• Informacje na temat:

    sos z żurawiny ze słoiczka

Artykuły na temat: sos z żurawiny ze słoiczka
  • Składniki: woreczek ryżu, szklanka mleka, szklanka mąki, jajko, łyżeczka cukru waniliowego, 5 łyżeczek masła, szczypta soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia. Sos: pół słoiczka żurawiny, 2 łyżeczki cukru, łyżeczka mąki ziemniaczanej.

  • Składniki dla 4 osób: Sałatka: 3 jabłka • garść szpinaku • garść czerwonej sałaty • 4 kromki pieczywa tostowego • 20 dag żurawiny • 10 dag cukru • łyżeczka soku z cytryny • sól • pieprz. Sos: 2 łyżki oliwy • 3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka miodu • sól • pieprz.

  • Składniki dla 4 osób: Danie: 4 średnie bataty • pomarańcza • 2 łyżki suszonej żurawiny • żółte pomidorki • garść orzeszków ziemnych • opakowanie rukoli • 3 łyżki sezamu. Sos: łyżka oliwy • sok z pomarańczy • sok z cytryny • łyżeczka octu jabłkowego • sól • pieprz. Dodatkowo: 10 dag parmezanu.

  • Składniki: półtora kg schabu, 30 dag boczku, po słoiczku chrzanu śmietankowego i żurawiny, 4 łyżki suszonej żurawiny, pęczek posiekanej natki, sól, pieprz. Sos: słoi czek chrzanu, op. śmietany 18-proc., sok z połowy cytryny, zioła prowansalskie, koperek, cukier.

  • Składniki na 10 porcji: 1 kg piersi indyka, sól, 4 ząbki czosnku, pieprz, chili, 1 puszka groszku, chrzan, 1 słoiczek żurawiny do mięs, słodka papryka, 2 łyżki masła, kilka łyżek majonezu, bułka tarta.

  • Składniki na 12 porcji: 1 indyk (ok. 4–5 kg) , 2 łyżki płynnego miodu, 1 łyżeczka cynamonu, sól, pieprz mielony. Nadzienie: 10 kromek chleba razowego (bez skórki), 15 dag korzennych pierników, 1 słoiczek żurawiny do mięs, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, płynny miód do smaku, po 5 dag bakalii: rodzynek sułtańskich, suszonych śliwek, moreli oraz fig i kandyzowanego imbiru.

  • 3 pomysły na chrzan w świątecznej odmianie...

    ......z żółtkiem Z 2 jajek na twardo wyjmij żółtka i włóż do miseczki. Wsyp 2 łyżeczki cukru i wlej łyżkę oleju. Utrzyj na jednolitą masę. Chrzan ze słoiczka...

  • Składniki na 3-4 porcje: 3-4 różnokolorowe strąki papryki, 15 dag ryżu, 1 mała cebula, 10 dag gotowanego lub pieczonego kurczaka, 5 dag suszonej żurawiny, ½ łodygi selera naciowego, 1-2 łyżki orzechów włoskich, ½ pęczka posiekanej natki pietruszki, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, 1 ząbek czosnku, sól, pieprz.

  • Pyszne mięso na słodko

    Podane w sosie pieczeniowym z czekoladą lub glazurowane. Zaskakujące zestawienie? Ale jak smakuje. Spróbuj!

  • Kujawski schab pieczony w mleku

    Składniki na 8 porcji: - 1,5 kg schabu bez kości, - 8 ząbków czosnku, - 1 l mleka, - sól, biały pieprz, - natka, listki sałaty, - łyżka mąki, - puszka brzoskwiń, - 1/2 słoiczka żurawiny(...) brzoskwinie, połówki napełnij żurawiną. Gotowy schab wyjmij, sos przecedź, zagotuj, zagęść mąką, rozprowadzopną w niewielkiej ilości wody, mieszając ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Pośrodku...

Przepisy na temat: sos z żurawiny ze słoiczka
  • ...tarce o drobnych oczkach. Sparzyć wrzątkiem, osączyć (można też użyć gotowego chrzanu ze słoiczka). Utrzeć na gładką masę z 1 łyżką gęstej kwaśnej śmietany (22 proc.) i 5 łyżkami żurawiny do mięs (ze słoiczka). Do smaku przyprawić szczyptą cukru. Rozprowadzić 3 łyżkami czerwonego półsłodkiego wina. Gotowy sos wstawić do lodówki na godzinę. Serwować do pasztetów i zimnych mięs. Czy dobrze...

