• Informacje na temat:

    sos z orzechów włoskich

Artykuły na temat: sos z orzechów włoskich
  • Moja rodzina to wielbiciele makaronu. Staram się więc wymyślać do niego różne smaczne sosy. Jesienią, kiedy jest mnóstwo orzechów włoskich, przygotowuję...

  • Składniki: 5 łyżek oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, 2 łyżki miodu, 10 dag orzechów włoskich, 25 dag sera koziego, 10 dag suszonych borówek, sól, pieprz, kilka orzechów do dekoracji.

  • ...posiekania orzechów. Podsmaż je z rozgrzanym masłem. Do orzechów w maślanej otoczce dodaj gęstą śmietanę i w zależności od upodobań, szczyptę majeranku lub bazylii. Gotuj sos mieszając, aż straci ok(...) blendera wsyp po pół kubka orzechów włoskich, pokrojonych oliwek, garść listków tymianku i pokrojonych suszonych pomidorów, łyżkę ketchupu, 4 łyżki oliwy z oliwek. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Pycha...

  • Składniki na 4 porcje: 4 gruszki ze słodkiego syropu (w sezonie mogą być także świeże) ●2/3 szkl. wyłuskanych orzechów włoskich w dużych kawałkach ●kilka liści sałaty, np. karbowanej, strzępiastej, rukoli ●masło ●15 dag sera pleśniowego ●po 2 łyżki miodu i musztardy.

  • Składniki na 8 porcji: ■ kilogram fileta z łososia ze skórką ■ pęczek koperku ■ szkl. orzechów włoskich ■ szkl. suszonych śliwek kalifornijskich ■ olej ■ pieprz cytrynowy ■ świeżo mielony kolorowy pieprz ■ sól ziołowa ■ duża cytryna ■ mąka ziemniaczana do zagęszczenia sosu ■ miód do smaku...

  • Składniki na 4 porcje: Sałatka: 15 dag fileta z indyka, 1 opakowanie miksu sałat, 2 duże pomarańcze, 1 cebula czerwona, 2 garści orzechów włoskich łuskanych, sól, pieprz, przyprawa do indyka, gałązki natki pietruszki, olej do smażenia. Sos: po 2 łyżki miodu płynnego, musztardy francuskiej, oleju i wody niegazowanej.

  • Różowe gołąbki z kaszą i orzechami włoskimi

    ..., - 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, - 2 jajka , - sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Obgotuj w całości w dużej(...) aluminiową. Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku miodem. Gołąbki ułóż na półmisku, sos podawaj osobno.

  • Skład na 4 porcje: ● ok. 500 g buraków ● średnia czerwona cebula ● 4–5 łyżek orzechów włoskich ● 2–3 łyżki białego octu winnego ● 4 łyżki czerwonego wina ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 100 g sałaty radicchio ● sól i pieprz ● 2–3 połówki brzoskwini.

  • Składniki: 1 mała sałata rzymska, 1 duża cebula cukrowa, 2 winne jabłka, 2-3 łodygi selera naciowego, 10 dag orzechów włoskich, 4 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, sól, pieprz, sok z cytryny, cukier...

  • Naleśniki z orzechami

    Składniki na 6 porcji: • 20 dag mąki • 2 jajka • 2 szklanki mleka • sól • olej do smażenia. Masa: • 10 dag orzechów włoskich • 3-4 łyżki migdałów • 2 łyżki rodzynek • 1 łyżka posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej • 7 łyżek cukru pudru • 2-3 łyżki dżemu morelowego • 2 łyżki słodkiej śmietanki • 50 ml rumu • sos czekoladowy .

Przepisy na temat: sos z orzechów włoskich
  • Lekka szparagowa sałatka z orzechami włoskimi

    .... W osobnej małej miseczce przygotowujemy sos z soku z cytryny, miodu i oliwy, polewamy nim gotową sałatkę. 

  • Soczysta sałatka z orzechami włoskimi i czerwoną pomarańczą

    ...z odrobiną soku z pomarańczy oraz dodajemy sól i pieprz do smaku. Sałatkę polewamy gotowym sosem na chwilę przed podaniem. 

  • Mięsa zapiekane w pysznych sosach

    ...roztrzepanej z jajkami. Dodaj sporą garść drobniutko posiekanych orzechów włoskich albo laskowych. Przypraw szczyptą rozmarynu.(...)Sos to swoista kropka nad "i" każdej potrawy. Ma szczególne znaczenie, zwłaszcza w przypadku zapiekanych mięs. Czasem tylko podkreśla delikatnie smak dania, by innym razem nadać mu zupełnie nowy...

  • Tyrolki z boczkiem w orzechowym sosie

    ...soli pieprz olej do smażenia Dodatkowo: 2-3 łyżki posiekanego drobnego szczypiorku 1,5 l bulionu mięsnego 1 łyżeczka mąki pszennej 1/2 szkl. orzechów włoskich albo laskowych(...) przestudź. Rozmieszaj z mąką. 4. Orzechy i szczypiorek osobno posiekaj. Orzechy wsyp do bulionu z mąką, podgrzej. Knedle odgrzej na parze lub na patelni. Polej sosem. Udekoruj szczypiorkiem, roszponką...

  • Chrupiący pasztet z soczewicy

    Z dodatkiem orzechów włoskich. Wyśmienity!

  • Wątróbki drobiowe z orzechami włoskimi

    Składniki:  200 g wątróbek drobiowych łyżka sklarowanego masła 6 łyżek portweinu 50 g śmietany kremówki 150 g masła sól, pieprz 100-200 g orzechów włoskich 50 g szalotek 3 łyżki octu jabłkowego cukier 3 łyżki oleju z orzechów włoskich  100 g roszponki ¼ główki endywii  Przygotowanie:  Wątróbki smażyć na sklarowanym maśle przez 5 minut, zalać...

  • Karp z grilla w sosie orzechowym

    Składniki na 4 porcji: 1 sprawiony karp, sok z 1 cytryny, 1 szklanka białego wytrawnego wina, 1 cebula, mieszanka przypraw do ryb, 2 łyżki masła, sól. Sos: 1 łyżka musztardy sarepskiej, 40 połówek orzechów włoskich, 1 żółtko ugotowane na twardo, oliwa z oliwek, 1 łyżka bułki tartej, 1/2 szklanki octu winnego.

  • Karp w winie z orzechami

    Składniki: - 1 kg filetów z karpia, - pół szklanki czerwonego wina, - 5 łyżek masła, - pół szklanki orzechów włoskich, - 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz, - mąka do panierowania(...) złoty kolor. Zdjąć z patelni. Na resztę tłuszczu wlać wino, zagotować, odparować, żeby sos zgęstniał. Porcje ryby ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem. Na koniec posypać posiekanymi orzechami. Czas...

  • Różowe gołąbki z kaszą i orzechami

    ..., - 30 dag grubo posiekanych orzechów włoskich, - 2 jajka , - sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Główki kapusty umyj, oczyść ze zwiędłych liści, wykrój głąby. Obgotuj w całości w dużej(...) aluminiową. Sos z duszenia przetrzyj przez sitko, dopraw do smaku miodem. Gołąbki ułóż na półmisku, sos podawaj osobno.

  • Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym

    Te pyszne pulpeciki przygotujesz w 25 minut!