• Informacje na temat:

    sos z masła

Artykuły na temat: sos z masła
  • Pulpeciki w sosie

    Śmietanę zahartuj przed dodaniem do sosu, inaczej się zwarzy. Sos można podostrzyć roztartym ząbkiem czosnku.

  • Składniki na 6 porcji: 1/2 kalafiora, 1/2 brokułu, 3 dag masła, 3 dag mąki,1 łyżka musztardy, 150 ml mleka, 200 ml śmietany, 10 dag sera typu feta, 5 dag żółtego sera, sól, pieprz, gałka muszkatołowa...

  • Składniki: 50 dag białego sera, 2 żółtka, 8 tostów pszennych, po 7 dag masła i cukier, sok i skórka z cytryny, sól, 4 dag bułki tartej, 1 op. cukru waniliowego, 30 dag malin, 1 łyżka skrobi kukurydzianej...

  • SOS przy grypie żołądkowej

    Kleik ryżowy na podrażniony żołądek Pierwszego dnia możesz nie mieć apetytu, wtedy tylko dużo pij. Ale już następnego dnia zjedz kleik ryżowy: 3 łyżki ryżu zalej 6 szklankami wody i gotuj przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Przetrzyj przez sito, posól, dodaj pół łyżeczki masła oraz ugotowaną marchewkę pokrojoną w kostkę.  Domowy izotonik, by się nie odwodnić Do szklanki z letnią...

  • Składniki: 750 g lekkiego twarogu ●mały kubeczek jogurtu greckiego ● 4 jajka ●łyżka oleju ●łyżka mąki pszennej ● 3/4 szklanki cukru. Na spód: ● krakersy (1/2 dużego opakowania) ● 2 łyżki masła orzechowego ● 100 g masła. Na wierzch: sos lub syrop karmelowy ew. polewa z gorzkiej czekolady, listki świeżej mięty .

  • Składniki: 600 g piersi z indyka, sól, pieprz, 8 plastrów szynki parmeńskiej, pęczek szałwii, oliwa. Sos: 3 szalotki, 50 g masła, 150 ml białego wina, 100 ml śmietany 33%, 100 g czarnych oliwek, 50 g kaparów.

  • Składniki na 4 porcje: 100 g łuskanych migdałów, 160 g cukru, 30 g masła, 2 łyżki oleju słonecznikowego. Sos: 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 1/4 łyżeczki soli, 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 1 łyżka masła, 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii.

  • ​Sos holenderski

    Klasyczny sos, idealny do jajek po benedyktyńsku.

  • Składniki na 8 sztuk: Na naleśniki: 10 dag mąki pszennej, 2 jajka, 300 ml mleka, 1 łyżka oleju. Na sos: 10 dag klarowanego masła, 4 żółtka, sok z ½ cytryny, 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 proc., po(...), 1-2 łyżki masła.

  • Składniki na 4 porcje: • 600 g polędwicy wieprzowej • 12 grzybów suszonych • 250 ml wytrawnego czerwonego wina • 7 g masła • 2 łyżki oliwy • sól i pieprz do smaku Sos: • 250 ml wytrawnego wina • 125 ml miodu pitnego • 2 małe cebule • mały kawałek świeżego imbiru • 2 gałązki świeżego tymianku • 2 tabliczki gorzkiej czekolady E.Wedel • 1/4 łyżeczki zmielonego pieprzu cayenne...

Wideo na temat: sos z masła
  • Zmysłowe smaki: Sos holenderski

    Sos holenderski to pyszny dodatek do warzyw, ryb czy jajek. Powstaje na bazie żółtek i masła, stąd jego aksamitna konsystencja. Wystarczy trochę cierpliwości, a bez problemu przygotujecie go samodzielnie w domu. Oto najlepszy przepis! Sos holenderski – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Sos holenderski

    Sos holenderski to pyszny dodatek do warzyw, ryb czy jajek. Powstaje na bazie żółtek i masła, stąd jego aksamitna konsystencja. Wystarczy trochę cierpliwości, a bez problemu przygotujecie go samodzielnie w domu. Oto najlepszy przepis! Sos holenderski – dokładny przepis znajdziesz tutaj. Wejdź! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Kurczak w sosie orzechowo-serowym - szybki przepis

    Przepis na potrawkę z kurczaka w sosie orzechowo-serowym to doskonały pomysł na odmianę obiadowego menu, którego smak i aromat zachwyci każdego! Delikatna pierś z kurczaka zanurzona w gęstym, mocnym sosie na bazie masła orzechowego, sera Dziugas, z odrobiną aromatycznych przypraw i drobno skrojonymi pomidorami, papryką i cebulą - to szybki przepis na sycący, ciepły obiad, który posmakuje każdemu

Przepisy na temat: sos z masła
  • Kurczak pieczony w sosie maderowym

    ...szalotkami i pozostałym tymiankiem.  Podlej maderą. Piecz godzinę w temp. 200 st. W czasie pieczenia kurczaka polewaj sosem z dna brytfanki. Pod koniec pieczenia wierzch tuszki posmaruj łyżeczką masła(...), zrumień na pozostałym maśle. Kurczaka wyjmij z brytfanki. Sos z dna naczynia przecedź. Dolej 125 ml wrzątku. Zagęść mąką ziemniaczaną wymieszaną z odrobiną wody. Zagotuj, przypraw solą i pieprzem. Kurczaka...

