• Informacje na temat:

    spód makowy na to masa

Artykuły na temat: spód makowy na to masa
  • Składniki na 10 porcji. Spód: 30 dag mąki pszennej • 20 dag masła • 10 dag cukru pudru • żółtko • 30 dag maku. Masa: 75 dag twarogu • 12 dag cukru • 3 jajka • 10 dag masła. Dekoracja: 2 dag masła • 5 dag czekolady • snickersy.

  • Składniki na 12 porcji: Spód: 30 dag mąki • 20 dag masła • 3 jajka • 1/2 szklanki cukru • łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 1 kg twarogu sernikowego • 25 dag masła • 10 jajek • 3/4 szklanki cukru • opakowanie cukru waniliowego • 5 łyżek kaszy manny • łyżeczka proszku do pieczenia • 25 dag zmielonego maku • pół kg jabłek • jabłko do dekoracji...

  • Składniki na ciasto: 6 jajek, 16 dag zmielonego maku, 13,5 dag mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, 11 dag cukru. Masa: 40 dag masła, 350 ml mleka, 35 dag startych orzechów, 30 dag cukru pudru. Ponadto: 3 łyżki spirytusu, sok z pół cytryny, pół szklanki powideł śliwkowych.

  • Placek serowo-makowy

    Spód: 30 dag masła, 20 dag cukru, 50 dag mąki pszennej, tłuszcz do blachy. Masa serowa: 65 dag mielonego twarogu, 3 jajka, 4 łyżki oleju, 30 dag cukru, 4 dag mąki ziemniaczanej, sok z 2 cytryn. Dodatki: 1 puszka masy makowej (ok. 90 dag), 4 jabłka, cukier puder do posypania.

  • Na spód: 20 dag masła (margaryny), 20 dag cukru, 1 jajko, 50 dag mąki pszennej, 1/2 torebki proszku do pieczenia, tłuszcz do blachy. Masa makowa: 50 dag mielonego suchego maku, 3/4 litra mleka, 20 dag cukru, skórka otarta z 2 cytryn, 6 dag masła (margaryny), 2 jajka, 8 dag mąki ziemniaczanej, 1 czubata łyżeczka cynamonu. Masa serowa: 3 jajka, 75 dag mielonego twarogu, 4 łyżki oleju, 30 dag cukru...

  • Składniki Biszkopt: 5 jajek, 20 dag maku, 15 dag cukru pudru, 12,5 dag mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki proszku do piecze nia, aromat migdałowy. Masa: 2 kostki masła, puszka mleka skondensowanego słodzonego. Ponadto: 2 pomarańcze, 1/3 szklanki wiórków kokosowych, 4 łyżki rumu...

  • Przygotowanie: Masło utrzyj z 225 g cukru, szczyptą soli i cukrem wanili nowym. Gdy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbij jajka. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i wymieszaj(...) g posiekanej czekolady i wymieszaj. Zimne ciasto przetnij poziomo. Spód posmaruj konfiturą i tężejącym kremem serowym. Przykryj drugim płatem i wstaw na godzinę do lodówki. Pozostałą białą czekoladę...

  • Sposób przygotowania: Masło utrzeć z cukrem. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, ucierając mikserem, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, proszkiem(...) cytrynowym i jogurtem naturalnym. Dodać maliny, delikatnie przemieszać. Spód ciasta posmarować tężejącym kremem. Wierzch równomiernie posypać okruszkami ciasta. Wstawić na godzinę do lodówki. Przed podaniem...

  • Spód: 25 dag mąki, 15 dag masła, 3 łyżki cukru, jajko, sól. Wypełnienie: puszka masy makowej, 3 białka. Dekoracja: morele suszone, migdały ze skórką, 1/2 puszki masy kajmakowej, ew. kolorowe kuleczki.

  • ...miód, wymieszaj. 2 Prostokątną formę wyłóż papierem do pieczenia. Spód i brzegi (do 1/3 wysokości) wylepi schłodzonym, rozwałkowanym ciastem. Gęsto ponakłuwaj widelcem. Na kruche ciasto kolejno...

Przepisy na temat: spód makowy na to masa
  • Strucla makowa - Ewelinka

    ...na grubość ok.1 cm, posmarować rozkłóconym białkiem, przykryć równą warstwą przygotowanej masy makowej.Placek ściśle zwinąć w rulon, podwijając pod spód brzeg i oba końce. Struclę włożyć do wąskiej...

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanki); 200 g cukru; 150 g masła; 250 ml mleka; 30 g drożdży; 3 jajka. Masa makowa: 500 g maku; 200 g cukru; 100 g masła; 2 jajka; cukier waniliowy; 50 g rodzynek; kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej.

  • Wyjątkowo smaczne desery

    ...nadziane masą makową i konfiturą wiśniową. Szybki deser do przygotowania w ostatniej chwili z masy makowej, która pozostała z innych makowych świątecznych wypieków. To jeden z tych, który nie wymaga(...), a następnie wymieszać z masłem i bardzo drobno posiekanymi orzechami). Na wyłożony papierem do pieczenia spód formy o średnicy 23 cm wysypać masę ciasteczkową, wyrównać. Podpiec w temperaturze 175ºC...

  • Mazurek - najlepsze przepisy

    Mazurek kajmakowy Składniki: Spód marcepanowy: 20 dag masy marcepanowej, 5 dag masła, 2 jajka, 4 łyżki mąki, Kruche ciasto: 20 dag mąki, 10 dag masła, 5 dag cukru pudru, 2 żółtka Oraz(...), kolejno wbijaj jajka. Gdy masa będzie gładka połącz ją z mąką. Rozsmaruj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na kwadrat o boku 24 cm. Piecz 10 min w temp. 175 st. C. 2. Ze składników zagnieć...

  • Wielkanoc

    ...śmietany 30-36 proc., 100 ml wody Spód: 300 g mąki, 200 g masła (plus masło do wysmarowania blachy), 100 g cukru, 1 jajo, 1 łyżka wody, sól Lukier: 1 białko jaja, 1 szklanka cukru pudru(...) ciasto z lodówki. Rozwałkuj je. Płaską blachę z rantami posmaruj masłem i ułóż na niej ciasto. Ponakłuwaj je widelcem. Piecz 25 minut w temperaturze 180 stopni. Gdy kruchy spód ostygnie, podgrzej...

  • Pyszności z serka mascarpone

    ...migdałowymi. Dekorować listkami melisy. Pozostałe wiśnie w kisielu serwować osobno. Czas przygotowania: 60 minut Jedna porcja zawiera: 4450 kJ/1063 kcal Słodka lasagne z kremem makowym i wiśniami(...) i cukrem pudrem. Wymieszaj z ubitą na sztywno śmietanką i żelatyną. Odłóż 2/3 kremu, wymieszaj z czekoladą. Na spód salaterki wlej 1/3 kremu stracciatella zastudź. Na to wlej mus czekoladowy. Zastudź. Na...