• Informacje na temat:

    surówka bałkańska

Artykuły na temat: surówka bałkańska
  • Macedonia: Bałkańska uczta

    ...porcje z pysznym kozim serem), "kebab plate", czyli mięso z frytkami i surówkami, oraz "tavce gravce" zapiekanki z fasolki. Koniecznie skosztujcie miejscowego piwa lub wina (à propos tego ostatniego trunku...

  • Ser w ziołach

    Składniki: 40 dag twardego sera typu bałkańskiego, po pół pęczka natki i koperku, pół sałaty lodowej, chili, garść roszponki, cytryna, 1 małe radicchio, cukier, 2-3 łodygi lubczyku, sól, olej, pieprz, bratki

  • Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty, 1 czerwona cebula, 2 łyżki czerwonego octu winnego, bagietka, 20 dag sera feta, olej, 2 dymki , 15 dag kukurydzy z puszki, sól, pieprz, cukier puder

  • Wesele bez mięsa?

    Bywa, że to państwo młodzi są jaroszami i nie wyobrażają sobie, aby w najważniejszym dla nich dniu stoły uginały się pod ciężarem mięsa. Na weselach bawią się jednak ludzie o różnych preferencjach kulinarnych. Jak zatem pogodzić poglądy gospodarzy i oczekiwania (często konserwatywnych) gości?

  • Cukinia i bakłażan

    Połączone w jednym daniu - czynią cuda!

Przepisy na temat: surówka bałkańska
  • Kuchnia bułgarska

    Kuchnia bułgarska jest kuchnią bałkańską, w której wiele jest potraw wspólnych dla wszystkich krajów narodów zamieszkujących półwysep, często noszą nawet one podobnie brzmiące nazwy, najczęściej pochodzenia tureckiego lub greckiego.

  • Radość życia, czyli kuchnia rumuńska

    Żyjąc od wieków na pograniczu, czy będzie to zetknięcie Wschodu z Zachodem, czy strefa wpływów wielkich imperiów: tureckiego, rosyjskiego bądź austro- węgierskiego, Rumuni nauczyli się czerpać z różnych tradycji.