• Informacje na temat:

    sos miętowy

Artykuły na temat: sos miętowy
  • Skład na 4 porcje: Ciasto: ● 1,5 szklanki mąki ● 2 jaja ● 3/4 szklanki jasnego piwa ● sól ● szczypta chili ● szczypta startej gałki muszkatołowej ● oliwa lub olej do smażenia ● 2 brokuły. Sos miętowy: ● 500 ml jogurtu greckiego ● 2 łyżki majonezu ● pół pęczka mięty ● skórka i sok z połowy cytryny ● sól, cukier, biały pieprz.

  • Mięta jest rośliną dziką albo upra wną. W kuchni używamy tylko świeżej, bo suszona ma za ostry, nieco apteczny smak i mniej intensywny aromat. Zazwyczaj dodaje się ją do deserów, ale np. Anglicy mają swój słynny sos wytrawny sos miętowy do baraniny – z solą, octem winnym i odrobiną cukru. Nasz syrop wykorzystaj do napojów zimnych i gorących (herbata), jako poncz do ciast drożdżowych, sos do...

  • Składniki: 15 dag ciecierzycy, ząbek czosnku, cebula, 3 łyżki natki pietruszki , łyżeczka zmielonych ziaren kolendry, pół łyżeczki zmielonego kardamonu, pół łyżeczki cynamonu, 1⁄2 łyżeczki sody oczyszczonej, olej rzepakowy, sól. Sos: małe opakowanie jogurtu naturalnego, garść świeżej mięty, sól, pieprz.

  • Jagnięcina w sosie miętowym

    Jeśli nigdy nie próbowałaś dań z baraniny, zacznij od jej łagodniejszej wersji. Zdecyduj się na mięso jagnięce.

  • Składniki: garść szpinaku , 10 dag malin, 2 czerwone cebule, 10 dag sera feta. Miętowy winegret: łyżka posiekanej mięty, łyżka miodu, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

  • Składniki: puszka gruszek w zalewie, garść uprażonych orzeszków pinii, ser z niebieską pleśnią, miks sałat. Miętowy winegret: łyżka posiekanej mięty, łyżka miodu, 3 łyżki oliwy, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

  • Składniki: garść szpinaku, mrożone maliny, 10 dag szynki konserwowej, 2 czerwone cebule, 10 dag sera feta. Sos: łyżka posiekanej mięty, łyżka miodu, oliwa, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

  • .... 15 minut. 3. Do klopsów dodać śmietanę wymieszaną z posiekanym szczypiorkiem, dusić ok. 10 minut (uważać, by sos się nie zwarzył), posypać posiekaną miętą. Przygotowanie: ok. 45 minut Nasza rada...

  • Kostki cukiniowo-miętowe

    Cukinię pokrój w cienkie plastry, cebulę pokrój na drobne kawałki. Wszystko smaż 5 minut na oliwie, dopraw solą i pieprzem. Jajka roztrzep, dodaj drobno posiekaną miętę, dopraw solą i pieprzem. Wlej do warzyw, wymieszaj. Masę przełóż do nasmarowanej masłem żaroodpornej formy. Zapiekaj 15 minut w temp. 200 st. C. Po ostudzeniu pokrój w kostkę. Podawaj z ostrym sosem pomidorowym.  

  • ..., mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy domieszaj kozi serek. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Cząstki dyni polej sosem. Podawaj z ryżem. Posyp odłożonymi ziołami. Przygotowanie ok. 40 minut...

Wideo na temat: sos miętowy
  • Popisowe dania Zosi Zaborowskiej z "MasterChefa Juniora"

    Uczestniczka programu "MasterChef Junior" Zofia Zaborowska i szef kuchni Charles Daigneault przygotowali razem w kuchni "Dzień Dobry TVN": tatara z łososia, pierogi z kaczką, ciastka czekoladowo-miętowe z sosem malinowym oraz pierogi z kaczką, majerankiem, czerwonym winem i jabłkami. (Źródło: DDTVN/ x-news)

  • Marynowane truskawki i inne pyszności

    Piotr Kucharski przygotował w "Dzień Dobry TVN" dania pełne ziołowych aromatów. Wśród propozycji znalazł się kurczak szałwiowy, krem z białych szparagów z koperkiem oraz sałatka z glazurowanych warzyw z sosem ziołowym. Na słodko zaś pojawiły się marynowane truskawki z cukrem miętowym. Przy okazji kucharz wyjaśnił, jak pielęgnować zioła, by nie straciły wartości odżywczych. (Źródło: Dzień Dobry

Przepisy na temat: sos miętowy
  • Marchewkowe placuszki z sosem jogurtowo-miętowym

    Te marchewkowe placuszki są pyszne same w sobie, ale wzbogacone o ten jogurtowo-miętowy sos mogą uzależnić.