  • Indyk w sosie żurawinowym

    ...tłuszcz. Piec około 45 minut w temperaturze 200 st.C. Gotową ostudzić. Pokroić w plastry ułożyć na półmisku, udekorować żurawiną. Majonez wymieszać z żurawiną ze słoiczka i majonezem. Podać jako sos(...) dekoracji, - łyżka chrzanu, - słoiczek żurawiny, - 2 łyżki majonezu Przygotowanie: Pierś z indyka ponacinać tak, aby powstał duży płat, lekko rozbić tłuczkiem, posolić i doprawić "Warzywkiem". Do...

  • Bataty faszerowane żurawiną i pomidorkami

    Składniki dla 4 osób: Danie: 4 średnie bataty pomarańcza 2 łyżki suszonej żurawiny żółte pomidorki garść orzeszków ziemnych opakowanie rukoli 3 łyżki sezamu Sos(...), zdejmij z nich skórkę. Do miski włóż umytą i osuszoną rukolę, pomarańczę, żurawinę, orzeszki i sezam, wymieszaj. Wszystkie składniki sosu wlej do słoiczka, energicznie nim potrząsaj. 2. Z upieczonych...

  • Placki waniliowe z żurawiną

    Składniki: woreczek ryżu szklanka mleka szklanka mąki jajko łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżeczek masła szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia Sos: pół słoiczka żurawiny(...). 3. Sos: żurawinę włóż do rondelka, wsyp cukier, wlej pół szklanki wody, zagotuj. Dodaj wymieszaną z niewielką ilością wody mąkę ziemniaczaną, połącz. Sosem polej placuszki.

  • Warzywa faszerowane

    Bataty faszerowane żurawiną i pomidorkami Składniki: Danie: 4 średnie bataty pomarańcza 2 łyżki suszonej żurawiny żółte pomidorki garść orzeszków ziemnych opakowanie rukoli 3 łyżki sezamu Sos: łyżka oliwy sok z pomarańczy sok z cytryny łyżeczka octu jabłkowego sól pieprz Dodatkowo: 10 dag parmezanu Przygotowanie: 1. Piekarnik rozgrzej do temperatury...

  • Kujawski schab pieczony w mleku

    Składniki na 8 porcji: - 1,5 kg schabu bez kości, - 8 ząbków czosnku, - 1 l mleka, - sól, biały pieprz, - natka, listki sałaty, - łyżka mąki, - puszka brzoskwiń, - 1/2 słoiczka żurawiny(...) brzoskwinie, połówki napełnij żurawiną. Gotowy schab wyjmij, sos przecedź, zagotuj, zagęść mąką, rozprowadzopną w niewielkiej ilości wody, mieszając ponownie zagotuj. Przypraw solą i pieprzem. Pośrodku...

  • Co na świąteczny obiad?

    ...półmisku, udekorować żurawiną. Majonez wymieszać z żurawiną ze słoiczka i majonezem. Podać jako sos. Czas przygotowania 1 godzina minut Polecamy: zupę-krem z rzeżuchy Schab w "kołderce(...)Medaliony w sosie śmietanowym Składniki na 4 porcje: - 60 dag polędwiczki wieprzowej, 20 dag cebuli, 35 dag pieczarek,10 dag ogórków konserwowych, 1,5 łyżki mąki, 180 ml śmietanki, 1/2 l bulionu...

  • Jesienne menu: wiejski obiad

    ..., - pęczek włoszczyzny, - 1 łyżka miodu, - 500 ml bulionu, - 2-3 łyżeczki maki ziemniaczanej, - 2 łyżki żurawiny Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć. Skórkę naciąć w romby, natrzeć solą(...) ziemniaczaną rozrobić w niewielkiej ilości zimnej wody, a następnie zagęścić tym sos. Dodać żurawinę. Zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Pieczeń pokroić i podawać z sosem. Czas przygotowania: 135 minut...