• Informacje na temat:

    strucla makowa na 1 kg maki

Artykuły na temat: strucla makowa na 1 kg maki
  • Skład na 15 porcji: 500 g mąki pszennej, 200 g margaryny, 50 g drożdży, 2 jajka, 100 g cukru, 200 ml mleka, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli Masa makowa: 400 g maku mielonego, 2 łyżki miodu, 4-5 łyżek cukru, 2 łyżki margaryny, 1 białko, 50 g płatków migdałowych, 50 g orzechów włoskich siekanych, 100 g rodzynek, 2 łyżeczki cukru waniliowego, szczypta soli, cukier do...

  • ...1. Ciasto: drożdże rozetrzyj z cukrami i wymieszaj ze śmietaną. Mąkę przesiej, dodaj masło, drożdże z cukrami, żółtka i jajka. Wyrób ciasto i odstaw do wyrośnięcia. 2. Masa: mleko podgrzej, zalej mak, odstaw do ostygnięcia. Mak osącz, zmiel dwukrotnie. Drożdże rozetrzyj z cukrem i połącz z makiem. Dołóż resztę składników, wymieszaj. 3. Wyrośnięte ciasto wyrabiaj, aż...

  • Strucla makowa z bakaliami

    Skład na 2 strucle, czyli 24 porcje: Ciasto: ● 1/2 kg mąki ● 3 żółtka ● 40 g świeżych drożdży ● 100 g cukru ● 150 g masła ● szklanka mleka. Masa: ● 250 g suchego maku ● 3 białka ● 2 szklanki mleka ● 150 g cukru ● 100 g mieszanki bakaliowej ze skórką z pomarańczy ● 2 łyżki masła.

  • Strucla z mąki razowej z nadzieniem makowo-miodowym

    Z kuchni Południowego Tyrolu.

  • Rolada makowa

    Składniki na 20 porcji: 10 dag drożdży, cytryna, 30 dag cukru, 1,5 szklanki letniego mleka, 1 kg mąki, 2 całe jajka, 4 żółtka, sól, 35 dag masła, 1 op. cukru waniliowego, 2 puszki masy makowej, 2 op. lukru, skórka pomar.

  • Strucla makowa

    ...z maku robi się kutię, makiełki bądź śleżyki z masą makową oraz makowiec. Przestrzegam tej tradycji co roku pomimo geograficznego oddalenia od Polski i piekę strucle makowe. Zresztą wszyscy je w rodzinie bardzo lubimy.   Podstawą jest ciasto drożdżowe dobrze wyrobione i pulchne oraz masa makowa zrobiona z maku. Nie polecam wam gtowyc mas makowych, dostępnych w polskich sklepach, gdyż ich...

  • Składniki na 20 porcji. Ciasto: 2 szklanki mąki • 10 dag masła • 4 łyżki cukru • 2 żółtka 1/4 szklanki mleka • 5 dag drożdży. Masa makowa: 20 dag maku • 2 żółtka • szklanka cukru 2 łyżki bułki tartej • 5 dag orzechów • 5 dag bakalii • łyżki miodu • 2 białka • szklanka cukru pudru • sok z cytryny...

  • Składniki na 16 porcji: Na ciasto: 430 g mąki pszennej, 20 g świeżych drożdży, 200 ml letniego mleka, 75 g roztopionego masła, 50 g cukru, 1 jajko. Ponadto: po 100 g moreli, orzechów włoskich i laskowych, 250 g maku mielonego, 1 jajko, 4 łyżki miodu, 1 żółtko, 2 łyżki mleka

  • Strucla w lukrowej polewie

    Składniki na 24 porcje. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej, 10 dag drożdży, 1 i 1/2 szklanki mleka, 35 dag masła, 30 dag cukru, 2 jajka + 4 żółtka, 1 cukier waniliowy, skórka otarta z 1 cytryny. Na masę makową: 50 dag maku, 30 dag cukru, 4 białka, 1 szklanka bakalii (kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki, orzechy), 5 dag masła, 1 cukier waniliowy. Do dekoracji: lukier i posiekane bakalie.

  • Strucla makowa w twarozkowym ciescie

    Troche inna to strucla niz ta drozdzowa, ale w tym roku mialam ochote sprobowac. Z drozdzowej jednak nie zrezygnowalam gdyz wlasnie stygnie. Moje strucle...

Przepisy na temat: strucla makowa na 1 kg maki
  • Strucla makowa - Ewelinka

    na ciasto: 40dag mąki, 12 dag masła, 3 jaja, 3/4 szklanki mleka, 3dag drożdży; na masę makową: 50dag maku, 5dag rodzynków, smażona skórka pomarańczowa, aromat migdałowy, 2 jaja, 20dag cukru, 10dag masła

  • Strucla z makiem - Maciej Kuroń

    Ciasto: 500 g mąki (ok. 3 szklanki); 200 g cukru; 150 g masła; 250 ml mleka; 30 g drożdży; 3 jajka. Masa makowa: 500 g maku; 200 g cukru; 100 g masła; 2 jajka; cukier waniliowy; 50 g rodzynek; kilka łyżek skórki pomarańczowej, smażonej.