, wewnętrzną równowagę i zdrowie praktykowany od tysiącleci.

  • Kalejdoskop kształtów i kolorów

    Makaron to jedno z naszych ulubionych dań - szybki i łatwy w przygotowaniu, daje jednocześnie duże pole do popisu, stanowiąc bazę do wielu różnorodnych potraw.

  • Chiny to kraj smakoszy

    ...widzenia, u chińskich bogaczy cieszą się ogromnym powodzeniem. Potrawy z nienarodzonych jeszcze prosiaczków czy niewyklutych piskląt to dopiero początek. Na najwyższym etapie wtajemniczenia znajdują(...)), swój specyfik, coś, co można sprzedać jako potrawę regionalną. Przy okazji chętnych do poczytania o kuchni chińskiej po polsku odsyłam do książki Ksawerego Burskiego "Tradycje i sztuka kulinarna Chin...

  • Jedz go, a szybko pozbędziesz się zimowego tłuszczyku!

    ...ubocznych. Działa rozgrzewająco na narządy wewnętrzne i pobudza trawienie. W medycynie chińskiej stosowana była jako środek do ożywiania sił witalnych. Jak ją stosować: jako przyprawę do rosołu, zup jarzynowych, sosów, ryżu, ziemniaków. Najlepiej łączyć ją z czarnym pieprzem, który wzmacnia jej działanie. Ożywczy napój: Łyżeczkę kurkumy zalej szkl. wody, pogotuj 5 min. Dodaj do smaku miód i sok...

  • Żywność, która zniszczy ci zdrowie

    ...nim przetworzona żywność wygląda jak prawdziwe jedzenie, zaś stare produkty - jak świeże. W apetycznie wyglądających potrawach nie byłoby nic złego, gdyby nie fakt, że wiele z dodatków chemicznych(...). Jest rakotwórczy. MSG (glutaminian sodu) Większość moich czytelniczek na pewno słyszała o tym wzmacniaczu smaku. Regularnie znajduję w swojej skrzynce na listy ulotki z chińskich restauracji...

  • Makaron ryżowy smaczny i zdrowy

    ...dodać do sałatek, potraw jednogarnkowych i do zup. W sałatkach może być składnikiem dominującym lub tylko dekoracją. W związku z tym, że bardzo wchłania sos, sałatkę tuż przed podaniem należy polać(...), lekkie pasma: tradycyjny składnik chińskiej sałatki z kurczaka Nitka z ryżu brązowego (Brown Rice Vermicelli) cienkie, brązowe nitki. Wyprodukowany z mąki ryżowej, bogaty w witaminy, błonnik oraz...

  • S O J A -- eliksir na długie życie .

    ...odżywiania. W kulinariach chińskich stosuje się zarówno nasiona, jak i kiełki. Z ziaren soi można robić pasty, zupy, kotlety, pulpety, risotto itp. Można z niej sporządzać różnego rodzaju pasztety do pieczywa ciemnego, farsze do pierogów czy naleśników oraz sałatki. Kiełki, mimo że są trudne do uprawy, są bardzo chrupkie i delikatne. Dodaje się je głównie do sałatek oraz innych potraw...

  • ..., jak galangal, imbir, kumin, kolendra czy trawa cytrynowa. Unikalne dodatki i ostre sosy Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz(...), w której spotykają się wpływy chińskie, indyjskie, arabskie a nawet europejskie. Królestwo przypraw Jak przystało na wyspiarski kraj, podstawą w menu Indonezji są przede wszystkim tropikalne ryby...

Przepisy na temat: sos do ryżu potraw chiński
  • Jak gotuje Murakami?

    ...menu i udaję, że po rozważeniu kilku innych potraw zdecydowałem się na sałatkę z kurczaka." Sałatka ban ban ji z kurczakiem To japońska sałatka o chińskich korzeniach, z prowincji Seczuan, chińska(...) zdecydowaliśmy się na tradycyjny zestaw machuno uchi, składający się z pieczonej ryby, tempury, kurczaka w sosie teriyaki, ryżu i pikli. Mimo pory obiadowej w restauracji nie było zbyt tłoczno." Natomiast...

  • Kulinarna przygoda zza Wielkiego Muru

    Kuchnia azjatycka od kilku lat podbija polskie podniebienia. Pyszne potrawy można zamówić w wielu orientalnych restauracjach, jednak mało kto wie, że samemu można zrobić równie wykwintne dania.

  • Ta kuchnia podbije świat!

    ...  Współczesny świat wciąż poszukuje nowych smaków. Smakosze chcą doznań coraz bogatszych i coraz bardziej zaskakujących.  Egzotyczne potrawy stają się namiastką dalekich podróży, a poznawanie(...): przekonać ludzi w kraju Ii zagranicą do cudownej filipińskiej kuchni. Na całym świecie znajdują się restauracje serwujące indyjskie curry, czy chińskie dim sum, ale kuchnia filipińska do tej pory...

  • Indonezja na talerzu

    Klasyczna potrawa regionu to goreng czyli ryż podawany warzywami, rożnymi sosami oraz mięsem (bami goreng) lub rybą (nasi goreng). Oprócz niej szczególnie popularne w całym kraju są także różne(...) zdumiewające bogactwo sprawia, że kuchnia Indonezji jest tak naprawdę fantastyczną mozaiką smaków, w której spotykają się wpływy chińskie, indyjskie, arabskie a nawet europejskie. Królestwo przypraw Jak...

  • Cynamon

    ...ostry, ni to słodkawy. Dobrze "współbrzmi" z innymi przyprawami. Jest ulubioną przyprawą do pierników, korzennych ciasteczek, słodkich potraw z ryżu. Konfitury i kompoty z gruszek, jabłek czy śliwek(...) do większości potraw z mięsa poleca tę przyprawę. Dodaje się ją do baraniny, wołowiny, pieczonej gęsi, cielęciny, drobiu i ryb. W naszej kuchni trudno sobie wyobrazić szarlotkę czy strudel bez...

  • Kuchnia turecka

    .... Potrawa ta bardzo szybko przyjęła się w całej Turcji, a obecnie jest daniem narodowym. Döner kebap podawany jest w małej budce na rogu i w najlepszych restauracjach. Spośród rozlicznych jego odmian najbardziej popularną i oryginalną jest chyba Iskender Kebap - paseczki mięsa wymieszane z chlebem i sosem pomidorowym, podawane na talerzu obok jogurtu i warzywnej sałatki. Köfte - mięsne pulpeciki...