• Informacje na temat:

    staropolska szynka pieczona

Artykuły na temat: staropolska szynka pieczona
  • Składniki: szynka wieprzowa ok. 1,5 kg (lub większa, ok. 3-4 kg, do peklowania) ●2 cebule ●2 jabłka ●4 z. czosnku ●sok jabłkowy ●10 z. jałowca ●1/2 łyżeczki kminu ●3 liście laur. ●pieprz, sól ●olej; ew. do peklowania: sól, saletra, gorczyca, ziele ang., liście laur.

  • Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego od szynki, przyprawa po staropolsku. Marynata: 1 litr wody przegotowanej , 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 7 ząbków czosnku, 4 łyżki soli peklowej.

  • Kuchnia polska to jest to! Od kilku lat odkrywamy ją na nowo, szukamy niecodziennych smaków i potrafimy je docenić. Coraz więcej Polaków zamiast zwyczajnego schabowego woli widzieć na talerzu gęś czy dziczyznę, woli jeść mniej, a wykwintniej, zaskakująco i interesująco, ale nadal po polsku.

  • Święcone

    ...wcześniej rzeżuchy lub zielonego owsa. Od wieków najważniejszym daniem na wielkanocnych biesiadach jest kiełbasa domowego wyrobu i uwędzona w jałowcowym dymie szynka. Na staropolski stół stawiano też...

  • Wlasnie skonczylam szpikowac zabkami czosnku caly duzy karczek do pieczenia i zatopilam go w marynacie a la muminka (kompozycja ziolowych przypraw+olej i ocet winny), wstawilam tez miesa na pasztet. W piatek do pieca. Nie wysilam sie kulinarnie w tym roku i tak slysze, ze szykuje sie jak dla armii wojska, bo to i biala kielbaska i faszerowane jajka i zurek swiateczny z chrzanem, szynka i jajem...

  • Przepis na życie

    Można piec chleb. Albo testować kuchnię molekularną. Szkolić się na kursach lub rywalizować w konkursach. Dziś gotowanie to nie obowiązek. To moda. Polki kochają jeść, jeszcze bardziej karmić. Na nowo odkrywamy stare przepisy albo eksperymentujemy z nowymi. Wolimy domową kolację z bliskimi niż wyjście do restauracji. - W gotowaniu, bardziej nawet niż w jedzeniu, chodzi o przyjaźń. Miłość. Sztukę. To jedyna przyjemność, która można mieć kilka razy dziennie - twierdzą Małgosia, Ola, Grażyna i...