• Informacje na temat:

    sposób podawania ziemniaków

Artykuły na temat: sposób podawania ziemniaków
  • Ziemniaki po bretońsku

    Sposób na ziemniaki.

  • Żeberka najczęściej podajesz z pieczywem albo ziemniakami z wody? Danie zyska wykwintny charakter, gdy przyrządzisz do niego opiekane kartofelki w aromatycznych...

  • Ziemniaki zawijane w boczku z papryką

    ..., paprykami w proszku, solą i pieprzem. Z papryki usuwamy gniazda i kroimy ją w paski. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem. 3. Połówki ziemniaków smarujemy serkiem. Na jednej układamy 3-4 paski papryki, dociskamy drugą połówką, aby powstał cały ziemniak. Owijamy ciasno boczkiem i układamy w naczyniu do zapiekania. Kiedy przygotujemy w ten sposób 8 porcji, pieczemy 40-50 minut w 180ºC. Warto co...

  • Skład na 4 porcje: ● 8 średniej wielkości ziemniaków ● 8 plasterków boczku ● po pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki w proszku ● 150 g śmietankowego serka twarogowego ● 4 łyżki jogurtu ● nieduża czerwona papryka ● garść posiekanej natki pietruszki ● olej ● pieprz i sól do smaku...

  • Jakie potrawy wielkanocne podawać dziecku

    Choć brzdąc pewnie jeszcze niewiele rozumie, na czym polega tradycja śniadania wielkanocnego, posadź go przy świątecznym stole. Nie pomijaj smyka, gdy całą rodziną będziecie dzielić się jajkiem i składać sobie życzenia. W ten sposób maluch poznaje zwyczaje rodzinne i staje się ich uczestnikiem. Dobrze by było, gdyby dziecko mogło posmakować także tradycyjnych wielkanocnych potraw...

  • Składniki na 2 porcje: 40 dag ziemniaków 2 filety z dorsza papryka jajko 1/2 pęczka koperku Dodaj jeszcze: 6 łyżek octu winnego 2 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz, cukier...

  • Pyry, ziemniaki, grule

    ...koniec wrzuć szczypior i pietruszkę. Farsz ułóż w połówkach ziemniaków, na wierzch połóż mozzarellę. Piecz 20 minut w temperaturze 180° C. s°stopni. W zapiekance Znudziły ci się gotowane ziemniaki? Może przygotujesz zapiekankę ziemniaczano-serową? Surowe ziemniaki pokrój w plasterki i przełóż je plastrami żółtego sera. Ubij kwaśną śmietanę z roztrzepanym jajkiem i przed włożeniem ziemniaków...

  • Składniki na 6 porcji: 100 g bułki paryskiej, 100 ml mleka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku,  100 g czerwonej papryki, 380 g białej fasoli w słonej zalewie, 100 g fasolki pasteryzowanej, 800 g mielonej wieprzowiny, 1 jajko, 3 łyżki musztardy,  sól,  pieprz czarny mielony,  pieprz cayenne,  sok z 1 limonki.

  • Sposób na sandacza

    Zapiekany na cukinii Składniki na 4 porcje: 3 cukinie (ok. 60 dag), 1 cebula, 4 łyżki oliwy, sól, pieprz, 200 ml wytrawnego białego wina, 4 filety z sandacza, 75 dag ziemniaków, 1 pęczek natki pietruszki, 2 ząbki czosnku, 2 pomidory, 1 cytryna. Filety rybne opłukać, osuszyć. Z obu stron oprószyć solą i pieprzem. Cukinie umyć, odciąć końce, pokroić w plasterki. Cebulę obrać, posiekać. Na...

  • Sposób na rybkę

    ...ryby będą miękkie. Dwa jajka ugotuj na twardo. Posiekaj przestudzone jajka i ugotowane ryby. Drugą cebulę obierz, drobno posiekaj i podsmaż na maśle. W misce wymieszaj puree z ziemniaków, posiekane...

