• Informacje na temat:

    stanie ciasto

Artykuły na temat: stanie ciasto
  • ...oraz cukrem waniliowym. Cały czas ucierając, wbij kolejno jajka (po wbiciu każdego chwilę ucieraj). Gdy masa stanie się puszysta, dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Ciasto powinno być dosyć gęste. 3. Ciasto włóż do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki i piecz 40-50 min w 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto...

  • Otulone ciastem

    ..., od czasu do czasu mieszając i stopniowo podlewając białym winem. Uważaj, aby nie przypalić cebuli, bo stanie się gorzka. Gdy cebula już zmięknie i nabierze złotego koloru, dodaj plasterki czosnku(...), aż ciasto się zrumieni. Rada: Zupę możesz też podać z grzankami z serem. Wieniec drożdżowy Składniki na 6-8 porcji: Na ciasto:  3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka letniej przegotowanej wody...

  • Jak zrobić idealne ciasto drożdżowe?

    ...przegrzać, a to szkodzi drożdżom. Składniki ciasta (wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową) starannie wyrabiaj rękoma, aż ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Gdy po naciśnięciu palcem ciasto szybko odzyskuje poprzedni kształt („odskakuje”), możesz przerwać wyrabianie i odstawić ciasto do wyrośnięcia. Wyrastanie na dwa sposoby Pierwszy polega na odstawieniu przykrytego ściereczką ciasta...

  • ...1. Mąkę i cukier przesiać na stolnicę, wymieszać, dodać masło i szybko zagnieść z jednym jajkiem oraz szczyptą soli. Następnie otrzymane ciasto zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. godzinę. 2. Dynię opłukać starannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i piec ją tak długo, aż stanie się całkowicie miękka. Po wyjęciu usunąć z niej skórę...

  • ...obrotach, aż masa stanie się puszysta i podwoi swą objętość. Następnie wlej przestudzony tłuszcz i jeszcze chwilkę ucieraj. Na koniec stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników, delikatnie mieszając ciasto szpatułką. 3. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i wysp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto. Na wierzchu ułóż połówki śliwek (skórkami do dołu) lekko wciskając je w ciasto. Piecz...

  • Czas przygotowania 75 minut. Cena porcji ok. 1,50 zł. 1. Białka ubijamy na sztywno z sokiem z cytryny. Następnie dodajemy stopniowo 200 g cukru i ubijamy, aż piana stanie się gęsta, sztywna i błyszcząca. Na koniec łączymy z mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia...

  • Ciasto kruche: Przepis podstawowy

    Kruche ciasto jest jednym z najczęściej używanych i zarazem jednym z najłatwiejszych do wykonania.

  • ...2 łyżki oleju. Zeszklij pozostałą cebulę. Włóż mięso i smaż, aż stanie się rumiane. Dołóż chili, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Mięso oprósz też suszonymi ziołami. Dodaj pomidory z puszki i keczup. Smaż 5 min. Masę odstaw, by nieco przestygła. 3. Ciasto rozwiń, wylep nim natłuszczoną tortownicę i ponakłuwaj widelcem. Tortownicę napełnij przestudzoną masą mięsną. 4. Na wierzchu rozłóż...

  • Ciasto: 25 dag mąki tortowej, 5 dag cukru, szczypta soli, łyżeczka proszku do pieczenia, 20 dag masła, 4 żółtka. Budyń: budyń waniliowy, 500 ml mleka, 2 łyżki cukru. Owoce: 1 kg śliwek węgierek mrożonych, 2 łyżki mąki ziemniaczanej. Beza: 4 białka, 20 dag cukru, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, garść płatków migdałowych.

  • Ciasto parzone w kształcie wieży Eiffla

    ...francuskiej wolności i z i stworzy ciasto parzone w kształcie Wierzy Eiffla. - Wystawy paryskich cukierni to prawdziwy pokaz mody. Rzędy ekskluzywnie udekorowanych eklerek przyciągają wzrok przechodniów(...) bardziej miękkie. Jeśli chcecie nadać temu ciastu jakiś fikuśny kształt to używajcie samej wody. Ciasto jest wtedy twardsze - mówi Paul Hollywood. Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 190C. Blachę...

Zdjęcia na temat: stanie ciasto
Wideo na temat: stanie ciasto
  • Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiec

    Czy Boże Narodzenie może istnieć bez makowca? Naszym zdaniem - nie! To tradycyjne ciasto jest chyba najsmaczniejszą ozdobą świątecznego stołu. Przygotowanie makowca może wydawać się trudne i pracochłonne, ale z naszym sprawdzonym przepisem stanie się dziecinnie proste! TRADYCYJNY MAKOWIEC ZAWIJANY – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. KLIKNIJ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Zmysłowe smaki: Tradycyjny makowiec

    Czy Boże Narodzenie może istnieć bez makowca? Naszym zdaniem - nie! To tradycyjne ciasto jest chyba najsmaczniejszą ozdobą świątecznego stołu. Przygotowanie makowca może wydawać się trudne i pracochłonne, ale z naszym sprawdzonym przepisem stanie się dziecinnie proste! TRADYCYJNY MAKOWIEC ZAWIJANY – DOKŁADNY PRZEPIS ZNAJDZIESZ TUTAJ. KLIKNIJ! Polub "Zmysłowe smaki" na Facebooku!