  • Miętowy bób z pecorino

    Wszystkim miłośnikom zielonych ziaren bobu polecamy przepis, który można wykorzystać na wiele sposobów: jako sos do makaronu, pasta na kanapkę czy smarowidło zastępujące masło. Składniki na 2-3 osoby: 500 g bobu, duża garść świeżej mięty, sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1/3 szklanki sera pecorino, sól i pieprz do smaku. Bób należy ugotować i obrać, następnie dodać wszystkie...

  • Mielone po turecku w sosie jogurtowo-miętowym

    ..., cebulę i czosnek wyrobić. Z masy uformować 12-16 kulek. Smażyć je na oleju ok. 8 minut. Do pozostałego na patelni tłuszczu dodać jogurt, pokrojoną miętę, sol i pieprz, wymieszać. Kulki podawać z sosem...

  • ...każdy filecik ( zostawiając wolne brzegi), a następnie zawiń je, spinając wykałaczkami. Roladki grilluj z każdej strony i podawaj z sosem miętowym i świeżymi warzywami.(...)Składniki: - pierś z kurczaka, - hummus, - suszone pomidory, - przyprawa Shoarma, - sól, - pieprz, - oliwa z oliwek Sos: - jogurt naturalny, - świeża mięta, - sól, - ząbek czosnku...

  • Surówka z dodatkiem stokrotek

    Stokrotki mają delikatnie miętowy smak. Te polne kwiatki można dodawać do surówek albo używać do dekorowania potraw. Posiadają wiele cennych składników odżywczych, np. witaminę C i beta-karoten. Oto przykład surówki z dodatkiem stokrotek.

  • Pora na pora w nowej odsłonie

    ...- Są łatwe do zrobienia, a przy okazji przepyszne. Mają smak... wakacji. Zwłaszcza, jeśli podasz je z sosem jogurtowo-miętowym, takim jak w Grecji - tymi słowami kucharz Pascal Brodnicki zachęca do zrobienia placków z pora.

  • Wegetariańska uczta

    ...różyczki. Podsmażamy na dużym ogniu, aż kalafior się zarumieni. Sos jogurtowo miętowy Składniki: 400 g dobrej jakości greckiego jogurtu 1 pęczek mięty 1 pęczek kolendry 3 łyżki oliwy(...). 2. Możemy doprawić sokiem z cytryny.     Marchewkę i kalafiora podgrzewamy. Warzywa i sałatkę z cieciorki serwujemy nałożone na talerze z sosem jogurtowo-miętowym, świetnym dodatkiem jest też harissa...

  • Szaszłyki - shish kebab

    ...kebabów, poza sosem tzatziki, pasują też inne sosy przygotowane na bazie jogurtu greckiego, np. czosnkowy, koperkowy, miętowy. Jeśli wolisz sos bez dodatku produktów mlecznych, możesz podać warzywny, np. na...

  • Seler, pietruszka, czarna rzepa i kapusta - warzywa zimowej kuchni

    ...nas podczas zimnych dni - podkreślił. Ekspert proponuje np. indyjską zupę z soczewicy - dahl czy wolno pieczoną gicz jagnięcą w miętowym sosie. Elementem kulinarnym, który pomoże przetrwać zimowe...

  • Egzotyczne kiwi na słodko i na ostro

    ...(lub 8 mniejszych) szynki konserwowej lub gotowanej; jeśli wolisz, wędlinę możesz także zastąpić cienkimi płatami wędzonego łososia ●olej rzepakowy do skropienia gotowej sałatki ●sól, pieprz Przepis(...) ułożone plasterki szynki konserwowej lub gotowanej, albo łososia. Jeśli wybrałaś łososia, dodatkowo skrop go sokiem wyciśniętym z cytryny. Sałatkę podawaj od razu po przygotowaniu, np. z dodatkiem ciemnego...

Dyskusje na temat: sos miętowy
  • Re: Indyk pieczony

    ważne . W tym czasie szybko robimy sos kurkowy albo z zielonym pieprzem albo jabłkowo miętowy ( przepisy w necie) . Do sosu możemy wykorzystać wywar który wycieknie z naszych steków leżących w ceramicznym naczyniu ( ceramicznym albo innym które dobrze trzyma ciepło). Steki podajemy na sosie , solimy i pieprzymy dopiero na talerzu wedle uznania. Sól grubo mielona , pieprz również grubo. Do tego

  • Re: Angielskie tradycje

    ja ubóstwiam angielski sos miętowy, wyrazisty i aromatyczny, doskonały w połączeniu z dobrej jakości jagnięciną, ale w PL, gdzie o taką dość trudno można dodawać go do innego rodzaju mięs jak choćby karkówki z młodego wieprzka :)

  • Re: Truskawkowe pole

    Każdy je co lubi, a po to ludzie wymyślają przepisy, bo monotonia na stole jest ubożyzną wnętrza wg mnie...jasne można codziennie swojską i kapustę kiszoną, czemu nie...ale jak przyszli do mnie goście i zrobiłam zamiast greckiej sałatkę z truskawkami ,oliwkami czarnymi , sos miętowy na bazie miodu i cytryny, to było super !!!!!!!!!!!! :-) POZDRAWIAM malkontentów