Przepisy na temat: sposób podawania ziemniaków
  • Pieczone ziemniaki

    W sezonie grillowym obok mięsa, na naszych stołach najczęściej pojawią się ziemniaki z grilla. Jednak zamiast spożywania ich w tradycyjny sposób z solą, warto przygotować specjalny dip, który doskonale wzbogaci ich smak.

  • Ziemniaki faszerowane

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Przekrój wzdłuż, lekko wydrąż. Pomidory umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Dodaj pokrojone oliwki, pół posiekanego szczypiorku z dymki,posiekaną paprykę, przeciśnięty czosnek i nieco miąższu z wydrążonych ziemniaków. 2. Cebulki dymki pokrój w kostkę, podsmaż na oleju. Dodaj i wymieszaj z przyprawami i oregano. Masą wypełnij...

  • Pieczone ziemniaki faszerowane grzybami

    Składniki dla 4 osób: 4-6 dużych ziemniaków 100 g grzybów 100 g bryndzy 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz szczypiorek Sposób przygotowania: Ziemniaki umyj, oczyść, natrzyj solą i ponakłuwaj widelcem. Upiecz w piekarniku. Gdy ostygną, przekrój je na pół i wydrąż środki (zostanie twarda, słona skorupka). Podduszone grzyby wymieszaj z posiekaną i zrumienioną na maśle...

  • Burgery z tuńczyka i ziemniaków

    Lubisz burgery? W prosty sposób możesz przygotować je samodzielnie...

  • Placki warzywne – nie tylko z ziemniaka!

    ...z dodatkiem tahini Sposób przygotowania Odcedź ciecierzycę, zostawiając na później kilka łyżek zalewy. Zmiksuj ciecierzycę w blenderze. Masa nie musi być perfekcyjnie gładka - może przypominać masę na...

  • ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z SEREM

    Sposób przygotowania Ziemniaki natnij w taki sposób, aby powstały cienkie, nie do końca przekrojone plastry.Skrop oliwą, dopraw solą i rozmarynem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 45 minut. Posyp je serem i potrzymaj w piekarniku aż się stopi. Podawaj posypane natką.

  • Kurczak ze szczawiem i ziemniakami

    Sposób przygotowania 1. Kurczaka natrzyj sokiem z cytryny, oliwą, solą, pieprzem, czosnkiem i papryką w proszku. Obsmaż mięso, przykryj i piecz 50 minut w temp. 180 st. C. Ziemniaki upiecz.  2. Na gorącym maśle podsmaż czosnek. Dodaj szczaw, przyprawy, śmietanę, ser i mąkę. Zalej kurczaka, piecz 15 minut. Podawaj z sałatką. 

  • Kule z piure z ziemniaków

    Sposób przygotowania 1. Ziemniaki ugotuj. Odcedź, utrzyj z serem, mlekiem i 1/4 kostki masła. Farsz przypraw solą, pieprzem i gałką.  2. Kapustę oczyść, wytnij głąb, zdejmij 12 liści. Włóż je na 2 minuty do wrzącej wody. Wyjmij, osusz. Rozłóż na nich po porcji farszu ziemniaczanego. Zwiń, formując okrągłe gołąbki. Ułóż je ciasno w garnku. Na każdym połóż po kawałeczku pozostałego masła. Kostkę...

  • Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami

    Sposób przygotowania Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości. Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać...

  • Zapiekanka z ziemniakami i kaszą

    Składniki dla 4 osób: 50 dag ziemniaków 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 bakłażany 20 dag koziego sera puszka krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku olej do smażenia cebula szczypta cząbru suszony tymianek do smaku świeży tymianek do dekoracji sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki obierz, gotuj 10 minut. Ostudź, pokrój w plastry. Bakłażany...

Dyskusje na temat: sposób podawania ziemniaków
  • Re: Sposób podawania jedzenia wpływa na to, ile jemy

    Dokładnie! Idąc tym tropem na mały talerz nałożymy dwie łyżki ziemniaków i pół kotleta, na średni już cztery łyżki ziemniaków i jeden kotlet, a na duży talerz aż sześć łyżek kartofli i dwa kotlety. Ja obojętnie od wielkości talerza jestem w stanie zjeść cztery łyżki ziemniaków i jeden kotlet (ni mniej ni więcej)