• Informacje na temat:

    surowka z porow jablek

Artykuły na temat: surowka z porow jablek
  • Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu, 1 papryka, 1 por, czosnek, pół puszki kukurydzy, oliwa, 3 marchewki, 2 laski kiełbasy, sól, pieprz, 1 szkl. bulionu, 5 dag sera, 1 kapusta pekińs., natka, cebula, 2 jabłka.

  • Pora na detoks

    Na przełomie pór roku najbardziej odczuwamy skutki złej diety i braku ruchu na świeżym powietrzu. Dlatego właśnie teraz warto zastosować krótką kurację oczyszczającą. Dzięki niej organizm zacznie znowu sprawnie funkcjonować. Potraktujmy ją więc rozważnie - niech będzie wstępem do zdrowego, racjonalnego sposobu żywienia oraz zmiany niewłaściwych nawyków.

  • Warzywo to sprawdza się w surówkach i sałatkach, choć może stanowić także główny składnik dania. Warto sięgać po cykorię, bo jest skarbnicą witamin A i C, a dania z jej udziałem przygotujesz bardzo szybko.

  • Krótkie posty znanych dietetyków

    Teraz jest na nie pora! Oparte na świeżych warzywach i kaszach, oczyszczą organizm i wzmocnią go. Sprawią, że poczujesz się lżejsza i piękniejsza przed latem.

  • Witaminy na nowo odkryte

    Okazuje się, że potrafią zdziałać dla naszego zdrowia dużo więcej, niż sądziliśmy do tej pory.

  • Co powinno się jeść, żeby przyspieszyć gojenie się ran

    ​Sięgaj po produkty bogate w witaminę C, która uczestniczy w produkcji kolagenu (dzięki niemu skóra jest elastyczna i się regeneruje) oraz uszczelnia naczynia krwionośne, chroniąc rany przed infekcjami. Znajdziesz ją m.in. w kiwi, cytrusach, jabłkach, truskawkach, papryce, aronii. Jedz także produkty mleczne: mleko, kefiry, jogurty, twarogi i jaja - zawarta w nich lizyna przyspiesza gojenie. Dostarczaj witamin z grupy B i kwasów omega-3 - jedz grube kasze, orzechy, pełnoziarniste pieczywo.

  • Co jeść, aby uniknąć zgagi i refluksu?

    ​Powinnaś zjadać pięć niewielkich posiłków. Unikaj spożywania smażonych oraz tłustych mięs i wędlin - boczków, golonek, żeberek i baleronów. Wybieraj gotowany drób, schab, króliki i chude mięso wołowe. Jedz ryby - pieczone i gotowane. Wystrzegaj się ostrych oraz wzdymających potraw - kapusty, grochu, soczewicy, fasoli, chili. Warzywa spożywaj zawsze w towarzystwie chleba lub kaszy. Jedz fermentowany nabiał oraz kiszonki - kefiry, zsiadłe mleko, jogurty, kiszoną kapustę oraz ogórki.

  • Hartuj się!

    Wielu z nas zimowe dni najchętniej spędziłoby pod ciepłym kocem, przy kaloryferze, nie wychylając nosa za drzwi. Trudno się potem dziwić, że łatwo łapiemy każdą infekcję. Pora polubić zimowe warunki. Zahartowani lepiej zniesiemy chłody i ataki wirusów.

  • Słodki amok

    W Wielkiej Brytanii godzina piąta po południu to pora herbaty i maślanych ciasteczek. W Polsce także batoników, czekoladek, delicji. Muszę zjeść cos słodkiego! Też tak masz? Halo, to woła mózg! Sprawdź, czego mu brakuje, gdy gwałtownie domaga się słodyczy.

  • Dieta łagodząca objawy menopauzy

    Okresowi menopauzalnemu towarzyszą zmiany hormonalne powodując złe samopoczucie psychiczne i fizyczne. Odpowiednia dieta może złagodzić te dolegliwości.

Przepisy na temat: surowka z porow jablek
  • Surówka warzywna - przysłała Czesława

    1/2 średniej główki białej kapusty; 1 nieduży por; 1-2 marchewki; 2 jabłka winne; pęczek szczypiorku; sól; cukier; olej; musztarda; majonez; sok cytrynowy

  • Sztaby marketingowców pracują nad tym, żebyśmy robili jak największe zakupy

    Według danych gromadzonych przez Banki Żywności w Polsce marnuje się 9 milionów ton jedzenia rocznie. Badacze nie mają wątpliwości – jeśli nie zmienimy swoich przyzwyczajeń, ceny żywności poszybują w górę, a niektórych produktów po prostu może zabraknąć. Sylwia Majcher – dziennikarka i współautorka bloga kuchniawformie.pl w odpowiedzi na ten problem napisała książkę „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia ZERO WASTE po polsku”. W rozmowie z Interią podpowiada, co możemy zrobić, by kupować mniej, ale...

  • Mięsa bez grama tłuszczu

    Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".