• Informacje na temat:

    surowe ryby w occie

Artykuły na temat: surowe ryby w occie
  • Ryby mają głos

    Kiedy ryby są najsmaczniejsze i najzdrowsze? Wcale nie latem, gdy wypoczywasz nad morzem, tylko teraz, zimą. Dlaczego? - Akurat gdy zaczynają się wakacje, ryby kończą tarło - wyjaśnia prof. Piotr(...) zaczynają budować mięśnie i tkankę tłuszczową. Jest jeszcze coś, co dobrze wpływa na jakość ryb zimą: niska temperatura wody. Dzięki temu, że ma tylko 2-3 stopnie, ryby po złowieniu dłużej są świeże...

  • Na surowo

    ...solą i cukrem. Na maty bambusowe (lub folię) rozłóż płaty wodorostów. Nałoż warstwę ryżu (2 cm) pozostawiając po bokach 2 cm. Na środek każdego prostakąta połóż kawałki surowej ryby, ogórka i papryki(...) koziego) i oliwki. Tatar z łososia norweskiego Składniki: 400 g surowego fileta łososia norweskiego (bez skóry), 4 szalotki l 4 łyżki oliwy z oliwek, 10 g posiekanych kaparów l 4 jajka l pół pęczka...

  • Teraz ryby mają głos

    ...°C, ostudź i obierz ze skóry. Resztę surowego łososia pokrój na duże płaty, rozłóż na folii aluminiowej natłuszczonej masłem i przykryj warstwą pieczonej papryki. Posmaruj musem rybnym. Zwiń w rulon...

  • Ryba rybie nierówna

    Lepsze morskie czy słodkowodne? Dla zdrowia ważny jest nie tylko wybór ryby, ale i sposób jej przygotowania.

  • Jak łączyć wino z potrawami?

    Najważniejszą rzeczą jest osobista preferencja wszystkie reguły są na drugim miejscu. Przede wszystkim trzeba eksperymentować. Zasada białe do ryby, czerwone do mięsa, już dziś nie obowiązuje.

  • Odchudzasz się? Zjedz sushi!

    ..., jak magnez, wapń, żelazo, sód czy potas. Poza tym ryby to w 50-85 proc. woda, tłuszcze na poziomie 0,2-54 proc., a także sole mineralne (0,5-5,6 proc.) oraz węglowodany (0,1-0,4 proc.).    Pamiętaj, jedząc ryby hamujesz procesy nowotworowe oraz łagodzisz reakcje zapalne i alergiczne. Poprawiasz ciśnienie krwi oraz pracę serca. Obniżasz poziom "złego" cholesterolu LDL, ograniczając w ten sposób...

  • ...minut, aż ser się zarumieni, a cykoria będzie szklista. Klasyk kuchni francuskiej to pokrojona cykoria duszona na maśle jako dodatek do białego mięsa lub smażonej ryby. Przyrządza się ją pod przykryciem...

  • Udany połów

    Na ryby - w każdziuteńki wolny dzień. Na ryby - nad leniwą rzeczkę w cień, śpiewali Starsi Panowie. Ale my wypływamy na szersze wody, by złowić doradę, makrelę, okonia morskiego albo sardynki. A później przyrządzić je prosto, ale oryginalnie. Bo nie tylko usmażone w panierce z bułki tartej są smaczne. Ryba w potrawce, z orzechami czy w kolendrze i chili to nęcąca alternatywa dla dorsza z patelni.

  • Tuńczykowe obiady

    Filety z tej ryby można smażyć na patelni w towarzystwie różnych warzyw, a smak gotowego tuńczyka wyeksponować w najróżniejszych sałatkach.

  • Zapachy w kuchni. Pozbądź się ich

    Deskę, na której kroiłaś śledzie albo inne surowe ryby, zanurz w zimnej wodzie z sodą. Jeśli nie masz sody, wsyp do wody garść soli. Solą lub sodą możesz także wyszorować deskę. Zapach pochłoną również...

Przepisy na temat: surowe ryby w occie
  • Paryska wersja raw food - zdrowo i smacznie

    ..."Raw food", czyli surowe jedzenie coraz większym powodzeniem cieszy się we Francji. "W wersji +hard+ jest rodzajem sekciarstwa, ale jeśli nie popada się w dogmatyzm, może być źródłem nowych przyjemności smakowych" - mówi Sebastien Ripari, dziennikarz i konsultant gastronomiczny.

  • Składniki: 600 g łososia surowego, cytryna, 500 g krewetek, świeży imbir, 4 - 5 świeżych mandarynek, opakowanie tartej papryczki chili, 2 świeże papryczki chili, sól, pieprz, kiełki słonecznika , makaron sojowy, sos sojowy, sos ostrygowy i ocet ryżowy, marchew, por, seler naciowy.

  • Jak przygotować śledzie idealne?

