• Informacje na temat:

    staropolska szynka

Artykuły na temat: staropolska szynka
  • Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego od szynki, przyprawa po staropolsku. Marynata: 1 litr wody przegotowanej , 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowej.

  • Składniki: szynka wieprzowa ok. 1,5 kg (lub większa, ok. 3-4 kg, do peklowania) ●2 cebule ●2 jabłka ●4 z. czosnku ●sok jabłkowy ●10 z. jałowca ●1/2 łyżeczki kminu ●3 liście laur. ●pieprz, sól ●olej; ew. do peklowania: sól, saletra, gorczyca, ziele ang., liście laur.

  • Czy to jest żywność ekologiczna?

    Jeśli kupujemy ekologiczne produkty na wagę (bez opakowania), poprośmy sprzedawcę o pokazanie aktualnego certyfikatu. Certyfikat świadczy o tym, że na wszystkich etapach wytwarzania produktu zastosowane zostały ekologiczne metody produkcji.  Napisy na etykietach "tradycyjna szynka", "staropolskie konfitury", "z ekologicznie czystych rejonów" to tylko hasła reklamowe, które mają nas skłonić do...

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Od zasmażki do fusion

    ....  Na stoły wjechały suszone pomidory, oliwa, mozzarella, parmezan, szynka parmeńska, bazylia, mascarpone, ciabatta, grissini. W towarzystwie win Montepulciano d’Abruzzo i innych pinot grigio. No(...) cieknie ślinka. Bo zawartość mięsa śladowa, za to azotynu - w okazałości. Producenci na zachętę nie wahają się wykorzystywać naszej cechy narodowej, jaką jest rodzinność. Stąd "szynka babuni", "baleron...

  • Święcone

    ...wcześniej rzeżuchy lub zielonego owsa. Od wieków najważniejszym daniem na wielkanocnych biesiadach jest kiełbasa domowego wyrobu i uwędzona w jałowcowym dymie szynka. Na staropolski stół stawiano też...

  • ...ostatnimi czasy nic mi nie podchodzi, tzn. jem, ale jakby bez smaku... zresztą, wydawałoby się, że różnorodność produktów niesie za sobą nowy pomysły na potrawy, ale wcale tak nie jest. jem ciągle to samo: szynka, ser, nabiał, jajka, rybka... ale na nic nie mam szczególnej ochoty... to, że stać nas teraz na wszystko od serka po kawior powoduje chyba pewne znudzenie, jest duży wybór, ale wszystko...

  • Wlasnie skonczylam szpikowac zabkami czosnku caly duzy karczek do pieczenia i zatopilam go w marynacie a la muminka (kompozycja ziolowych przypraw+olej i ocet winny), wstawilam tez miesa na pasztet. W piatek do pieca. Nie wysilam sie kulinarnie w tym roku i tak slysze, ze szykuje sie jak dla armii wojska, bo to i biala kielbaska i faszerowane jajka i zurek swiateczny z chrzanem, szynka i jajem...

Przepisy na temat: staropolska szynka
  • Wielkanocne wędliny

    Według staropolskiej tradycji, śniadanie wielkanocne poprzedzać miało 40 dni ścisłego postu, w którym ludzie musieli powstrzymywać się od przyjemności ciała i ducha. Z tego właśnie powodu, poranek Niedzieli Wielkanocnej był tym dniem w roku, w którym stoły w zamożnych domach uginały się od kiełbas, szynek i słodkich ciast. Dziś, choć przedświąteczny okres nie przypomina już tego sprzed wielu lat, pyszna wędlina to nadal pozycja obowiązkowa na wielkanocnym stole. Po jakie przysmaki sięgamy...

  • Trzy sprawdzone przepisy na wielkanocny żurek

    ...wzbogaci dodanie wędzonki - może to być boczek, żeberka, jak i szynka. Jeśli lubimy wyraziste smaki, powinniśmy dodać do niego chrzan i odrobinę kwaśnej śmietany. Najlepiej przygotować go kilka dni...

  • Wielkanocne specjały. Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

    ...wielkanocnej potrawy. Żur jak z Kujaw Choć żurek to staropolska zupa podawana na wielkanocne śniadanie w całym kraju (a także w wielu innych słowiańskich państwach), to przepis pochodzący z Kujaw został(...) się prażnica, czyli jajecznica przygotowana na boczku lub świeżo wędzonej rybie od lokalnego dostawcy. Na Pomorzu lubianym wielkanocnym daniem jest także gotowana szynka w cieście na ciepło i na zimno...

  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

Dyskusje na temat: staropolska szynka