  • Crumble malinowe z sosem waniliowym

    Składniki na 4 porcje: 200 g malin 2 łyżki cukru jabłko, obrane Kruszonka: 1/4 szklanki mąki 25 g masła szczypta soli łyżka cukru Sos waniliowe: 2 żółtka(...)). 4. Na sos zagrzej mleko z esencją waniliową i cukrem. Roztrzep żółtka. Dodaj do nich stopniowo odrobinę mleka i wymieszaj. Wlej żółtka do reszty mleka i podgrzewaj, mieszając, aż krem zacznie gęstnieć...

  • Łosoś pieczony w sosie tatarskim

    Składniki: 70 dag łososia 1 łyżka masła 1 cebula 1 listek laurowy 1 łyżka świeżego tymianku lub szczypta suszonego sól, pieprz sos tatarski np. Premium Tarsmak Przygotowanie(...). Wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 35 minut. 2. Po schłodzeniu rybę polać sosem tatarskim. Smacznego!

  • Sos do pieczeni wołowej

    ...1. Obierz i posiekaj 4-5 cebul. Rozgrzej 2 łyżki masła. Wrzuć cebule. Chwilę smaż mieszając, a kiedy cebula się zeszkli, podlej ją 100 ml białego wytrawnego wina oraz odrobiną bulionu. 2. Gotuj, aż cebula zacznie się rozpadać. Sos zmiksuj na gładko. Przypraw solą, pieprzem, estragonem i szczyptą suszonej szałwii.

  • Kulki ryżowe w sosie

    Składniki: 500 ml mleka 2 dag masła 25 dag ryżu 1 op. cukru waniliowego 15 dag cukru 3 dag wiórków kokosowych sok z cytryny 20 dag owoców leśnych 1/2 op(...) je do lekkiego stężenia. 4. W tym czasie przygotuj sos do dania. Owoce leśne (maliny, jeżyny, jagody, poziomki) lub inne drobne owoce sezonowe przebierz, opłucz i osusz, w razie potrzeby odszypułkuj...

  • Jabłecznik w sosie karmelowym

    Składniki: 25 dag cukru 50 dag śmietany kremówki 10 dag białej czekolady 6 kwaśnych jabłek sok wyciśnięty z 1 cytryny 20 dag + 1 łyżka masła 1 op. cukru waniliowego sól 2 jajka 1 żółtko(...) patelni stop 15 dag cukru na jasny karmel. Dodaj 15 dag śmietany i gotuj, aż składniki dobrze się połączą. Sos karmelowy przelej do miseczki i odstaw do wystudzenia. W tym czasie czekoladę połam na...

  • Hamburger z masłem orzechowym i bekonem

    Danie to jest idealne, kiedy mamy ochotę na tradycyjnego burgera w niespotykanym wydaniu. Dodatek masła orzechowego znakomicie podkreśla smak wołowiny i boczku.

  • Zapiekane pod serem kopytka z mięsem w sosie pomidorowym

    ...od momentu wypłynięcia. SOS POMIDOROWY: Na oliwie szklimy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, przesmażamy. Wlewamy passatę, doprawiamy do smaku, gotujemy ok. 5-7 minut. CAŁOŚĆ: Na odrobinie masła przesmażamy mięso mielone, dodajemy przygotowany sos pomidorowy, chwilę razem dusimy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy porcję mięsa z sosem, przykrywamy kopytkami, posypujemy tartym serem...

  • ​Sos beszamelowy

    Składniki: 30 g masła 30 g mąki 300 ml bulionu 300 ml mleka Sól Galka muszkatołowa Przygotowanie:  Masło roztopić, dodać mąkę, zmieszać (nie rumienić). Zasmażkę stopniowo zalać bulionem i mlekiem, cały czas mieszając, aby nie powstały grudki. Gotować 5 minut. Doprawić solą i gałką muszkatołową. Sos angielski Sos holenderski Sos tatarski...

  • Smażona chałka z sosem budyniowym z owocami leśnymi

    ...chałki  łyżka masła Sposób przygotowania: Do mleka wrzucamy szczyptę kardamonu, 30 g cukru pudru, otartą skórkę z pomarańczy. Podgrzewamy, odstawiamy na 30 minut. Wyjmujemy przyprawy. Z żółtek(...) kremu. Gdy osiągnie konsystencję ciepłego budyniu, dodajemy do niego 3 czubate łyżki zamrożonych "Owoców lasów i sadów" np. Proste Historie. Już nie podgrzewamy, owoce świetnie wkomponują się w sos...