    Nie wszystkim jednak odpowiada ich specyficzny zapach i intensywny smak. By nie nie popsuły one potrawy, wystarczy kilka prostych zabiegów. Surowe filety do przekąsek Mocz je przez kilka godzin w zimnej wodzie. W tym czasie kilka razy ją zmieniaj. Aby śledzie miały jeszcze delikatniejszy smak, polecamy do moczenia zamiast wody użyć mleka. Ryby przeznaczone do smażenia Mocz je przez godzinę...

  • Błyskawiczne szaszłyki

    Mięso: Surowe mięso: drób, schab, szynkę wieprzową wystarczy pokroić w kawałki równej wielkości i doprawić. Wołowinę lub baraninę warto wcześniej marynować przez 4-6 godz. Szaszłyki można zrobić(...) – pokrój je w kostkę tak jak mięso. Można użyć także parówek, kiełbasy, a nawet kawałków pieczeni. Ryby i owoce morza: na szaszłyki nadają się ryby o dość tłustym i zwartym mięsie, np łosoś, mintaj...

  • Michel Moran zdradza swoje najlepsze przepisy

    Składniki dla 4 osób: 3 duże marchewki 3 rzepy 3 pory ½ selera 1 mała biała kapusta  3 cebule 750 g ziemniaków 800 g wędzonki Kawałek surowej szynki 6 małych parówek(...) niej kawałki ryby. Polać sokiem winogronowo-cytrynowym. Obłożyć masłem i skropić 100 ml oliwy z oliwek. Przykryć i gotować na wolnym ogniu ok. 10 minut, w zależności od grubości porcji. Po...

  • Kuchnia na plebanii: Tak jadają księża

    ...i pokrojone w ćwiartki. Pod koniec gotowania dodać łyżkę stołową octu i tyle samo cukru. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, tak jak na placki ziemniaczane. Posolić, wbić jajko, wymieszać z mąką, tak(...). Głowę zostawić. Rybę rozebrać, ości i wnętrzności wyrzucić, mięso wymieszać z masłem, jajkami, koperkiem i solą. Farszem napełnić skórę ze szczupaka tak, by odtworzyć kształt ryby. Głowę doszyć. Włożyć...

  • Jak gotuje Murakami?

    ...) w bulionie z przeróżnymi dodatkami to bardzo popularne dania. Składniki na 4 porcje:                           Na bulion 800 ml wody Kawałek konbu (10 na 10 cm) 30 gr płatków ryby bonito suszonych(...) namoczonych wodorostów wakame Przygotowanie: Przygotować bulion: zagotować w garnku wodę z wodorostem konbu, wyjąć konbu zanim woda zacznie wrzeć. Kiedy woda się zagotuje dodać płatki ryby bonito, za...

  • Wielkanocne potrawy dwóch wersjach cenowych

    ...) ●szczypior ●sól, pieprz ●800 ml bulionu ●łyżka żelatyny ●cytryna  Sposób przygotowania: Jeśli szparagi są surowe, oczyść je, zwiąż nicią kuchenną i umieść w garnku z wodą tak, by sięgała do(...) i 1/3 szparagów. W bulionie rozpuść żelatynę. Ułóż 1/2 łososia na szparagach, zostaw cm odstępu od ścianek, wypełnij szparagami. Zakryj nimi łososia. Na tym ułóż 2. warstwę ryby i szparagów. Zalej bulionem...

  • Paleta smaku - sushi

    ...kwadratowe arkusiki, na które nakłada się ryż oraz pozostałe składniki. Kolejny składnik sushi to surowe ryby. Umiejętność selekcji świeżej ryby jest jednym z podstawowych tematów szkolenia personelu(...). W restauracjach japońskich sushi występuje zasadniczo w dwu postaciach: sushi nigiri (kulka gotowanego ryżu, obłożona z wierzchu kawałkiem surowej ryby, krewetki lub omletu japońskiego) i sushi...

  • Sałatki i surówki

    ...pekińskiej - jabłko - kubek jogurtu - pół łyżeczki musztardy - pół żółtka (surowego) - 4-5 natki pietruszki ewentualnie szczypiorku - sól - pieprz - sok z cytryny ewentualnie ocet winny Kapustę pekińską(...) - pieczonej ryby lub duszonego mięsa. Sałatka zawiera ok. 220 kalorii. Sałatka z cykorii - 15 dag cykorii - 20 dag pora - duże jabłko - 2 łyżki oleju sojowego lub oliwy - jogurt - sok z cytryny - sól...

Dyskusje na temat: surowe ryby w occie
  • Re: Opiekance - przysmak slaski i chyba nie tylko

    zjadła. Opiekaną i w occie bardzo chętnie, choć ja się ryby brzydzę, głównie przez te oczy ;DDDD No chyba nie sądzisz, że bym ich dotknęła za życia. Patroszył Z., ale mi się tak brzydziły, że(...) toleruję, ale małżonek tylko przez siebie złowione ryby by zjadł, bo inne to niby stare. A jego młode, rozumiesz. Jak mu na Mazurach na łódce nasmażyłam, to biedak wyrzucił, coś nie mam do ryb