• Informacje na temat:

    sos meksykański do miesa

Artykuły na temat: sos meksykański do miesa
  • Składniki na 4 porcje: Pulpety: puszka czerwonej fasoli • 15 dag mięsa mielonego wołowego • 2 łyżki sezamu • jajko • olej do smażenia • sól • pieprz Sos: po puszce krojonych pomidorów i kukurydzy • 10 dag ryżu basmati • 20 dag sera cheddar • cebula • czerwona papryka • olej do smażenia • szczypta ziół prowansalskich • liście bazylii • sól...

  • Meksykański smakołyk

    ...​Placki napełnione mięsem, zwinięte w rulon i skąpane w sosie pomidorowym to świetny pomysł nie tylko na obiad, ale także na kolację...

  • Zrazy po meksykańsku

    Sekretem wyjątkowego smaku tych zrazów jest ostry farsz, który przygotowuje się z mięsa i papryki.

  • ...smaku solą oraz tabasco. Doprowadź do wrzenia. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj, po czym wrzuć opłukaną fasolę i zagotuj. Sos zdejmij z ognia i połącz z listkami tymianku. Połowę sosu wlej do...

  • ...50 dag mieszanego mielonego mięsa, 10 dag wędzonego boczku, 4 łyżki oleju, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 1 puszka krojonych pomidorów, po 3 łyżki koncentratu pomidorowego i keczupu, 1 szkl. bulionu drobiowego, 2 puszki czerwonej fasoli, sos tabasco (do smaku), mielona ostra papryka i kmin, mielona kolendra, sól, pieprz.

  • Tortilla po meksykańsku

    ...długo, gdyż ciasto będzie się kruszyć. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy sałatą i polewamy sosem jogurtowym. Kroimy w charakterystyczne dla pizzy trójkąty i podajemy jeszcze ciepłe. Danie doskonale...

  • Składniki na 4 porcje: 1 średnia cebula, 1 puszka (425 ml) sałatki meksykańskiej z fasolą i kukurydzą, 75 dag mieszanego mielonego mięsa, 2 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 1 łyżka pasty typu ajvar, sól, pieprz, 50 dag pomidorów, 2 ząbki czosnku, 1 pęczek kolendry, 2 łyżki oliwy, 10 dag chipsów kukurydzianych, słodka czerwona papryka w proszku...

  • Składniki na 6 porcji: 50 dag mąki pszennej, 1 op. suchych drożdży, 1 jajko + 1 do posmarowania, 50 ml oleju, 200 ml maślanki, po 1 łyżeczce cukru, kurkumy, soli. Farsz: 30 dag wołowiny, 1 cebula, 1 puszka meksykańskiej mieszanki warzywnej, 2 łyżki koncentratu pomidorow., sól, pieprz, papryka ostra, olej. Salsa: 1 puszka pomidorów krojonych, po 1 czerwonej i zielonej chili, 1 cebula czerwona...

  • Składniki: 3 gotowe tortille, kilka liści sałaty, 2 pomidory, 2 ogórki, czerwona papryka, 40 dag piersi kurczaka, przyprawa do gyrosa , pieprz, sól, oliwa. Sos czosnkowy: szklanka jogurtu naturalnego, 2 łyżki majonezu , 3 ząbki czosnku, pieprz, zioła prowansalskie, sól. Sos winegret: 4 łyżki oliwy, łyżeczka musztardy, 2 ząbki czosnku, zioła prowansalskie, sól, cukier.

  • Na patelni rozgrzej olej i podsmaż mięso. W garnku zagotuj 2 szklanki wody i przełóż podsmażone kawałki. Dodaj pomidory z zalewą i duś pod przykryciem około półtorej godziny. 15 minut przed końcem gotowania wrzuć pokrojoną paprykę, odsączoną kukurydzę i fasolę. Całość przypraw do smaku. Sos zagęść mąką wymieszaną w niewielkiej ilości wody.

Przepisy na temat: sos meksykański do miesa
  • Meksykańskie w sosie

    Składniki na 4 porcje: Pulpety: puszka czerwonej fasoli 15 dag mięsa mielonego wołowego 2 łyżki sezamu jajko olej do smażenia sól pieprz Sos: po puszce krojonych pomidorów i kukurydzy 10 dag ryżu basmati 20 dag sera cheddar cebula czerwona papryka olej do smażenia szczypta ziół prowansalskich liście bazylii sól Sposób przygotowania...

  • Półmisek meksykański

    ...skrop sosem, przełóż na głębszy półmisek. Na wierzchu rozłóż mięso. Ew. udekoruj natką.

  • Placek meksykański

    ...piekarnika.Piecz jeszcze 20 minut. Gotowązapiekankę pokrój na porcje. Polejresztą keczupu. Sałatę wymieszajz sosem śmietanowym. Podawajjako dodatek do zapiekanki. Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minu...

  • Meksykański kurczak w sosie mole

    Z czekoladą i chili!

  • Meksykańska jajecznica

    ...cebulę, czosnek, chili i oregano i chwilę przesmażyć. Wlać sos barbecue, butelkę po sosie napełnić wodą (250 ml), przepłukać i wlać do mięsa. Doprawić solą i pieprzem i gotować na średnim ogniu 8-10

  • Składniki dla 2-3 osób: 0,5 kg mielonego mięsa, papryka, fasolka czerwona w puszce, kukurydza w puszce, sos meksykański,sos słodki chili, mały koncentrat pomidorowy.

  • Trzy sosy, których nie może zabraknąć na majówkowym grillowaniu

    Maj to miesiąc, w którym większość z nas rozpoczyna okres przyrządzania posiłków na świeżym powietrzu. Słońce, zielona trawa, ciepły wiatr, a do tego pyszne jedzenie – najlepiej z grilla. Dziś grillowanie stało się sztuką, a sztuka potrzebuje odpowiedniej oprawy np. w postaci smakowitych sosów. Oto 3 propozycje, których nie może zabraknąć na majówkowym grillowaniu.

  • Nie uwierzysz do czego najlepiej dodać czekoladę!

    Czekolada i kakao niekoniecznie muszą nam się kojarzyć na słodko - zapewnia Janusz Profus i proponuje... królika w sosie z dodatkiem białej czekolady albo pizzę z czekoladą i owocami. - Gorzkie czekolady pasują do kaczki, wołowiny i wieprzowiny.

  • Z kuchni meksykańskiej.