  • Jak Rozenek radzi sobie z nadejściem jesieni?

    Za oknem nastała iście jesienna aura. Jak z taką pogodą radzą sobie gwiazdy? - To jest dla mnie najtrudniejszy moment w roku. Właśnie ten moment, kiedy kończy się lato, a zaczyna jesień. Uwielbiam herbatę z cytryną i imbirem, zdarza mi się dużo częściej zjeść ciasto - zdradziła Małgorzata Rozenek. - Ten moment aklimatyzacji do tych nowych warunków trwa kilka dni. Jestem to w stanie przeżyć

Przepisy na temat: stanie ciasto
  • Ucierane ciasto cytrynowe

    ...czas ucierając, wbij kolejno jajka (po wbiciu każdego chwilę ucieraj). Gdy masa stanie się puszysta, dodaj stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz budyń. Na koniec dodaj skórkę i sok z cytryny. Ciastopowinno być dosyć gęste. 3. Ciasto włóż do natłuszczonej i wysypanej mąką foremki i piecz 40-50 min w 180°C. Po tym czasie sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe (patyczek musi być...

  • Ciasto dyniowe z migdałami

    Składniki na kruche ciasto (możemy użyć gotowego) 200 g mąki 100 g masła z lodówki 2 łyżki zimnej wody Przepis na dyniowy mus 1 dynia średniej wielkości dynia(...) ml śmietany 100 g migdałów np. Bakalland (odkładamy garść do dekoracji) Przepis na ciasto Mąkę przesypujemy do miski i dodajemy do niej pokrojone masło oraz 2 łyżki wody. Ciasto...

  • Jak zrobić domowe ciasto na pizzę?

    ...z drożdży. Wymieszaj składniki i na koniec dodaj oliwę. Wyrabiaj ciasto tak długo, aż stanie się jednolite i elastyczne. Przykryj je czystą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto(...)Domowe ciasto na pizzę najlepsze! Pizza wcale nie cieszy się obecnie szczególnie dobrą opinią – uważna jest za niezdrową kaloryczną, naszpikowaną konserwantami, barwnikami i spulchniaczami… Właśnie...

  • Tort z ciasta ptysiowego z agrestem

    Sprawdź, jak zrobić ciasto ptysiowe i wyczarować z niego pyszny tort.

  • Number cake - nowa moda i hit Instagrama

    Ciasto w formie cyfry, a właściwie dwóch cyfr, jeśli obchodzimy np. 30. urodziny. Zachwyca formą i kunsztowną dekoracją. Number cake to także hit Instagrama. Takie ciasto zaprezentowane w internecie zyskuje tysiące polubień.

  • Piernik z miodem

    Pyszne, staropolskie ciasto.

  • Sernik kajmakowy

    Ten najdelikatniejszy sernik sprawi, że Święta będą dla nas jeszcze bardziej magiczne. Nic tak nie buduje domowej atmosfery, jak puszyste ciasto z pysznie słodką masą i ulubionymi bakaliami. Zwieńczenie wspaniałej rodzinnej wieczerzy.

  • A oto, co się dzieje, kiedy architekt przyrządza desery…

    Zastanawialiście się kiedyś, co by się stało gdyby architekt wnętrz zabrał się za wypiekanie ciast i deserów? Jeśli tak, spieszymy z odpowiedzią, jeśli nie – zerknijcie, naprawdę jest, co oglądać!

  • Wielkanocny baranek z domowego masła!

    Wielkanocny koszyczek to metafora radości i wiosennej obfitości, która znajduje wyraz w różnorodności smakołyków. Obowiązkową pozycją jest świąteczny baranek. Jedni przygotowują go z cukru, drudzy z ciasta. Nasza propozycja to baranek wykonany na bazie domowego masła, który stanie się ozdobą każdego wielkanocnego stołu.

  • Szarlotka z migdałami na biszkoptowym spodzie

    Jabłecznik to ciasto popularne w Małopolsce. Właśnie tam, na dawnych ziemiach Galicji jadało się słodkie szarlotki czy jabłkowe strudle, a różne ich wersje i nowoczesne modyfikacje, królują na tych stołach do dziś. Doskonałe połączenie prażonych jabłek z kruchym ciastem i orzechami stało się tak popularne w innych rejonach Polski, że dziś bez niego nie wyobrażamy sobie świątecznego spotkania...

