• Informacje na temat:

    staropolska szynka

Artykuły na temat: staropolska szynka
  • Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego od szynki, przyprawa po staropolsku. Marynata: 1 litr wody przegotowanej , 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowej.

  • Składniki: szynka wieprzowa ok. 1,5 kg (lub większa, ok. 3-4 kg, do peklowania) ●2 cebule ●2 jabłka ●4 z. czosnku ●sok jabłkowy ●10 z. jałowca ●1/2 łyżeczki kminu ●3 liście laur. ●pieprz, sól ●olej; ew. do peklowania: sól, saletra, gorczyca, ziele ang., liście laur.

  • Czy to jest żywność ekologiczna?

    Jeśli kupujemy ekologiczne produkty na wagę (bez opakowania), poprośmy sprzedawcę o pokazanie aktualnego certyfikatu. Certyfikat świadczy o tym, że na wszystkich etapach wytwarzania produktu zastosowane zostały ekologiczne metody produkcji.  Napisy na etykietach "tradycyjna szynka", "staropolskie konfitury", "z ekologicznie czystych rejonów" to tylko hasła reklamowe, które mają nas skłonić do...

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Święcone

    ...wcześniej rzeżuchy lub zielonego owsa. Od wieków najważniejszym daniem na wielkanocnych biesiadach jest kiełbasa domowego wyrobu i uwędzona w jałowcowym dymie szynka. Na staropolski stół stawiano też...

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę. To jedyna przyjemność, która można mieć kilka razy dziennie - twierdzą Małgosia, Ola, Grażyna i...

  • ...ostatnimi czasy nic mi nie podchodzi, tzn. jem, ale jakby bez smaku... zresztą, wydawałoby się, że różnorodność produktów niesie za sobą nowy pomysły na potrawy, ale wcale tak nie jest. jem ciągle to samo: szynka, ser, nabiał, jajka, rybka... ale na nic nie mam szczególnej ochoty... to, że stać nas teraz na wszystko od serka po kawior powoduje chyba pewne znudzenie, jest duży wybór, ale wszystko...

  • Wlasnie skonczylam szpikowac zabkami czosnku caly duzy karczek do pieczenia i zatopilam go w marynacie a la muminka (kompozycja ziolowych przypraw+olej i ocet winny), wstawilam tez miesa na pasztet. W piatek do pieca. Nie wysilam sie kulinarnie w tym roku i tak slysze, ze szykuje sie jak dla armii wojska, bo to i biala kielbaska i faszerowane jajka i zurek swiateczny z chrzanem, szynka i jajem...

Przepisy na temat: staropolska szynka
  • Żur wielkanocny – polska tradycja od pokoleń

    Wielkanoc to wyjątkowy czas. Spędzamy go wśród najbliższej rodziny oraz przyjaciół, najczęściej już w słonecznej, wiosennej atmosferze. Wielkanoc to również czas, który przywołuje na myśl tradycyjne smaki i zapachy. Jednym z nich jest żurek z jajkiem i kiełbasą, który pojawia się w większości polskich domów na wielkanocnych stołach.

Dyskusje na temat: staropolska szynka