Dyskusje na temat: sos z masła
  • Re: Halogen Oven przepisy.

    aluminiową. Co jakiś czas podlewać mięso sosem z pieczenia. NADZIEWANA CIĘLĘCINA 1,5 kg cielęciny bez kości z wyciętą kieszenią; 2 łyżki masła; czosnek, sól i pieprz. Nadzienie: 1 łyżka masła(...): ½ szklanki posiekanej dymki; ½ szklanki pokrojonego selera; 1 obrane jabłko; 2 łyżki stołowe masła; 3 łyżki stołowe pokrojonych suszonych moreli (morele moczyć przez noc w wodzie); 2 łyżki stołowe

  • Re: Sos musztardowy

    Jak dla mnie zbyt dużo masła .

  • ... z sosem beszamelowym i serem.

    Ugotowane brokuły układam na płaskim dużym naczyniu żaroodpornym, polewam sosem beszamelowych i posypuję drobno startym żółtym serem. Do piekarnika na 200 stopni na 5-8 min. Sos beszamelowy: 2 łyżki masła rozpuścic, dosypac 1 łyżkę mąki, wymieszac, nie zasmażac, wlac ok pół szklanki zimnego mleka, przyprawic startą gałką muszkatułową (ok 1 łyżeczka) i troszkę sola i pieprzem. Zagotowac. Polac

  • Re: Przepis na tradycyjny sos orzechowy do szaszłyków

    Kupcie "orzechy" ziemne i sami je zmielcie, zamiast tego masła, lepiej nie pytajcie dlaczego.

  •  Re:  lazania

    sos beszamelowy( pół kostki margaryny pół litra mleka, przyprawy,mąka.Masło roztapiam dodaję mleko i przyprawy,gdy masło się roztopi rozrabiam mąke z wodą i wlewam do masła i mleka,sos nie może być gęsty.Jeżeli jest gęsty to dolej wody to się rozżadzi.Wykonanie.Ja pi ekę w blaszce do ciasta.Ciasto,sos,mielone,ciasto,sos mielone itd.Nie żałuj sosu bo lazania będzie za sucha.Gdy wszystko wykorzystasz

  • -

    -

    skrzydełka (podzielone), tak prawie do miękkości. Zdejmujesz skrzydła z patelni i robisz na niej glazurę: (wszystko na oko) starty czosnek+ odrobina masła+ sos sojowy+ imbir+ miód. Dorzucasz do tej mazi(...)Na szybko to makaron z sosem. Sos to nic innego jak rozpuszczone w odrobinie śmietanki serki, takie jak lubisz. (Ja używam topionych i lazura) Dowalasz do tego zielony groszek i paluchy lizać

  • Re: polewa karmelowa

    myszko, możesz spróbowac zrobic taki sos: • 125 g masła • 125 g brązowego cukru • 250 ml śmietanki kremówki 36% lub 30% Robiłam go do pewnego przecudnego ciasta czekoladowego bez mąki i do niego był ten właśnie sos (który gotowałam aż zgęstniał) oraz posiekane orzeszki solone. Pycchhaa...

  • -

    -

    pieczony losos w piekarniku. Dzwonki nacierasz solą i pieprzezm, mozna tez czoskienm jesli lubisz, dodajesz odrobinę masła, zostawiasz tak w lodowce na troche, potem wsadzasz do piekarnika na 200 stopni, skrapiajac obficie cytryna. po wyjeciu podajesz posypanego swieza pietruszka. do tego salata francuska (karbowana salata, orzechy wloskie pokrojone w kawalki, i sos - musztarda francuska

  • Re: Rydze

    , obwiązać pęcherzem, przechowywać w chłodnem, suchem miejscu. Biorąc rydze do użytku, wybrać je z masła, zrobić sos śmietanowy jak do grzybów, włożyć rydzyki i pogotować. Albo : wrzucić na patelnię(...)Rydze w maśle:) 2 kg rydzy(ów:) 0,5 kg masła Wykonanie: masło, wpierw sklarowane, rozgrzać w dużym rondlu, aż się zacznie rumienić. Wrzucić do masła małe rydzyki bez korzonków, stanannie otarte

  • -

    -

    sonnato, bardzo proszę:składniki na 5 porcji: - 3 żółtka - 250g masła- 25ml octu winnego - 25ml wody- 25 g echalot- cebulki - sok z cytryny, cayenne, pieprz cały, sól Na garnku z gorącą wodą (uwaga(...) mieszając. Na koniec należy dodać podgrzany ocet oraz przyprawy. Dodając soku z cytryny otrzymasz sos do jaj po benedyktyńsku, dodając estragonu otrzymasz sos podawany do ryb. Stosując do szparagów