Dyskusje na temat: stanie ciasto
  • Ciasto na pizze

    rozpuszczenia.Odstaw w ciepłe miejsce na 15 min. Przesiej mąkę na stolnicę,zrób dołek,dodaj sól,wlej resztę wody i drożdże. Najpierw posiekaj ciasto nożem,a gdy składniki z grupsza się połączą-zagniataj rękami.Wyrabiaj ciasto do momentu,gdy stanie się elastyczne i gładkie (około 10 min). Uformuj z niego kulę i przełóż do dużej,wysmarowanej oliwą miski.Odstaw na około półtorej godziny,by podwoiło

  • Re: Trzy kroki do udanego ciasta kruchego

    Piekę ciasta już przez kilka dziesięcioleci i kruche ciasto robię ze składników o temperaturze pokojowej. Mam słabe dłonie i nie jestem w stanie rozwałkować twardego zimnego ciasta. Moim ciastem wykładam formę, a następnie wkładam do zamrażalnika - wychodzi na to samo, a nawet lepiej. Ten sposób polecam osobom z dolegliwościami podobnymi do moich i nie tylko !

  • Re: ciasto na pierogi

    ja zawsze mroze..nawet specyjalnie robie go nieraz wiecej bo pozniej nieraz sie nie chce robic...nic sie mu nie stanie..trzeba tylko szczelnie owinac (ja wsadzam do torebek foliowych - takich na kanapki) Ktos napisal ze mu sie pozniej rozkleja to ciasto...dodac wiecej maki po rozmrozeniu i po klopocie..

  • Re: Aromatyczne ciasto  dyniowo-owocowe

    Zapewne zapomniano dodać jeszcze czubatą łyżeczkę arszeniku, tak dla poprawienia koloru i smaku tego kilograma suszonych owoców... A tak na poważnie - od czterech godzin ten tekst figuruje na stronie i nikt nie jest w stanie go poprawić????? Żenada...

  •  Re:  Ciasto na pizze

    250 ml. wody, 1/4 drożdży, 1 łyżeczka soli, 3 łyżki oleju, wodę mieszamy z drożdżami solą i olejem. Dodajemy mąkę i mieszamy (w jedną stronę) kiedy stanie się już bardzo gęste wyrabiamy rękami do(...) spód smarujemy sosem do pizzy i układamy co tam nam się podoba. można podzielić ciasto na dwie częśći z jednej formujemy pizzę drugą część zostawiamy do wyrośnięcia na następne 15 minut i tym sposobem

  • Re: Sernik z czarną kruszonką

    Przepis stary jak świat! Tylko po co tyle dawać masła? Jeśli się kupi tłusty ser to wystarczą tylko same jajka i reszta składników,a co do jajek to można zużyć nawet 15 szt. nic się nie stanie, a będzie pyszniejszy. A co do ciasta dobra jest margaryna np.kasia i jeszcze jedno- ja wkładam ciasto na całą noc do zamrażalnika ,a rano takie zkostniałe ścierałam na tarce prosto na dno blachy ,a drugą

  • Re: najlepsze ciasto na pierogi

    Do mąki dodaję wodę i mleko (mniej więcej w równych częściach) - dość ciepłe, jedno jajko (kiedy robię z mniejszej ilości mąki odlewam trochę białka, by ciasto nie było zbyt twarde), odrobinę masła (prawdziwego, bez oleju! ). Wszystko na oko i na wyczucie, tak aby ciasto było elastyczne i mięciutkie. Tak naprawdę, to właśnie kwestia "wyczucia " proporcji mąki i wody, reszta to dodatki. Jeśli

  • Re: Wszystko z miłości - Marilyn Monroe i Joe DiMaggio

    no co ty chrzanisz z nudów, lepiej idź na spacer albo upiecz ciasto, przygotuj melbę, bo naprawdę szkoda czasu na wypisywanie takich bzdur. Jej babcia ze strony matki Della była również poważnie chora psychicznie i nie była w stanie opiekować się małym dzieckiem, a w chwili narodzi Normy Jean mieszkała w Indiach.

  • Re: galaretka owocowa

    jak wylewasz na krem dobrze uszczelnij kremem boki zeby nie uciekła a wylewaj zanim za mocno stężeje na schłodzone ciasto i prosto do lodówki ,widać za długo czekasz i dlatego nie jest gładka,ja często schladzam w zimnej wodzie galaretke szybciej tezeje ale jestem w stanie ja upilnować a jak robie w międzyczasie co innego to już nieraz mi stężała na amen :)

  • Re: Nawyki dobre dla... wątroby

    Bzury. Jem pieczywo różnego rodzaju ( oprócz bułek) owsiankę, domowe ciasto. Każde inne pożywienie też. Nigdy nie miałam problemów zdrowotnych. Młodość pożegnałam jakieś 20 lat temu. Nakręcacie się wszyscy tym glutenem. Za kilka lat okaże się, że jego brak zrobił całemu pokoleniu dziwaków duże szkody w stanie zdrowia. Zamiast tego radzę odmówić sobie coli i różnej maści "zdrowych" izotoników